CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 03., hétfő 00:05


Grenzzüge-Határvonatok

Grenzzüge-Határvonatok
Sopronba érkezett a vándorkiállítás

    Ebenfurth után Sopronban is megtekinthető az a vándorkiállítás, amely a Grenzzüge-Határvonatok – EU-s pályázattal támogatott – Ebenfurth város által kiadott könyv kép-, valamint dokumentumanyagából készült. A rendezvény ugyanakkor a Neufeld város és a RÖEE - GySEV által támogatott könyv soproni bemutatójának is alkalma volt.

Labg. Alfredo Rosenmeier polgármester: a  jövőnk közös

    A Hotel Sopron konferenciatermében november 1-én, 2-án, továbbá november 8-án 10-19 óra tekinthető meg a dokumentumkiállítás, amelynek soproni megnyitóján jelent volt Labg. Alfredo Rosenmeier Ebernfurth polgármestere, valamint a könyv elkészültében közreműködő oszrák és magyar szerzők közül néhányan.

A kiállításon a közelmúltban elhunyt Hans Gustav Edöcs felvételeiből is látható néhány

   A vasút történelmet ír, kultúrát teremt, és mindenekelőtt az emberek közötti kapcsolatot teremti meg: magyarok, horvátok és német ajkúak évszázadok óta élnek egyetértésben abban a környezetben, amelyben annak elenére, hogy a történelem megítélése, az idők változásával, és a nézőpontok szerint az abban résztvevők, vagy éppen a történelmet alakítók szerint gyakran különbözőképpen történt, a vasút szerepe mégis mindig meghatározó volt. A határok sem mindig negatív értelemben működtek - mondta a könyvet bemutató Anton Philapitsch történész, aki a határ túlsó oldaláról úgy látja, hogy azok néha védelmet is biztosítanak bizonyos hatásokkal szemben. S hogy a nem kevés feszültséggel teli időszakok  magyar oldalról történő megitélése másmilyen is lehet, szintén természetes....
- A GySEV történetet a közös élettér – régió – történetével együtt bemutató könyv ,, az első lépés a régi Nyugat-Magyarország" felé - mondta Ebenfurth polgármestere.

    A soproni kiállításmegnyitó jó hangulatát és ünnepélyességét a Bécsi Gitártrió előadása fokozta.
    A vasút-, a régió történetét bemuitató kiállítást a Neufeldben november 11-én, 19.00 órakor nyíló követi majd, amelynek helyszíne a település művelődési központja lesz, ahova s szervezők szeretettel várják a Sopron-Ebenfurth vonal mentén élő, vagy a távoéabbról érkező vasútbarátokat..

T.É.


Kapcsolódó cikk:
Grenzzüge-Határvonatok: Ebenfurth-tól Sopronig