CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. október 02., csütörtök 19:44


A tárcának nincs hagyománya, jövője azonban feltétlenül van, hiszen az Európai Unióban nagy hangsúlyt fordítanak az esélyegyenlőségre jelentette ki Lévai Katalin miniszter Sopronban

Új tárca, új esélyek a kormányzati politikában

Új tárca, új esélyek a kormányzati politikában

Dr. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter is ellátogatott Az Idősek és Fogyatékosok Esélyei című Nemzetközi Konferenciára, ahol sajtótájékoztatót  tartott.

- A tárcának nincs hagyománya, jövője azonban  feltétlenül van,  hiszen az Európai Unióban nagy hangsúlyt fordítanak az esélyegyenlőségre jelentette ki a miniszter asszony, hozzátéve: Az idei költségvetés tartalékalapjának a terhére jött létre az erős szakmai háttérrel rendelkező minisztérium, melynek székhelye Budapesten, a Vígadó utca 6-ban található.
Fontos eredménynek nevezte a miniszter, hogy az ő kezdeményezésére a hétfői parlamenti vitákat jeltolmáccsal közvetíti a televízió. A miniszter asszony az általa adott interjúkon is mindig alkalmaz jeltolmácsot - hiszen az információhoz való hozzáférés joga szintén az esélyegyenlőséghez tartozik.

    A minisztérium hatáskörébe tartozó társadalmi rétegekről szólva Lévai Katalin elmondta:
- Ez évben egyrészt kiemelten figyelnek a fogyatékosokra, akiknél a kulcsszó a hozzáférhetőség, a másrészt, pedig a bármely fajta fogyatékkal élők pártfogolására. A mozgássérültek a legerősebb érdekképviseleti csoport, mellettük azonban nem szorulhatnak háttérbe a látás-és hallássérültek, az értelmi fogyaéákosok sem, számukra is kellenek programok
A miniszter asszony kifejtette: az időseknél a generációk közötti szolidaritás erősítését tartja fontosnak, amely a gyakorlatban az iskolás gyerekeknek a házi gondozásban való részvételét előmozdító programokon keresztül valósul meg. Fontos, hogy a fiatalok merjenek segíteni, bekapcsolódni a munkába és ne féljenek az öregségtől - mondta a miniszter asszony.
A nők esélyegyenlőségével kapcsolatosan két súlyponti témát említett: egyrészt a családon belüli erőszak leküzdését, másrészt a nők döntéshozatalban való részvételét.
- Ezek a kulcsterületek összefüggnek - jelentette ki Lévai Katalin,–  hiszen, ha nincsenek nők a politikai és gazdasági döntéseknél, olyan rendeletek születhetnek, amelyek nem veszik figyelembe a nők érdekeit. Ha a nőknek nincs gazdasági önállóságuk, sokkal kiszolgáltatottabbak.
Lévai Katalin elmondta: mindkét említett területen programokat  indítanak.
A továbbiakban fontos területként jelölte meg a romák esélyegyenlőségét elősegítő  Roma 10 év című programot, amely keretében feltehetően 2005-től már 10 másik közép- kelet-európai országgal együtt dolgoznak majd ki közös normatívákat, amely területen a munka nehézségét az jelenti majd, hogy azok különböző alapokról indul majd.
A miniszter asszony arról is beszámolt, hogy jövőre várható az Élhető faluért program bevezetése, amely a Csereháton (szlovák határ mellett) élő kistelepülés infrastruktúráját hivatott jobbá tenni. Ugyan a szükséges pályázati források még nem állnak rendelkezésre, de a ,,pilótprojekt" modell lehet a későbbi településfejlesztésben is.
További gyakorlati teendőkről szólva elmondta: fontos felmérés készül a középületek megközelíthetőségéről: hol kellene rámpákat, illetve fogyatékosok által is használható mosdókat kiépíteni, illetve az egyéb fogyatékkal élők számára az akadálymentes közlekedést biztosítani.

Horváth Edit
Fotó: Somló Samu



Kapcsolódó cikk:
Nemzetközi Konferencia az idősek és fogyatékosok esélyeiről, a 10. Soproni Szociális Tudományos Tanácskozás keretében