CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Készül a Hűség-díszkút

A művészeti alkotás elkészülése és a díszkút környezete kialakításának munkálatairól

    A soproniak hűsége előtt tiszteletettel adózó, az 1921. évi népszavazás évfordulóján Sopronnak adományozott, a Kis-Várkerületre tervezett Hűség-díszkút, valamint környezet kialakításának építése javában zajlik.
    A kutat díszítendő művészeti alkotásokról, valamint a munkálatok stádiumáról Hackl Miklós építész beruházó ( Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda) adott információt.

A művészeti alkotás
    A művészeti alkotást, melyet Soltra E. Tamás szobrászművész komponált  a lektorátus különbözö kivitelezési stádiumaiban jónak találta. A Hűség-díszkút figurái – 1277. évszám jelzéssel István bíró, 1921. évszám jelzéssel Sopronyi Thurner Mihály, 1989. évszám jelzéssel a határátvágást szimbolizáló nő-alak –, valamint a
képzőművészeti alkotás tetején elhelyezendő párna és a rajta lévő országalma (aranyozottak) a Szabó Öntészeti Kft. kivitelezésében elkészültek, a helyszínre szállításuk 2003. április 15-ig történik meg. Ezt követően a kőfaragási munkát készítő telephelyén lesznek elhelyezve, a képzőművészeti alkotás száraz összeállítása céljából.
    A horvát mészkőből (kanfanát) készülő Hűség-díszkút alkatrészek faragása a felpolírozásokkal együtt, jelenleg az utolsó darab faragásának státumában van; ez  nevezetesen a víztárolásra hivatott kehely lesz.
 

A Hűség-díszkút környezete
    A Hűség-díszkút környezetének kialakításának munkálatai során a vízkút vízforgató berendezést befogadó bunkere elkészült.
    A Hűség-díszkút alapozása olyan állapotban van, hogy amint az előzőekben említett építési fázis megtörténik, úgy azok azonnal az alapozáson elhelyezhetők.
    A tervező által megálmodott fél kör íves támfal mögött a helyet foglaló nézők a legoptimálisabb nézőpontból szemlélhetik a Hűség-díszkutat.
    Jelenleg a nyertes kivitelező, a Strabag Rt. a burkolatok alatti réteg rend beépítését készíti elő. A készültségi fok a szerződés befejezési határidejévei (2003. május 16.) szinkronban van - tájékoztatta szerkesztőségünket az önkormányzat részéről a teljes beruházást bonyolító Hackl Miklós.
 
 

Kapcsolódó cikkek:
A Hűség-kút építésének előkészületei  - Hűség-kút történet képriportban –
Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás 
 

(A művészeti alkotást bemutató fotókat Hackl Miklós úr bocsátotta  rendelkezésünkre, amit ezúton köszönünk)2003. április 10., csütörtök 15:17


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület