CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A jobboldal újabb, szerinte elhibázott gazdaságpolitikai döntéstől tart

A jobboldal kifogásai a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban

    Havas András, az önkormányzat pénzügyi bizottsága fideszes elnöke és Rádonyi László, a tulajdonosi bizottság tagja a csütörtöki közgyűlésen napirendre tűzött, a soproni távhőszolgáltató privatizációjának tárgyában tartott, rendkívüli sajtótájékoztatót a soproni Fidesz-irodában.

    Havas András bevezetőjében kifejtette: az új városvezetés tevékenysége közel egy éves időszakát követően a városnak még mindig nincs gazdasági programja. Az elfogadott, majd többször módosított költségvetés, valamint egy költségvetési beszámoló ellenére sem született még egyetlen helyzetelemzés sem a város jelenlegi költségvetési helyzetéről. Előző sajtótájékoztatókon elhangzottakra utalva a képviselő nyolc olyan budapesti céget sorolt fel, amelyeknek különféle átvilágítási munkákért, fejlesztési koncepciók, és stratégiák elkészítéséért már 40 millió forintot meghaladó összeget fizetett ki a város. Ezért is érte meglepetésként a soproni jobboldalt, a ,,váratlanul eléjük került" , a SOTÁV privatizációját előkészítő előterjesztés, amelyet az ellenzék ad-hoc jellegűnek tart, valamint amint azt Havas András hangsúlyozta: a kérdés, közszolgáltatóról lévén szó, értékrendbeli kérdéseket is felvet. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják a mindössze 18 soros a privatizáció szükségességét megalapozó költségvetési okokat felsoroló indoklást.

    Az esetleges megvalósuló SOTÁV-privatizációt jelenlegi szocialista-szabaddemokrata városvezetés immár a negyedik elhibázott gazdasági döntésének minősítette a képviselő.

    Rádonyi László a SOTÁV jelenlegi helyzetét ismertetve fejtette ki, hogy a cég a jelenlegi legjobban működő vállalkozás, folyamatban lévő fejlesztésekkel, amelyeknek előkészítése több mint egy évet vett igénybe. A folyó beruházás értéke 2,5 milliárd forint, amelyet a fogyasztók hosszú távú érdekeinek biztosítása, az önkormányzat árbefolyásoló hatásának garantálása céljából kezdtek el.

    A tervezett privatizáció által felvetendő kérdéseit megfogalmazva, illetve azokra választ is adva a cég helyzetéről szólva Rádonyi László kifejtette: a SOTÁV üzleti értéke, a piac üzleti értéke, a fejlesztés tényleges hatása sem ismert. Hozzáfűzte: a SOTÁV nem felkészült a privatizációra, és az EU csatlakozás céget befolyásoló hatása sem ismert. A szakember azt is megindokolta, hogy szerinte, miért nem optimális a privatizáció tervezett módja. Kifejtette a vagyon nem azokkal kell felméretni, a privatizáció feltételrendszerét nem azokkal kell kidolgoztatni akik azt végrehajtják. Felhívta a figyelmet Dunaújváros, Szolnok és Szekszárd városok példáira, ahol távhő bérbadás történt és nem privatizáció.



2003. szeptember 23., kedd 12:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület