CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. április 26., hétfő 18:12


Hétvégén torlódásra kell számítani a határátkelõnél

A ,,Mehrwertsteuer' megélénkítheti a határforgalmat

Hétvégén torlódásra kell számítani a határátkelõnél

,,A kimutatások szerint a burgenlandi kereskedelemben minden tizedik vásárló érkezik Magyarországról. Ez éves szinten milliárdos forgalmat jelent nyugati szomszédunk keleti tartományának. A Mehrwertsteuer visszatérítés vonzóbbá tette az osztrák boltokat, ugyanakkor május után is lesz olyan termék, amiért érdemes átlépni az akkor már nem létezõ határt.
Az ÁFÁ-t tehát csak májusig kaphatjuk vissza Ausztriában, azután viszont vámot sem kell fizetni az Unióban gyártott termékekre." -írtuk március 26-án, amihez hozzá kell tennünk, hogy 31.300 forint értékig, amely felett az árutól, illetve származási helyétõl függõen vámilleték, illetve ÁFA befizetése kötelezõ.
A csatlakozás elõtti utolsó héten, minden valószínûség szerint igen megélénkül majd a a határforgalom.
Hiszen a ,,Mehrwertsteuer" potenciális visszaigénylõi igyekeznek majd az Ausztriában vásárolt fogyasztási cikkek utáni adóvisszaigénylés kehetõségét kihasználni (amelynek az ideje, az okmányokon szereplõ bélyegzõhöz viszonyított  fél év).
    Ezért, – bár a soproni vámhivatal felkészült a csatlakozás idõpontja elõtti nagyobb rohamra – valószínûleg legalább egy-másfél órás torlódással számolhattak az autósok mindkét irányba Sopronnál szombaton.



Kapcsolódó cikk:

Mehrwertsteuer