CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 14., vasárnap 10:00


Soproni Tavaszköszöntő Napok: Színészházaspár a Lisztben

Soproni Tavaszköszöntő Napok: Színészházaspár a Lisztben

Szenkovits Péter Színházi Arcképcsarnok című beszélgetéssorozatának március 13-ai vendégei az ismert színészházaspár, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter érdemes és kiváló színművészek voltak.

    Az első igazi márciusi szombaton, a Soproni Tavaszköszöntő Fesztiválon a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Széchenyi termében megrendezett többszemközti, teltházas beszélgetés alaphangulatát első perctől kezdve meghatározta Rudolf Péter sajátos, ,,poénos" stílusa.
    A házigazda Szenkovits Péter bevezetője szerint “nekünk soproniaknak nagy mázlink van, hogy a Szilágyi Tibor vezette színházban két ilyen kiváló színművész alkothat.”

    A délután első témája a soproni Petőfi Sándor Színházban műsoron szereplő, Rudolf Péter rendezte Vágy villamosa volt, amelynek egyik főszereplője Nagy-Kálózy Eszter. A színésznő elmesélte: Szilágyi Tibor elsőként őt hívta fel, hogy vállalná-e Bella szerepét, majd ezután beszélt férjével, aki kétperces hezitálás után elvállata a darab rendezését. Rudolf Péter elmondta, nem szereti a mai keep smileingos világot. Szerinte nehéz ezen a pályán őszintén, csillogó szemmel hosszú évekig maradandót alkotni. A Csa-csa-csa című filmből is ismert színész hozzátette, szerencsésnek tartja magát a – mint ő maga mondta – ,, infantilis énje" miatt, majd mindezt kiegészítette azzal, hogy az az igazi csoda a színészetben, ha mindenki estéről-estére csillogó szemmel lép fel a színpadra. Nagy-Kálózy ezzel mindezekel egyetértve, hangsúlyozta: az a legideálisabb, ha az egész stáb mindent beleadva dolgozik a sikerért ezzel is segítve egymást. A színművésznő felidézte a ’93-as esztendőt, amikor –  az akkor még működő Művész Színházban – úgy érezte, olyan helyen dolgozhat, amelyre mindig is vágyott. “Ezért volt nagy fájdalom, amikor megszűnt ez a kis társulat.” – tette hozzá. Most újra úgy érzi, Sopronban megint megtalálta ezt az érzést. Rudolf Péter álnokságnak érzi a kötelező lelkesedést. Felidézte a profi futball világát, amelyben a játékosok irdatlan sokat keresve még mindig a játék öröméért űzik a szakmájukat. A Jászai díjas színművész a hasonlatot kibontva a 11-es rúgásokat hozta fel példaként, amikor a játékosok egymásba karolva szorítanak az éppen soron következő társukért.
    “Igenis, erőt ad ez az összekapaszkodás. Ebből kiindulva a Vágy villamosa első próbáján kértem a kollégákat hogy karoljanak egymásba. És ez a szokás megmaradt.”
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyenek a visszajelzések a Vágy villamosáról, Nagy-Kálózy Eszter elmondta “…nem tudom, hogy a szakma hogyan értékeli, de igazán nem is érdekel. A civileknek viszont tetszik, és ennek örülök. Akinek meg nem tetszik, arról nem is szeretnék tudni.” Ezzel szembe Rudolf Péter úgy nyilatkozott: “Én ki vagyok hegyezve arra, hogy ki mit mond.” Számára ugyanis fontos, hogy mi a véleménye a szakmának, de a közönséghez mindig kiegyensúlyozottabb a viszonya, mint a kritikusokhoz. “Tartalmas két hónap volt, kevésbé érdekelt a siker, de nem hagyott hidegen.” – egészítette ki véleményét.
x
    A későbbiekben szó esett a két színművész szinte egyszerre és sikeresen indult pályájáról. A Hamvadó cigarettavég Karády Katalint megjelenítő művésznő szerencsésnek tartja magát, ugyanis anno az akkori szokásokkal ellentétben már másod éves főiskolás korában elengedték, hogy a Villámfény című filmben játszon. “Akkoriban azt éreztem, hogy nagyon nehéz lehet estéről-estére megélni egy szerepet, úgy gondoltam az én pályám a filmszínészet.” Ezek után már magától jött, hogy 1986-ban Deák Krisztina az újra indított forgatás alkalmával őt szemelte ki Csinszka szerepére. Rudolf Péter, aki ugyancsak sikeresen kezdte a színészpályát, hiszen két éves “gyakornokoskodás” után tizenöt évig a Vígszínház tagja lehetett, ahol saját szavaival megtanulhatta a polgári színjátszás csínját-bínját, mégpedig olyan színészektől, mint Ruttkay Éva, Páger Antal és Darvas Iván. A Szerencsés Dánielben is főszerepet játszó színművész úgy tartotta, a tehetség is szükséges a folyamatos tudatos munka mellett a jó alakításhoz. “Sem a színészek, sem a civilek, nem tudnak beszélni a színészetről. Ráadásul ez egy nőies szakma, könnyebb a nőkkel dolgozni.” Az Üvegtigris sztárja ezt kiegészítette azzal, hogy a szocializmusban, ha valaki valamelyik filmben szerepelt, vagy interjút közölt vele egy művészeti újság, akkor már ismertnek számított. Akkoriban semmi sem működött piaci alapon, és a hatalmon lévők felhasználták a színészeket a közgondolkodás befolyásolására.
    A magánélet sem maradhatott ki a beszélgetésből. Ugyanis a Jászai díjas, valamint Don Quijote díjas színészházaspár felidézte 1990-et, amikor is megismerkedtek egymással, majdnem egészen két hónapra rá Rudolf Péter megkérte Nagy-Kálózy Eszter kezét. Zárásként elmesélték, hogy a nemrég megjelent Meseház című albumuk készítésekor a saját gyermekeik véleményét is kikérték, mely történetek szerepeljenek azon.
    Arra a kérdésre, miszerint milyen együtt dolgozni Rudolf így válaszolt: “Mámorító.” Majd kiegészítette azzal, hogy vigyázni kellett azzal, nehogy a kollégák úgy érezzék, a rendező valakivel is kivételez.
    A jövőre vonatkozó kérdésre adott válaszában Nagy-Kálózy Eszter elmondta Szilágyi Tibor számít továbbra is rá, így a soproni közösség többször láthatja majd. Sajnos Rudolf Péter, mint az Új Színház művészeti igazgatója egyelőre nem tud a Petőfi Színház rendelkezésére állni. “Egy néző akkor kötődik egy színházhoz, ha tudja, hogy az ott szereplő színészeket, csak ott láthatja” - ezt művészeti igazgatóként fontos szempontnak tartja.
    Sopronról szólva, Nagy-Kálózy felidézte gyermekkorát, amikor sokat nyaralt a vidéken, talán ezért is szeret Sopronban lenni. Rudolf Pétert " taszítja a pesti téboly, “… ez a fajta élet, hogy olyan városban lakom, ahol a színház működik nagyon vonzó.”

StD
Fotó: T.Sz.


Kapcsolódó cikkek, oldalak:

Tennesse Williams esete Sopronnal: A vágy villamosa

Színházi arcképcsarnok: Keresztes Ildikó soproni sikere - Képriporttal -

A cyberpress SzínházVilág rovata