CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A soproni szőlőtermelők

Sopron város szőlőtermelő lakossága a század végére kezdte el megkülönböztetésül a “Wirtschaftsbürger" titulust használni, akkor, amikor a 18. század folyamán a jelentős betelepülések hatására megkétszereződött a város lakossága. A szőlőműves réteg mind társadalmilag, mind gazdaságilag tagolt volt. Az előre jutott, megerősödött és ezáltal öntudatosabb rétegek igyekeztek magukat az alacsonyabb rétegektől elhatárolni, így a szőlőtermelőből először Wirtschaftsmann, majd bürgerlicher Wirtschaftsmann, végül pedig Wirtschaftsbürger lett (Tirnitz József).

Krisch András az Omama recepjei könyv bemutatóján

Ekkor az egyén polgárjoggal rendelkezett, vagyis tényleges beleszólása volt a város vezetésébe. A polgár összehasonlíthatatlan előnyöket élvezett a jobbágysággal szemben: nagyobb személy és vagyonbiztonságban élt, főleg a háborús időszakokban. Számíthatott a város erkölcsi és anyagi támogatására. Az iparos és kereskedő polgár vám nélkül vihette vásárra termékeit. Bizonyos feltételek mellett kimérhették a borukat, saját maguk választhattak tisztviselőket. A jogok gyakorlása mellett természetesen kötelességeik is voltak: adózás, őrség a falakon és a városkapuknál. A Wirtschaftsbürgerek a 18. század végén jelennek meg nagy számban, aminek oka lehetett, hogy 1775-ben a városi tanács könnyített a felvétel követelményein: már nem volt feltétel a házbirtoklás, elegendő volt, ha a polgár ipara, vagy ingatlana után adót fizetett. Továbbra is követelmény maradt, hogy a jelölt házas legyen, vagy rövid időn belül megházasodjon és fizetnie kellett a felvételi díjat is (Házi Jenő, in Soproni Szemle 1941/4.).

A 19. század elejére kialakul a polgárjoggal, és vagyonnal, elsősorban ingatlanokkal rendelkező szőlőműves réteg: a gazdapolgárság. A megnevezés a teljes 19. század során használatos volt, így a dualizmuskori hagyatéki leltárak is megkülönböztetik az őstermelők között a gazdapolgárokat és a szőlősöket.

A gazdapolgárok a szőlőtermelés mellett szántógazdálkodást is folytattak. Három meghatározó kritérium – a polgárjog, a ház, vagy házrész tulajdonlása, a vagyon mérete, – alapján, a státusz mindenképpen elkülönül az őstermelők másik rétegétől a szőlősöktől. Az első szerint azt tekintjük Wirtschaftsbürgernek, aki, vagy akinek ősei polgárjoggal rendelkeztek. Ebből következik is a második jóval szubjektívebb feltétel, a vagyoni helyzet. Azért következik, mert a polgáreskü letételének feltétele volt egy bizonyos fokig módosabb vagyoni helyzet. A vizsgált személy, család mennyire volt a városban uralkodó vagyoni állapotokhoz képest vagyonos. A harmadik kritérium, ami talán a legobjektívebb: hogy tulajdonolt-e a család házat, vagy házrészt.

El kell oszlatni azt a soproni helytörténetírásban elterjedt tézist, hogy a poncichterek és a gazdapolgárok között nincs különbség.

Felföldi János “A soproni poncichter" című könyvében, a poncichter szót a gazdapolgár szinonímájaként tárgyalta. Bedi Rezső egyszerűen a Wirtschaftsbürger vulgáris, gúnyosabb megfelelőjének tartja a Ponzichtert.

Ugyancsak egyenlőség jelet tett a két fogalom közé Házi Jenő, aki szerint a Ponzichterek, azért nem a legrégebbi elemek Sopronban, mert a Wirtschaftsbürger kifejezés csak 1780-ban bukkan fel először. A továbbiakban a következőket írta: “A poncichter elnevezés alatt csak azokat a földműveléssel foglalkozó polgárokat lehet érteni, akiknek az ősei a polgárok sorába felvétettek, tehát nem értem tágabb értelmezés szerint a régi kereskedő és iparos családokat; csak azért lehet a polgári joggal rendelkezőket figyelemmel kísérni, mert akiknek nem volt polgárjoguk, azok a város széles körű kiváltságaiban nem részesültek: bort nem mérhettek, szavazati joguk nem volt, és nem voltak megválaszthatók s így a város életében sem szenvedőleg, sem cselekvőleg részt nem vehettek." (Házi Jenő) Ez a kijelentés azt erősítheti meg bennünk, hogy csak azok a személyek voltak Ponzichterek, akik polgárjoggal rendelkeztek és ezzel a kiváltságok részesei lettek.

Dr. Kovács József László “A soproni gazdapolgár irodalmi életrajza" című tanulmánya szerint ,,A gazdapolgár tanulmányunkban összefogó kifejezés. Pótolni kívánja a hienc megjelölést, helyettesíteni szeretné a poncichter alakot is, mindkettő a német gazdapolgárral azonos, csak míg a hienc alak már a XVIII. század végétől ismert, a poncichter írásos előfordulása csak századunkban válik gyakoribbá. Bizonyára igaza van Mollay Károíynak, aki szerint a poncichter (babtermelő) megnevezés ismert volt már a múlt század folyamán is, a két név együtt is élhetett, majd napjainkban az utóbbit használják már csak."(Dr. Kovács József László).

A ponzichter szó használata a mai köznyelvben sokkal elterjedtebb és immár magyaros írásformája (poncichter) is kialakult. Ugyanakkor a levéltári forrásokban ennek elöfordulását hiába is keresnénk. Az elemzett dualizmuskori hagyatéki leltárak sem ismerik, hiszen csak a gazdapolgár-szőlős megkülönbözetéssel találkozunk.

Akkor kiket takar ez, és miért jött létre? Ha a csak a szó értelmét nézzük, akkor olyan németajkú szőlőművesekről van szó, akik a szőlőskertekben a sorok között babot termeltek, A bab, ugyanis nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet sem zavarta és egy szintén nem elhanyagolható szempont: az így megtermelt bab után nem kellett semmilyen adót fizetni. Bár az ilyen fajta babtermelés az ország más vidékein is előfordult – például a somogyi német falvakban – ez mégis csak a soproni borvidék egyik jellegzetessége. Vagyis ez a kategória nem társadalmi, vagy vagyoni alapú, hanem egy a szőlőművelést kiegészítő tevékenység alapján kategorizál.

Ezeknek a kritériumoknak megfelelhetett az a személy is, akinek tulajdonában nem volt szőlőskert, csak bérelte és az is, aki komoly saját szőlő birtokokkal rendelkezett és a bortermelést főfoglalkozásként űzte.

A ponzichter tehát egy gyűjtőfogalom, amelybe beletartozhattak a gazdapolgárok is. Egyértelműen kijelenthetjük azt is, hogy a soproni szőlőtermelőket ez alapján sem vagyoni, sem társadalmi vagy jogi kategóriába nem sorolta. Ugyanakkor semmiképpen nem lehetett sértő, vagy gúnyos hiszen ez esetben a filoxéra vész után a kőszegi borosgazdák, akik addig magukat Hauernek nevezték, nem kezdik először a borra, majd magukra is, az ott teljesen idegen Ponzichter kifejezést használni.

Levéltári forrásokban is felelhető módon, a bortermeléssel foglalkozók vagyoni differenciáltsága, a ,,Ponzichter" -hez képest konkrétabban megfoghatóan, három kategóriát jelent: gazdapolgár, szőlős vagy Weingärtner, illetve napszámos (Taglöhner).

Krisch András

Az Ómama receptjei könyv bemutatóján elhangzott előadás szerkesztett változata, amely bővebben a Soproni Szemle 2004/2 számban lesz olvasható.


Kapcsolódó cikk:
Ómama receptjei - Omas Rezepte



2004. április 13., kedd 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület