Ómama receptjei - Omas Rezepte
Ómama receptjei - Omas Rezepte
Hajdanán, amikor annak a módját még igazán megadták,
a hét gombócnappal kezdődött: zsemle-, vagy babgombóc került a poncichterek
asztalára; aztán következett a keddi zöldségnap paradicsomoskáposztával
vagy savanyúkáposztával. Szerdán, a stercnapon lisztes-, babos-, krumplis-stercből
állt a fő étkezés, csütörtökön, a zöldségnapon rakott káposzta vagy rakott
krumpli, pénteken a tésztanapon pedig, darás babos, krumplis, vagy túróstészta
került a terített asztalra. Szombaton a babnapon babnokedli leves, vasárnap
a hús- és rétesnapon disznó-, borjú-, vagy marhahúst, desszertként pedig
rétest tett a háziaszony a család elé.
Így volt hajdanán... fejezetcímmel kezdődik a recepteskönyv,
amely a reformtáplálkozás divatos korszakában arról is szól, hogy még vannak
olyanok, akik számára nem ismeretlen ízeket, zamatokat, illatokat idéz a
felsorolás, és akadnak a poncichterek világát, vagy a környék étkezési
szokásait kevésbé ismerők között olyanok is, akiknek a vidék jellegzetes
ételei új, felfedezésre váró gasztronómiai élményeket tartogatnak.
Ezért kétszeresen is hiánypotló az Escort '96 Bt.
két legújabb, az Ómama receptjei, illetve Omas Rezepte című kiadványa.
|
Krisch Magdolna: A Sopron és Környéke Német
Kultúrklub több tagjának konyhája a receptek elkészítésének színterévé
vált
|
A könyv szerkesztője, és egyben felelős kiadója,
Krisch Magdolna Sopron és Környéke Német Kultúrklub elnöke a soproni és
Sopron környéki németség körében nap mint asztalra kerülő ételek recepjeit
gyűjtötte össze a kultúrklub tagjainak, a ,,Wirtschaftsbürger" családok
hatékony közreműködésével, akik sokan, maguk is megsütötték-főzték azokat,
azért, hogy szép felvételekkel is illusztrálhassák a kötetet.
|
A Corso étteremben tartott könyv- és gasztronómiai
bemutató vendégei voltak a könyv létrehozói: klubtagok, családtagok, segítők
|
A kiadvány Levesek, Főételek, Édességek és Disznóölés
fejezeteiben hatvannál több, garantáltan (évtizedek, évszázadok?) alatt
kipróbált receptet gyűjt egybe, amelyeknek alapanyaga könnyen beszerezhető,
az ételek könnyen elkészíthetők, és, ami a legfontosabb: mind nagyon finomak.
Krisch Magdolna a könyv mai ünnepélyes bemutatóján
személy szerint is köszönetet mondott minden segítőjének, közöttük édesanyjának
Göschl Teréziának, akinek a főztje természetesen, ma is a régi poncichter
tradíciókon alapszik.
Az Ómama recepjei és annak a német nyelvű változata,
az Omas Rezepte a közismert Escort- helyismereti, gasztronómiai sorozat
40. illetve 41 kötete, egy újabb értékes kiadvány, amely sokban segíti
a különleges poncichter-világgal való ismerkedést.
|
Kóstoló Ómama recepjei szerint: pecsenye burgonyagombóccal,
babsterccel, Fertői májraguval, amelyhez soproni Kékfrankos járt, desszertnek
pedig babos-rétes.
|
S arról, hogy a poncichterségen, a Wirtschaftsbürger
-ségen valójában mi értendő a mai könyvbemutatón Krisch
András történész, levéltári kutatásokra alapozva szólt.
,,Ha a csak a szó értelmét nézzük, akkor olyan
németajkú szőlőművesekről van szó, akik a szőlőskertekben a sorok között
babot termeltek, A bab, ugyanis nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet
sem zavarta és egy szintén nem elhanyagolható szempont: az így megtermelt
bab után nem kellett semmilyen adót fizetni. Bár az ilyen fajta babtermelés
az ország más vidékein is előfordult – például a somogyi német falvakban
– ez mégis csak a soproni borvidék egyik jellegzetessége. Vagyis ez a kategória
nem társadalmi, vagy vagyoni alapú, hanem egy a szőlőművelést kiegészítő
tevékenység alapján kategorizál.
Ezeknek a kritériumoknak megfelelhetett
az a személy is, akinek tulajdonában nem volt szőlőskert, csak bérelte
és az is, aki komoly saját szőlő birtokokkal rendelkezett és a bortermelést
főfoglalkozásként űzte." - fejtette ki Krisch András történész, aki előadásának
szerkesztett változatát Borváros rovatunkban olvashatják.
Kedvcsináló az Ómama recepjeihez a cyberpress válogatásában:
Soproni borleves
1 l bor, 1 citrom, 1-2 szegfűszeg, 8 tojásárgája, 8 ek. cukor, fahéj.
A bort (vagy 2/3 bor, 1/3 víz) a citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel
és citromhéjjal feltesszük főni. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük,
a forró borhoz öntjük, közben keverjük. A levest visszateszük a tűzre, habverővel
verjük, amíg besűrűsödik.
Tálalás előtt átszűrjük.
Babnudli
1 kg tarkabab, 1 kg liszt, 1 kg zsír, 2 dkg só, 2 tojás, langyos
víz
a babot beáztatjuk egy napra, puhára főzzük, leszűrjük, késsel apróra
vágjuk. Negyed kg zsíron megpirítjuk, sót, borsot adunk hozzá, ízlés szerint.
Nudlitésztát készítünk, megsodorjuk, kifőzzük. Leszűrjük, és a forró babot
rátesszük, végül összekeverjük.
Babtorta
20 dkg fehér babot kevés sótlan vízben puhára főzünk, szitán áttörjük,
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral habosra keverünk.
Beleadjuk az áttört babot, 4 tojás kemény habját, zsírozott tortasütőbe
öntjük, sütjük.
Ha megsült, bármilyen ízzel, krémmel tölthetjük, díszíthetjük.
Jó étvágyat! |
T.É.
Kapcsolódó
cikk:
Krisch
András: A soproni szőlőtermelők
|