CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Mehrwertsteuer

     A magyar vásárlók már csak április végéig, uniós csatlakozásunk időpontjáig vásárolhatnak áfamentesen Ausztriában. Az osztrák kereskedők a következő hetekben a magyar vásárlóktól 20-30%-os forgalomemelkedésre számítanak. Honfitársainkat már reklámok is figyelmeztetik: használják ki az utolsó lehetőséget a kedvezményes vásárlásra.

    Egy, a Kismartoni (Eisenstadt) Városi Marketing által készíttetett, a határmenti adókon hallható rádióreklám arra figyelmezteti a magyarokat, el ne felejtsék, hogy Ausztriában csak az uniós csatlakozásig lehet visszakapni a Mehrwertsteuert, azaz májusig lehet áfamentesen vásárolni. Az általános forgalmi adó hazánkban leggyakrabban 25%, nyugati szomszédunknál kicsit kevesebb, 20%. Korántsem mindegy azonban, hogy például egy DVD-nek 99 Eurós árából visszakapjuk-e az összeg ötödrészét, 20 Eurót, kb. 5000 forintot. Ma még visszakapjuk, májustól viszont megszűnik ez a lehetőség.

    Az osztrák kereskedők nem tartanak komoly visszaeséstől. Andrea Müller, azt gondolja: az árakban így is megmarad a különbség Ausztria és Magyarország között, ezenkívül az emberek olyan üzleteket keresnek, ahol a szolgáltatások minősége is jó. Az eisenstadt-i Stöhr Electronic eladási vezetője optimista: nem hiszi, hogy kizárólag az ÁFA visszatérítése miatt járnak Ausztriába vásárolni a magyarok, akik számára ez is fontos, de nem az elsődleges szempont.

    Mindezek ellenére az eisenstadti városmarketing vezetője úgy ítélte meg: fontos figyelmeztetni a magyarokat, hogy aki még szeretne élni az ÁFAmentes vásárlás lehetőségével, május előtt üljön autóba, és költse el pénzét Ausztriában. A kereskedők áprilisban a magyarok részéről 20-30 százalékos forgalomnövekedésre számítanak. Ugyanakkor azt még senki sem tudja, hogy május után, amikor már Uniós tagként mi magyarok sem kapjuk vissza az ÁFÁ-t, lesz-e visszaesés.

    Josef Weidinger (üzletvezető, Városmarketing, Eisenstadt) úgy véli: amennyiben az ÁFA miatt kiegyenlítődnek az árak, az a vásárlói réteg, amelyik kizárólag a pénztárcáját figyeli, elmaradozhat. A kérdés, hogy a vevők hány százaléka ilyen szemléletű, amit egyelőre nehéz megtippelni, talán a magyarok fele-harmada ilyen szemléletű, de konkrétumot csak csatlakozásuk után néhány hónappal lehet mondani.

    Az ÁFA-mentes ausztriai bevásárlókörút a rendszerváltás óta népszerű a magyarok körében. Mára nagyjából tisztázódott, melyek azok a termékek, amelyek odakint olcsóbbak, és mi az, amit itthon érdemes megvenni.

    A kimutatások szerint a burgenlandi kereskedelemben minden tizedik vásárló érkezik Magyarországról. Ez éves szinten milliárdos forgalmat jelent nyugati szomszédunk keleti tartományának. A Mehrwertsteuer visszatérítés vonzóbbá tette az osztrák boltokat, ugyanakkor május után is lesz olyan termék, amiért érdemes átlépni az akkor már nem létező határt. Az ÁFÁ-t tehát csak májusig kaphatjuk vissza Ausztriában, azután viszont vámot sem kell fizetni az Unióban gyártott termékekre.

Tóth Anita Lilla



2004. március 26., péntek 21:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület