CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Grenzzüge-Határvonatok Ebenfurth-tól Sopronig

Grenzzüge címmel adták ki Ebenfurthban a Győr-Sopron-Ebenfurth vasútvonal mentén fekvő települések – Ebenfurth-Neufeld-Müllendorf-Wulkapodersdorf-Drassburg-Baumgarten-Schattendorf-Sopron – , történelmének, egymáshoz fűződő térbeli és időbeli sokrétű kapcsolatát bemutató könyvet.

Az Interreg EU-s pályázati finanszírozásból megjelent német nyelvű kiadvány ünnepélyes bemutatóját pénteken tartották Ebenfuhrtban, ahol a rendezvény több mint 120 résztvevőjét – a RÖEEB dolgozóit, vasútbarátokat – a város polgármestere Labg. Alfredo Rosenmeier köszöntötte, majd a künyv egyik szerzője és Hans Leopold, a RÖEEB nyugalmazott állomásfőnöke is köszöntötte a megjelenteket.

Hans Leopold, a könyv létrejöttének egyik leglelkesebb szorgalamzója

    A közös történelmi múlt, és élettér, majd az országhatár közelsége teremtette különleges körülmények sajátossá tették a települések egymáshoz való viszonyát. A régi szomszédok ,,újrafelfedezése", és az új, a regionalitás körülményeire is figyelni képes emberekről, a fejekben létező határok lebontásáról is szól a Grenzzüge-Határvonatok könyv, amely tematikus fejezekben követi végig a Soprontól Ebenfurthig tartó útvonalon a tizenkilencedik és huszadik század legfontosabb eseményeit.

    A nyolc osztrák szerző – Albert Gernot Absenger, Monika Kracher-Innerhuber, Hans Leopold, Klaus Dieter Mulley, Anton Philapitsch, Monika Reichl-Ham, Else Rieger, Alfred Sinowatz – mellett, a könyvnek Brenner Koloman, Krisch Aladár, Lovas Gyula személyében három soproni szerzője is van.

Az ebenfuthi zeneiskola növendékei


 


Korabeli archív felvételek illusztrálják a kiadványt, amelyekből a könyvbemutató alkalmával kiállítás is nyílt Ebenfurthban. A könyv anyagából összeállított, dokumentumértékű vándorkiállítás anyagát október 17-én Pordányban (Wulkapodersdorf), október 31-én Sopronban, a Hotel Sopronban, november 21-én Neufeldben mutatják be a hely, és a vasút történelmi múltja iránt érdeklődő közösségnek.

A tablókon elhelyezett anyag a könyv felépítését követik. Képeken és dokumentumokon jelenik meg a régió, a határmenti csatorna, az '56-os forradalom, az ipar és az iparosítás, a munkavállalás, a politikai történések, a magyarországi németek és a Sopron környéki németek sorsa, a hidegháború következményei, a bevásárlóturizmus, a határon át közlekedő vasút, a kultúra és az oktatás területén jól működő kapcsolatok, amelyek hatásainak elemzése a könyv egy-egy tanulmányának tárgyát képezik.
Könyvben és tablókon időnek és térnek több szeletéből áll össze egy kép, amely a valóságnak egy létező szeletét mutatja, a dolgok lényegét – hol hangsúlyosabban, hol kevésbé – a nagy múltú vasút szemszögéből nézve, mely szemszögből a határok átjárhatósága, a kapcsolattartás és -teremtés sokkal régebbről tűnt természetesnek és szükségszerűnek, mint ahogyan azt a ,,hivatalos" szándék az idő múlásával megengedni volt kénytelen.

T.É.



2003. október 12., vasárnap 22:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület