CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Díjkiosztó ünnepséggel ,,avatták" a Megyeháza megújult dísztermét

A „Szülőföldünk” megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat díjkiosztó ünnepsége

Zsúfolásig megtelt a Megyeháza nyár folyamán megszépült díszterme ma délelőtt Győrött, mikor is a „Szülőföldünk” megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredményhirdetését és díjkiosztóját tartották. A meghívottakat dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Jászberényi Ferencné, a „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke köszöntötte.

Köszöntőjét Szakács Imre a következő gondolatokkal kezdte: „Aligha lehet szebben és tömörebben kifejezni a szülőföld megismerésének jogos igényét, miként a nemrég elhunyt Dr. Timaffy László néprajztudós Szigetközről szóló könyvében írta: „Az ember beleszületik a tájba.”

A „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete – a Megyei Önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával - közel három évtizede szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei, 29. alkalommal meghirdetett pályázatra szép számmal érkeztek pályamunkák az egyesület felhívására.

Az „eredménylista” szerint a 132 benyújtott pályamunkából 83 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. A pályázatok magas színvonala ellenére sem adták ki a megyei nagydíjat, viszont a felnőtt kategóriában a szinte azonos színvonalú pályázatok között 2 külön csoportot alakítottak ki a bírálók: tanulmány és adattár ágazatot.

Helytörténeti kategóriában 57, néprajzi témában 19, fotó kategóriában 6 fő vehetett át tárgy- és könyvjutalmat. (30 felnőtt, 46 ifjúsági, 7 általános iskolás)

(2003-ban általános iskolás, ifjúsági és felnőtt korosztályból összesen 158-an vállalták a megmérettetést, közülük 99-et részesített jutalomban és elismerésben a bíráló bizottság.

Megújult a Megyeháza díszterme

Az ünnepi hangulathoz hozzájárul az is, hogy a megyei közgyűlés nyári tanácskozási szünete alatt megújult a Megyeháza földszinti díszterme, amelynek akár avatója is lehet a mai ünnepélyes díjkiosztó..
A megszépült helyiséget a felújítás utáni első hivatalos rendezvény előtt már augusztus 16-án, hétfőn délután Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés beruházást felügyelő alelnöke bemutatta az érdeklődőknek.

Az alelnök elmondta: a felújításra a megyei önkormányzat 2004. évi költségvetésében 20 millió forintot különítettek el, melyet a hangosítás, hangtechnika, a burkolatok és a világítás cseréjére, korszerűsítésére szántak. Firtl Mátyás örömmel újságolta, hogy a beruházás összköltsége – tervezés és kivitelezés - 18 millió forintot tett ki, tehát 10%-os megtakarításról beszélhetünk. (A fennmaradó 2 millió forintból tartalékot képeznek, de számos megyei intézményben is jó célt szolgálna. Példaként Firtl Mátyás a jobaházi intézmény tetőcseréjét említette.)

A mostani komoly megújulás 33 év után történt Az elavult lámpatestek, a sötét falburkolatok és a korszerűtlen hangtechnika is modernizálásra szorult. A megújult díszburkolat a hivatal többi helyiségének egységes arculatához igazodik. Az egyszerű, ám ízléses lámpatestek energiatakarékos izzókkal ellátott, távvezérelt világítástechnikát takarnak. A beruházás részeként megtörtént a felszálló vezetékek cseréje, amely azt biztosítja, hogy egy későbbi, végleges felújítás esetén szükségtelenné válik a burkolatok ismételt elmozdítása. A terem bútorzata most maradt a régi, de az alelnök elmondása szerint a jövő évi költségvetésben megpróbálnak erre is fedezetet találni.
P.Z.



2004. augusztus 17., kedd 19:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület