CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Magyar Fotográfia Napja - Szabadtéri kiállítás

1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról: „miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek."
Ekkor kezdődött hazánkban a fotóoktatás, és ebben az évben rendezték az első fotókiállítást is.
Ezért augusztus 29-e a fotográfusok ünnepe.

A fotós különleges kiváltsága, hogy először meglátja, majd megláttatja a szépet.
Erről ma a soproniak is megbizonyosodtak, ugyanis a Magyar Fotográfia Napján a Soproni Fotóklub egész napos szabadtéri kiállítást rendezett a Fő téren.
A fotóklub tagjainak munkái mellett ezúttal a Soproni Fotóklub nyár elején meghirdetett pályázatára beérkezett legjobb alkotásokat is közszemlére tették.
Folcz Tóbiás, a Soproni Fotóklub elnöke elmondta: a pályázatra 271 kép érkezett, a szerzők életkora a 12 -től a 79 évesig terjed.
A kiállított 60 fotó arról tanúskodott, hogy a különleges pillanatok rögzítése, a különleges látvány visszaadása, a kuriózumnak számító helyzetek, helyszínek, színek és formák összhangja, hangulatok, mind-mind, külön-külön és együtt is erényei lehetnek egy jó képnek, és még valami, az a többlet, amitől a fotó magához vonza szemlélőjét, vagy éppen megllítja, visszatéríti, esetleg gondolatokat, érzelmeket ébreszt, vagy megmarad az emlékezetben, és sorolhatnánk még tovább....

A fotósok kiállításával egyidőben – ez immár Sopronban hagyomány – a helyszínen muzeális értékű fotomasinákat is kiállítottak, és az arrajárók teleobjektíves fényképezőgépeken keresztül is megszemlélhették a világot.

A szervező, a 98 éves Soproni Fotóklub tagjainak elkötelezettségét, az alkotás iránti alázatát, önzetlenségét mi sem jelzi jobban, hogy időt és energiát szántak arra, hogy a maguk megmutatása mellett, pályázatot írjanak ki, azért, hogy bárki a soproniak közül fotósként is bemutatkozhasson a nagyközönségnek.

A szakmai zsűri által legjobbnak tartott alkotások készítői, akiknek munkáit díjjal is jutalmazták a szervezők: Vaszkó Barbara Réka, Hadarics Tibor, Friedrich Gergely, Wesely Tamás.

Aki nem jutott el a mai szabadtéri kiállításra, – amelyet Kovács László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke nyitott meg –, az szeptember 16 és október 14 között a Wrenkh Ede Közösségi Ház Káptalan Galériájában megtekintheti azt.

Kiállítások, szakmai találkozók országszerte

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) tavaly kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését, amelyhez a soproni fotósok is csatlakoztak.
Budapesten az Iparművészeti Múzeumban ma nyitották meg a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) 27. Monochrom Biennáléját (43 ország részvételével), amely szeptember 25-ig tekinthető meg.
A szövetség fotóművészeti diplomáit és Az év fotográfusa díjat is ma adták át, ez utóbbit idén Juhász Miklósnak ítéltek oda. A második helyezett Papp Elek, a harmadik Aszódi András lett. A kitüntetést annak az alkotónak adományozzák, aki egy év alatt a legtöbb hazai és nemzetközi fotókiállításon vett részt, és ezeken a legtöbbb munkáját el is fogadták. Ugyancsak ma kezdődött a 30 ország részvételével tartott FIAP 27. kongresszusa.
A XXI. MAFOSZ Szalon anyaga augusztus 31-től szeptember 26-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban. Határon túli magyar fotóművészek alkotásaival a szeptember 3-án nyíló IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállításon találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Művelődési Intézet I. kerületi épületében.
A vidéki települések sorában Sopronon kívül Ajkán, Balassagyarmaton, Balatonfüreden, Debrecenben, Egerben, Gyulán, Kecskeméten és Miskolcon, illetve Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen is nyílt kiállítás a magyar fotográfia ünnepén.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
Soproni Fotóklub: eredményes volt a fotópályázat



2004. augusztus 30., hétfő 01:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület