CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. augusztus 25., hétfő 19:46


A gyermekgyógyászati osztályról, a központi ügyeleti ellátásról,a műszerpark felújításáról  ügyeleti ellátásról, a mentőállomásról,

Az Egészségügyi és szociális bizottság elnökének sajtótájékoztatója

Sajtótájékoztatót tartott az Egészségügyi és szociális bizottság elnöke

Dr. Molnár Ágnes, az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke augusztus 25-én sajtótájékoztatón számolt be az Egészségügyi és szociális Bizottságban végzett munkáról, ismertette az egészségügy aktuális feladatait az 2003.évi XLIII.törvény végrehajtása alapján, továbbá ismertette a soproni mentőállomással kapcsolatos aktuális kérdéseket illető álláspontját.

Az ügyeleti ellátással kapcsolatban az elnök asszony elmondta: megtárgyalták az alapellátás igazgatójának a jelenlegi működésről szóló beszámolóját, valamint a jövőbeli feladatokat. A szakbizotság elnöke úgy vélte a gyermekgyószászati osztály orvoshiányának – ami jelenleg öt soproni háziorvos önkéntes vállalásával működik – szeptember 30-i határidőre kitűzött megoldása nem történt meg. A gyermekorvosi létszám csökkenése ugyan országos jelenség, azonban az Erzsébet-kórház menedzsmentje maga vállalta a tarthatatlan helyzet határidőre való megoldását.

Az elnök asszony kifejtette a központi ügyelet létrehozásának haladéktalan szükségességét, amelynek a mentőállomás tevékenységével összefüggően és összehangoltan való együttműködtetése jelent megoldást.
A központi ügyelet létrehozásának három alapfeltétele van: helyiség, a műszeri felszereltség, valamint a személyi feltételek biztosítása - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes.

Az aneszteziológiai műszerpark 40 százalékos tulajdonosi és hatvan százalékos központi támogatásának lehetőségéről szólva a bizottsági elnök hangsúlyozta:  a műszerpark a minimumfeltételek, a biztonságos ellátás biztosítása érdekében támogatandó, tekintettel arra, hogy annak fejlesztése minden osztályt érint. Elhangzott:  ebben az évben a műszerpark korszerűsítésére 375 millió forintos támogatást kapott a kórház az önkormányzattól. A tulajdonosi, valamint az egészségügyi bizottság  a jövőben – az ad-hoc jellegű beszerzések helyett – csak egy  részletes műszerfejlesztési terv alapján az indokolt és ütemezett beszerzések támogatását tartja célszerűnek.

A sajtótájékoztatón szó esett az önkormányzati biztos beszámolójáról is, amellyel kapcsolatban Dr. Molnár Ágnes elmondta: a napi sajtóben megjelent 535 milliós kinntlévőség nem valós; a kórháznak nincs lejárt kötezetettségvállalása. A kifizetések a bevételeknek megfelelően folyamatosak. A bevételek és kiadások dinamikájának követése céljából a szakbizottság cash-flow jelentést kér, ugyanakkor a pénzügyi bizottsággal együtt egy, a tárgykört érintő áttekintést tervez.
 
A 2003. július 1-én életbe lépett, az egészségügyi szolgálatokról és egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló 2003. évi XLIII. törvény meghatározza az elkövetkezendő idő feladatait - jelentette ki a bizottsági elnök, aki kiemlete: szükség van a tervezett fejlesztések forrásigényét is meghatározó városi egészségügyi koncepció kidolgozására, amelynek határideje: 2004.június 30., és amelybe illeszkednie kell a kórház-koncepciónak is. Ugyanakkor a kórház szakmai programját a tulajdonosnak is jóvá kell hagynia  2004.október 31., mindezekkel együtt az Erzsébet-kórház köteles 2004.január 1-ig  a SZMSZ-át  elfogadtatni a tulajdonossal.
A tennivalók között szerepel továbbá a kórház vezető szakmai testületének – mint új intézménynek – 2003.december 31-ig történő megszervezése, valamint a fenntartó részéről az egészségügyi alapellátást végző szolgátatókkal  történő szerződések megújítása, és a további együttműködés feltételeinek továbbgondolása, 2004. június 30-i határidővel..

A mentőállomás ügye megtorpant - jelentette ki az Egészségügyi és szociális bizottság elnöke, aki hozzáfűzte: ,,az ígért központi támogatás nem érkezik", ugyanakkor kifejtette: szerencsére a város tudta biztosítani a mentőállomásnak azt az ideiglenes helyet, amely az ellátás zavartalanságát nem akadályozza, mindezekkel együtt a bizottsági elnök kijelentette: ,,Várjuk az újabb fejleményeket."
T.É.

Kapcsolódó cikkek:

Sopron Város augusztusi közgyűlésének napirendi pontjai

Közgyűlés előtti bizottsági ülések