CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nemzetközi Konferencia az idősek és fogyatékosok esélyeiről, a 10. Soproni Szociális Tudományos Tanácskozás keretében

     Az eddigiekhez képest más az a nemzetközi konferencia, amely Sopronban tartja háromnapos tanácskozását. Több a rendezvény az eddig megszokottakhoz képest, nem csak azért, mert tízéves jubileumát ünnepli, hanem azért is, mert ezúttal külföldi szakemberek is résztvesznek a tanácskozásokon, akik egyben megosztják tapasztalataikat a hazai résztvevőkkel. Különleges azért is a tanácskozás, mert 2003 a Fogyatékosok Nemzetközi Éve, ezért is kapott helyet annak programjában Lévai Katalain esélyegyenlőségi miniszterasszony előadása.

    Dr Sütő Teréz, a konferencia fő szervezője kérdésünkre elmondta:
- Az idei tanácskozás fő gondolata, hogy a fogyatékkkal élők és az idősek életminőségét hasonló eszközökkel lehet javítani. Így a két társadalmi csoportot érintő témakörök egyenlő arányban szerepelnek  az előadások témái között. Reméljük, hogy ebben az évben az egész társadalom odafordul a fogyatékosok, a segítségre
szoruló embertársaink felé.
- A Fogyatékosok Nemzetközi Évében a fogyatékkal élőkért Sopron városa is sokat tett.
- Megnyílt a fogyatékosok nappali intézménye a Kossuth Lajos u. 10. szám alatt. Ez önkormányzati feladat volt, megoldását azonban csak pályázati támogatással tudtuk megvalósítani.Az intézmény lehetővé teszi, hogy nap közben húsz ember kapjon ellátást, napjait hasznosan és változatosan tölthesse. Több szakemberrel együtt gyógytornász is segít abban, hogy kiszakadva az állandó otthonlét rabságából jobb minőségű, emberhez méltóbb életet élhessenek az intézménybe betérők.
Ugyanezen a helyszínen indítottuk meg a támogató szolgálatot, ahol bármilyen fogyatékkal élők segítségért fordulhatnak munnkatársainkhoz, akár ügyeik intézésében, akár valamilyen szolgáltatás közvetítésében - mondta Sütő Teréz, aki hozzátette:
    A legutóbbi közgyülés elfogadta a szenvedély-illetve pszichiátriai betegek nappali intézményének megvalósítási tervét, amely szintén  pályázati pénzből válik majd megvalósíthatóvá. Ez utóbbinak óriási a gyakorlati  jelentősége, hiszen a megfelelő családi háttérrel rendelkező betegek életüket továbbra is megszokott környezetükben élhetnék, a megfelelő napközbeni egészségügyi és szociális kontrollal. Nem kell tehát, majd szociális otthonba kerülniük.

- Tágabb értelemben is érvényes, hogy javult az idősek és fogytékosok helyzete Sopronban?
- Feltétlenül, hiszen például a Zeneiskolában már ez évtől a tolókocsival érkezők is könnyen közlekedhetnek. A közgyűlés egy olyan programot fogadott el,
amely az úthálózat korszerűsítését segíti. Ez azt jelenti, hogy akadálymentessé fognak tenni minden felújításra, korszerűsítésre szoruló utat, amit egyébként egy létező törvény tesz kötelezővé az önkormányzatok számára.

Nemzetközi konferencia, külföldi előadókkal

    A konferencián, – amelyet Sopron Megyei Jogú Város, az Idősügyi Tanács, az Idősek Európa Háza Alapítvány, és a Magyar Szociálpolitikai Társaság szervezett –, a 300 regisztrált vendégen túl számos soproni és a régióban dolgozó szakember vesz részt.
    A külföldi vendégek zömmel a testvérvárosokból érkeztek. Az erdélyi Medgyesről 5,  Csíkszeredáról és Gyergyótölgyesről 3 vendég érkezett. A
németországi Kemptenből ketten, Svájcból, Rorschach testvérvárosból szintén ketten jöttek el, míg a szomszédos  Ausztriából 6 fő látogatott el a
konferenciára.

    Az első napon az előadók között  Lombu Delia városházi szociális felügyelő (Románia), előadása a jelen és jövő a hátrányos helyzetű idősek és fogyatékosok életében Romániában témát taglalta, Peter Müller Kemptenből a helyi szociális ellátottságról  tartott előadást, Huber Paul, a rorschach-i előadó a svájci fogyatékos és idős polgárok helyzetét mutatta be. Az eisenstadti előadó  (Karl Gerterich) Burgenland idős -és fogyatékos lakosainak szociális ellátottságáról adott képet, majd Claudia Auer, Bécsújhely (Wiener-Neustadt) város szociális osztályának referense számolt be a városban élő idősek és fogyatékosok szoiális helyzetéről.
Ezután Hargita megye ellátottságáról Gergely Borbálát, Hargita megye szociális-és közszolgáltatói igazgatója számolt be.
    A konferencia második napján Esély- és egyenlőség a fogyatékos ellátásban címmel tartottak fórumot, amelyen Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, Esélyegyenlőség a kormányzati politikában címmel tartott előadást, a továbbiakban a fogyatékos ügy eredményei és feladatai, az EU-beli új helyzet kezelésének lehetőségeiről tanácskoztak a résztvevők, amely témákat követően az idősek életminőségéről értekeztek.

Miniszteri dicséret a fáradhatatlan szervezőnek

    A mai nap kiemelkedő eseménye, hogy dr. Sütő Teréz, a Szociális Hivatal vezetője miniszteri dícséretben részesült az általa 10. alkalommal szervezett Szociális Tudományos Tanácskozás alkalmából. A dicséretet dr.Göncz Kinga, az Egészségügyi- Családi- és Szociális Minisztérium politikai államtitkára adta át számára.

    A Regionális TV soproni adását - a déli híradót - mától már jeltolmácsolásolással látták el. A hat regionális stúdió közül Sopron ötödikként csatlakozott a szeptemberben elindult kezdeményezéshez. Eddig a szükséges technikai berendezések hiányoztak hozzá. Hamarosan a miskolci híradó is megkapja majd az ehhez szükséges eszközöket.
,,A jel- jelzés is egyben, önmagán túlmutat. Felhívja az egészséges társadalom figyelmét arra, hogy jobban odafigyeljenek fogyatékos embertársaikra" - hangzott el.. Dr. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter is ellátogatott a soproni Stúdióba és örömmel fogadta a jeltolmácsolás megjelenését a képernyőn.

     Holnap ausztriai tanulmányúton vesznek részt a nemzetközi tanácskozás résztvevői.
Október 4-én, szombaton a Gyermek- és Ifjúsági Központban a 12. Soproni Idősek Világnapjának ünnepsége zajlik, Idősek-Ki mit tud?-versenyével, és az idősek, 24 alkotó  munkáiból nyíló kiállítással.

H.E.

Kapcsolódó cikk:
   
Új tárca, új esélyek a kormányzati politikában - Dr. Lévai Katalin Sopronban tartott előadást és sajtótájékoztatót

2001 Az idősekre figyelt Sopron - Sopron figyel az idősekre
 



2003. október 02., csütörtök 19:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület