CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Balf - a madárijesztők ürügyén

Könyvet adott ki a Balf Alapítvány

Tudja-e Ön, hol születtek a madárijesztők? - teszi fel és válaszolja meg a kérdést (majdnem) a legelső oldalán a könyv, és egyben azt is közli, hogy Balf a világörökség része.
Mindez történik a madárijesztők ürügyén, de nem úgy általában, hanem konkrétan a balfi autóbuszfordulóban kiállított madárijesztők ürügyén.

A balfi ,,madárijesztőzésnek" már híre van, és immár mondhatni hagyománya, mi több, az említett könyvvel az irodalma is megszületett. A kiadvány – annak rendje és módja szerint – a madárijesztőket illető alapfogalmak és az eredet tisztázásával indít, aztán az ötletgazda is megszólal, majd mélyreható műelemzések hosszú sora következik a harmincnál több madárijesztő műalkotásként való bemutatásával, fotóval illusztráltan, és nem kevés humorral.
És rendhagyó módon ebben a könyvben az újságíró is interjút adhat a madárijesztők ürügyén, aki szerint a legfontosabb, hogy a ,,balfiak összetartanak", és valamitől – teszi hozzá magában az olvasó – igen nagy kedvet éreznek ahhoz, hogy madárijesztőzzenek, közben emberarcú közösséget teremtsenek, és a világnak is megmutatkozzanak.
A maga eszközeivel és a maga elképzelése szerint, ám mindenképpen a balfi madárijesztő-kiállítástól ihletetten kiadvány grafikusa is megalkotta a ,,maga madárijesztőt.
A sikeres balfi rendezvények képriportja előtt pedig, Balfról esik szó, ,,úgy általában" és szintén a madárijesztők ürügyén. Egy meglehetősen kemény sorssal megküzdeni kényszerülő település képe rajzolódik ki az írásból, amely mára már egy összetartozó közösséggé forrott, a közös munka, a közös öröm és bánat, és a reménység révén egyaránt.
Ez utóbbit, azaz a remnységet, mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy néhány kalappal tetézett, széllengette ,,botra akasztott ruadarab, ringy-rongy" ürügyén sikerült magukra felhívniuk a közelebbi és a távolabbi környék figyelmét, rendezvényt szerveznek, kétnyelvű könyvet szerkesztenek.
Harminchat család ,,művei" állnak a balfi domboldalon, folyamatosan érkeznek a látogatók, buszokkal, kerékpárokkal, személygépkocsival.
A madárijesztőket a szüreti mulatság után – a tervek szerint augusztus 28-án, szombaton 16.00 órakor – elárverezik, a befolyt bevételt az alakuló ifjúsági klub javára fordítják.

,,Apránként remélhetőleg mindenki megtalálja a helyét, egyre többen kezdenek kiigazodni az egykori perspektívátlan, ám biztos megélhetési formát nyújtó, de korántsem olyan beszabályozott, és kiszámítható körülmények között.
Ezért örömteli, hogy öt éve megalakult a településrészi önkormányzat, létrejött a balf alapítvány; a vendéglátók vendégváró egyesületbe tömörültek az idegenforgalom fellendítésére.
Öt éve ünnepeljük a Költészet Napját kezdetben Sopron helyett, most már Sopron mellett. öt éve van szüreti napunk és több kulturális rendezvényünk minden évben. Van dalárdánk, táncscsoportunk, sportkörünk és újságunk.
De ami a madárijesztő készítésből is kiderülhetett: van reménységünk."
- üzennek a balfiak, a madárijesztük ürügyén.

( A madárijesztők ürügyén; írta és szerkesztette Huszár László, kiadó: Balf Alapítvány; a német fordítás Göndöcs Gabriella munkája; grafikák: Szepes Péter, nyomdai munkák: Hillebrand Kft. Sopron).

Augusztus 28-29-én: Balfi Szüreti Napok

A könyvet keressék a következő hét végén 2004. augusztus 28-29-én a Balfi Szüreti Napokon.
Aki teheti látogasson el a rendezvényre, (már csak a madárijesztők ürügyén is).

A rendezvény augusztus 28-án, szombaton 9.00 órakor kezdődik, a részletes programot, amelyben lesz szüreti felvonulás, bábszínház, íjász-bemutató, női profi ökölvívó mérközés, térzene, orgona- és fuvolakoncert, mesterségek bemutatója, színház, muzsika és borkóstoló a Programajánlóban találják.

A folyamatosan bővülő madárijesztő-kiálítás mellett a balfi Halászcsárda különtermében Függönyfantázia kiállítás várja a látogatókat naponta 10-12 óra és 15-18 óra között.
Továbbá a balfi Általános Iskolában Falvédő kiállítás nyílt, amely naponta 10-12 és 15-18 óra között látogatható.




2004. augusztus 23., hétfő 19:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület