CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. február 23., hétfő 22:34


Költő, vállán vízözönnel

Költő, vállán vízözönnel

- Táltos költő - mondta Máté Imréről beszélgetőtársa, Gülch Csaba költő, újságíró.
    S valóban: Máté Imre verseiben regősök és balladaköltők hangja csendül meg, hangjaiban az élet legegyszerűbb megnyilvánulásai, és a legnagyszerűbb szellemivé magasztosult eszmék együtt és egyidejűleg vannak jelen. Kérdés: a költő-léttel természetesen együttjáró táltosságnál több-e Máté Imre táltossága?
    Mívesen összefűzött mondataiban, a múlt megértetten és titkaiból kibontakozva, egyszersmint a jövőre vonatkozó nagy tanulságokkal együtt jelenik meg. Üzenetei szókimondóak; egyetlen lehetséges formájukat megmutató, és egyértelmű, kódolatlan jelei a – magyar nyelv jellegzetes hangjaival – az élettel teli szavakkal, szépívűre hajlítják a nyelvet, amelyet kényszerű emigrációjában – oly sok eset ellenére – ha nem is felcserélés kényszere, de a szétforgácsolódásé mindenképpen fenyegetett.

Darázs Mária festőműész és  Máté Imre költő a soproni könyvtárban tartott kiállításmegnyitón

    Máté Imre – az egykori bölcsész, 56-os harcos, német, díjnyertes költő, könyvkiadó tulajdonos, a francia határ szölösgazdája, a borász, a müncheni vállalkozó, a lapszerkesztő, a rádiós – fenyegetettségeiből sorra megszabadult, az idegenség merevségét maga oldotta fel, egyetlen fegyverrel, menedékkel: megőrzött magyarságával.
    Máté Imre kíméletlenül szembemondja az igazságot, megvallja gyengeségeit, szétkiáltja szerelmét, közben költészete az értékek aprópénzre váltása ellen küzd, a gyökereket pedig minden szavával és gesztusával erősíti.
    A Vállunkon vízözönnel kötet Máté Imre 1955-2002 közötti verseit tartalmazza, Kabdebó Tamás ajánló soraival bevezetve és a szerző ,,esztétikai vallomásával" a végén.
    A soproni Széchenyi István Könyvtárban elhangzott beszélgetésben szó esett a szülőhelyről, Maglócáról, a ,,kulturálisan kiemelkedő" faluról. A gyermekkor és a szülőfalu együttes öröksége, a józan paraszti ítélőképesség és a rábaközi tudók  ismeretanyaga együtt jelentette azokat a gyökereket, amelyeken keresztül a falusi lét, gondolkodásmód természetessége és őszintesége mindig is beleívódott a legidegenebb környezetben írt verseibe is.
    És mindezekhez társult – lelkében a mai napig érezhető utórezgéseival – az '56-os ,,talajréteg", a száműzött harcos reménye, az emigráció élménye, majd a magyar társadalom lényegi elemeit felismerő, tudatra-ébredése. Távoli tájak, a szeretett asszonynak címzett izzó vallomások, kinyilatkoztatások, megállapítások, tanácsok, klasszikuson érlelt életbölcsesség, a témához igazodó formanyelv, a kifelé közvetlen-befelé lokálpatrióta  feszültségének felodását szolgáló rábaközi (táltos)magyarság, amellyel szinkronba kerül a német költészetből is átörökített tömörség, együtt a szigorúan kötött fomájú haikuval. És jellemzően máté-imrés a tudatosan boldogan-élés megteremtésének képessége, a földhözragadt köznapiságból kiinduló – színkkel, hangokkal, fényekkel, illatokkal – ,, illusztrállt" élményvilág, amelyben érvényre egyetlen – a költő által szintén kijelentésszerűen megfogalmazott –  törényszerűség jut: ,,A művészetben a jót és szépet semminek sem szabad alárendelni"

(Máté Imre: Vállunkon vízözönnel Válogatott költemények 1955–2002; Ár: 1590 Ft, 200 oldal, Méret: A/5; cérnafűzött, Pro Pannónia Kiadó Pécs)

Tóth Éva



Kapcsolódó cikk:
A megtartó táj színei Darázs Mária képein
 
 
Máté Imre 
Életrajzi adatok 

1934 december 11.-én született Maglócán (Sopron megye). Csornán érettségizett, az ELTE-n, Göttingenben és Münchenben végezte egyetemi tanulmányait. A nyelv- és irodalomtudományok magisztere.

Első versei egyetemista korában jelentek meg. Egy ideig az Egyetemi Ifjúság irodalmi rovatát szerkesztette. A legelső, reformokat követelő folyóiratnak, a Tiszta szívvelnek pedig főszerkesztője volt és egyik főszervezője az 1956. október 6-i tüntetésnek. Tagja volt a Kolhoz fedő-néven az ELTE-n működő, az egyetemi mozgalmak népi magvát képező reformista csoportnak. Az '56-os forradalom előestéjén beválasztották a MEFESZ vezetőségébe. A forradalomban fegyverrel is részt vett. November 6-án Győrbe ment. Ott Szigethy Attila mellett működött a Nemzeti Tanácsban. November 12-én emigrált, Darázs Mária festőművésszel együtt, akivel családot alapított és öt gyereket nevelt föl. Egyetemi tanulmányai után a fémiparban dolgozott, villany-, majd liftszerelő képesítést szerzett és önállósította magát. Vállalata jövedelméből tartotta fönn az ETANA könyvkiadót. Tevékenysége borászattal bővült, Darázs Mária képzőművészeti sikereinek következtében, Franciaországban.

Hosszú éveken át a MIKE (Németországi Magyar Vállalkozók Egyesülete) elnöke volt, külső munkatársa a SZER-nek, ahol főleg gazdasági cikkeket publikált, de a SZER sugározta 10 részletben az ún. “magyar ősvallás"-ról szóló anyagát és humoros-kritikus prózasorozatát is, Levelek a TSZ-istállóból címmel.
Könyvei: Fehér förgeteg (1966), Karneolszemű macska fuvoláján (1982), Így írtok künn (1984), irodalmi paródiák. Német nyelvű verseskötetei: Licht und Tau (Fény és harmat, 1992), Der Marder kehrt zurück (A nyest visszatér, 2002).
Tagja a Magyar Pen Clubnak, a Magyar Írószövetségnek, a Szabad Német Írószövetségnek, a Magyar Újságíró Szövetségnek és a C.E.T. Clubnak.
1999-ben illetve 2000-ben három versével a hildesheimi nemzetközi lírai pályázat nyertese lett. (A nyest visszatér, Nemzedékváltás, Szavak című verseknémet változataival.)

A müncheni Széchenyi Kör alapító tagja. A belső nemzeti megbékélés szószólója. Arra int, hogy az ellenfelet ne minősítsük ellenségnek. Két ellentétes véleményből kerekedhet ki egy hasznavehető harmadik!

( Máté Imre: Vállunkon vízözönnel)