CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 06., hétfő 16:50


A Szent István csatahajó története

A Szent István csatahajó története

    S. M. S. Szent István csatahajó
    S. M. S. Szent István csatahajó – olvashatjuk a filmkockákon és a régi képeslapokon. Vajon mit jelent ez? - tűnődtem. Seiner Majestät Schiff – azaz: Őfelsége hajója. Őfelsége ebben az esetben Ferenc József, a korszak az I. világháború, a helyszín a kéklő Adria.
    Póla (ma Pula) kikötőjében állomásozott az Osztrák-Magyar Haditengerészeti Flotta. Itt végezték el a javításokat, innen indultak lőgyakorlatra.
    A flotta hajóit osztályokba sorolták, a Szent István a csatahajók újabb nemzedékéhez, a Tegetthoff tengernagyról elnevezett osztályba tarozott.

    

    Amint a tengerészhagyomány előírja, a Szent Istvánnak is volt keresztanyja, Mária Terézia főhercegnő, aki pezsgővel keresztelte meg az avatandó hajót. Jelen kellett volna lennie Ferenc Ferdinánd trónörökösnek is, aki azonban annyira feldühödött azon, hogy a hajó az általa javasolt “Laudon “elnevezés helyett magyar nevet kapott, hogy el sem jött az avatásra.
    A Magyar Adria Társaság azonban egy domborművel ajándékozta meg a hajót, melyen Szent István ábrázolása látható.

    A hatalmas, 150 méter hosszú, 73 méter széles hajó 8,5 méterre tudott merülni. Más rendszerű kazánnal szerelték fel, mint a többi hajót, és négy hajócsavar helyett kettőt építettek bele. Hadi felszereléséhez tartozott 12 db 305 mm-es ágyú, 15 db 70 mm-es ágyú, 12 db 150 mm-es ágyú, és 4 torpedóvető cső –utóbbiakat 1916-ban leszerelték.
    Híradósok és amatőr filmes is megörökítették a hajót, melynek képei bejárták a világot.
 
Hogyan pusztult el az osztrák-magyar flotta büszkesége?
    Két kis torpedóhajó, a sötétség és a vakvéletlen áldozata lett 1918 június kilencedikéről tizedikére, virradóra.
    Ebben az időpontban a világháború vége már előrelátható volt, a Monarchia számolt a vereséggel, mégis abban bíztak, ha a tengeren csatát nyernek, jobb tárgyalási pozícióba kerülhetnek majd.

    Horthy Miklós tengernagyi kinevezésétől fordulatot reméltek: neki kellett felráznia az alvó flottát. Az antant hatalmak által elzárt Adriai tenger felszabadítását célzó hadművelet részeként, a terv szerint, azon a végzetes éjszakán teljes sötétségben vonult kísérőhajóival és a Tegetthoff testvérhajóval a Szent István a vizen. Mivel késésben voltak, teljes gőzzel mentek a kazánok. A sötétségben a mozgó füstöt észlelte az őrségben cirkáló Rizzo kapitány, aki – szinte vaktában – társával két lövést adott le torpedójából a hajóra, aztán gyorsan elmenekült.
    A két lövés a két kazánt találta el; ha bárhol máshol érte volna a találat, a Szent István megmenekül. Ez volt a hajó Achilles-sarka.
    A hajó süllyedni kezdett, hiába próbálták megjavítani a tengerészek- a két találat által okozott rés egybeszakadt. A felborult hajón rémülten rohangásztak a matrózok, a szomszédos hajók a hajnali szürkületben megkezdték a mentést. Hála a közeli hajóknak, az 1000 főnyi legénységből mindössze 89 ember halt meg – 21-en közülük már a kórházba szállítás után.
    A hajó legénysége –ahogy a flottában általában – főként magyarokból és horvátokból áll.
    
,,A tenger magyar hősei nyugodjanak békében”
    A Szent István felkutatására 1994-ben magyar-horvát búvárexpedíció indult, Czakó László búvár vezetésével. A szakma legjobb búvárjai merültek, sikerült megtalálniuk a hajótestet, leszerelni a betűket a hajó oldaláról.
    Több víz alatti felvétel is készült, megtalálták a Szent István dombormű pontos helyét is – azonban a felszínre már nem tudták hozni. Ez egy újabb expedíció feladata lenne, amelyhez egyelőre hiányzik a pénz.
    Csepregi Oszkár mérnök alezredes, a Maurer Péter által meghívott előadó és társai azon fáradoznak, hogy az újabb kutatások beindulhassanak.
    Addig is sikerült nemzetközi tengerésztemetővé avatni ezt a helyet. Felirat hirdeti:,,A tenger magyar hősei nyugodjanak békében”

Horváth Edit


Kapcsolódó cikkek:

Tengerészkapitány az otrantói ütközetről
,,A tengerész az mindig tengerész!" -  A Viribus Unitis kormányosának soproni fia kiállítja apja gyűjteményét