CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. augusztus 16., szombat 21:25


Soproni Zongora-Akadémia

Soproni Zongora-Akadémia
Két hetes mesterkurzus

    Soproni Zongora-Akadémia elnevezéssel nyári oktatási és hangversenyezési lehetőség megteremtésével új, Sopron és a környéke zenei hagyományaihoz kötődő, azokat felvállaló, és felélesztésükben szerepet vállaló, két hétig tartó rendezvény kezdődött.

    Sopron önkormányzata, a B. W. Pannonia Med Hotel szervezésében, és önzetlen támogatók segítségével indult útjára ma a mesterkurzus, amelyet Adam Wibrowsky, a párizsi Conservatoire tanára tart, és amelyet nyilvános hangversenyek kísérnek.
    A péntek esti ünnepélyes nyitóhangversenyen a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Tóth Péter és Eric Astoul lépett fel.
    A hangverseny-sorozat augusztus 22-én, 23-án és 24-én, 19.00 órai kezdettel a B. W. Pannonia Med Hotel koncerttermében folytatódnak.
    A kurzuszáró hangversenyre, amelyet a mesterkurzus résztvevői adnak augusztus 27-én a fertődi Esterházy kastélyban kerül sor.
    Augusztus 22-én, pénteken Reina Wada, augusztus 23-án, szombaton Dimitri Tchesnokov, augusztus 24-én vasárnap Yumiko Delor mutatkozik be a soproni közönségnek.
    A szervezők szándéka a város kulturális életének egy újabb értékes rendezvénnyel való gazdagítása mellett a helyi Liszt-kultusz felélesztése.  A  zenei kulturális környezethez  ugyanakkor hozzátartozik Haydn művészi pályája is, amelynek fontos színterét adta Sopron és környéke, a ,,magyar Versailles", az Esterházy-kastély, és Eszterháza.
 

A régi kaszinó falán emléktábla emlékeztet Liszt Ferenc első, 1820-ban adott hangversenyére

    A szervezők érzik és értik, hogy a térség, Liszt, és Haydn életműve által megteremtett szellemi-művészeti kisugárzását jobban kellene kamatoztatni, amelyért tenni is szeretnének, remélve, hogy a résztvevők, a kultúra, a zeneművészet értői, művelői és természetesen a mecénások értékelik,  és segítik is a kulturális eseményt, abban a tudatban, hogy annak hozadéka nem azonnal, hanem hosszú távon lesz érezhető.
 

1840-ben ebben a házban adott házi hangversenyt Liszt Ferenc a Bezerédj családnak.

    A Zongora Akadámia a zenei programjainak útra indításával szeretnének hozzájárulni, ahhoz, hogy egyszer – talán nem is annyira a távoli jövőben – Sopron Magyarország Liszt-városaként szerepeljen – ne csak a szórólapokon, vagy szűk szakmai körökben – hanem a hazai és nemzetközi köztudatban is.

-té-

Városfotók: Sopron műemlékváros - CD-ROM

Kapcsolódó oldal:
Sopron Liszt-fesztivál