CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. szeptember 24., szerda 22:12


Kérdések és aggályok

A Fidelitas a készülő SOTÁV privatizációról

A Fidelitas a készülő SOTÁV privatizációról

    Pongrácz Nóra, önkormányzati képviselő, a Fidelitas Soproni Szervezetének elnöke és Schlosser András sajtóreferens az Új u. 3. szám alatti székházban tartott sajtótájékoztatón fejtették ki véleményüket a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban.

- Stratégia fontosságú vállalat értékesítése jelentette ki Pongrácz Nóra, aki kifejtette: a Soproni Távhő Szolgáltató Kft privatizációja az önkormányzati vagyon felélésére tett első lépéseket jelenti. A Fidelitas úgy tudja, hogy ,, a társaság egy részének értékesítése azért szükséges, mert a városvezetés ezzel kívánja fedezni a 2004. évi költségvetés jelentős részét.". A gondot a Fidelitas abban látja, hogy új beruházások nem valósulnak meg, mert – amint Pongrácz Nóra fogalmazott – a befolyt összeg jókora részét a működési költségek finanszírozására fordítják majd, amit a Fidelitas szerint alátámaszt az is, hogy 7-8 hónap alatt ,,kívánnak megszabadulni a SOTÁV 49 %-ától."
- Meddig lehet rögtönzött, elkapkodott elképzelésekkel várost vezetni, és melyik lesz a következő eladásra szánt önkormányzati tulajdonú társaság? - kérdezi a Fidelitas. Hol van a Medgyessy-kormány által ígért “több pénzt az önkormányzatoknak" ígéretből a több pénz és mikor fog befolyni az önkormányzat kasszájába?
Pongrác Nóra arra is rámutatott, hogy a társaság értékesítésének természetes velejárója az áremelkedés. Kifejtette: Az eddigi gyakorlat szerint osztalékfizetés nem történt, a Kft az éves eredményét fejlesztésekre fordította, melynek költség csökkentő hatása volt. A továbbiakban a befektető pénzének megtérülését várja, ezért a társaság osztalékfizetésre lesz kötelezve. Ha fejleszteni és osztalékot fizetni is akar, akkor az ehhez szükséges összeget áremeléssel fogja kompenzálni. Ezt még tetézi majd a várható gázáremelés is, hiszen köztudott, hogy a magyarországi jelenlegi gázárak az EU-s átlag 55 %-át teszik ki. Az áremelkedés leginkább a lakótelepeken élőket fogja sújtani - jelentette ki a képviselő.

- Hol van a város  privatizációs programja? - tette fel újabb a Fidelitas elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy Sopron februári közgyűlése május végi határidővel fogadta el egy külső szakértő bevonásával történő privatizációs program kidolgozásáról szóló határozatát.

A képviselő rámutatott: a program nem készült el, ezért további, a stratégiai fontosságú vállalat felkészületlenül végzendő privatizációjával, valamint a rögtönzött, ötletszerű városirányítással kapcsolatos kérdéseit és aggályait is megfogalmazta.

T.É.
Kapcsolódó cikk:
A jobboldal kifogásai a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban