CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

'Több mint két évtizedre biztosított lesz a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szennyvízelvezetés és környezetünk fokozott védelme.”

„Alapcsőletétel" Sopronban

A mai nappal ünnepélyes keretek között lerakták a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program „alapcsövét”. Régóta várt és ígért beruházás vette kezdetét Sopronban: indul a város csatornarendszerének bővítése és felújítása. A munka része annak a 2006 végéig tartó építkezésnek, amelynek során a csatornaépítési munkákon túl, teljesen felújítják a soproni és fertőrákosi szennyvíztisztítókat is. „A Sopron életében példátlan méretű beruházás révén több mint két évtizedre biztosított lesz a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szennyvízelvezetés és környezetünk fokozott védelme.” – fogalmazott a Virágvölgyben tartott ünnepségen Walter Dezső polgármester.

A munkát végző konzorcium szakaszosan dolgozik majd, ezért a város közlekedésében komolyabb fennakadások egyáltalán nem, legfeljebb átmenetileg egy-egy utcát vagy kisebb területet érintő kényelmetlenségek fordulhatnak elő.
„Komfortosabb várost, egészségesebb környezetet teremtünk közösen mind a saját, mind az utánunk jövő generációknak.
A korszerű, környezetbarát szennyvíztisztító-rendszer egyúttal tisztább levegőt is fog jelenteni. A technológia kialakítása során különös gondot fordítottunk a soproniaknak sok bosszúságot okozó kellemetlen szagok csökkentésére. A ma kezdődő beruházással ez is megoldódik.” – nyilatkozta Walter Dezső polgármester.

A precíz és határidőre történő munkavégzésen túlmenően az önkormányzat és a kivitelezők nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy az építkezéssel elkerülhetetlenül együtt járó kényelmetlenségeket minimálisra csökkentsék a lakók számára. A város polgárai a beruházás minden fázisában folyamatos tájékoztatásra számíthatnak. A kivitelezők számos esetben a csatornázási munkák során az egyedi igényeket is figyelembe véve alakítják ki a munkálatok ütemezését. A virágvölgyi területen pl. ennek érdekében a földhivatali nyilvántartás alapján közvetlenül is felkeresik az érintett telektulajdonosokat..
 

A költségeket az Európai Unió, a magyar állam és Sopron önkormányzata állja

A várhatóan 2006 végéig tartó beruházás, Sopronon kívül még öt másik települést - Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát – érinti. A befejezés után a jelenleginél rendezettebb és tisztább környezetben élhetnek az emberek. A 4,9 milliárd forintos beruházás költségeinek felét az EU környezetvédelmi beruházásokat támogató előcsatlakozási programjából, az ISPA programból fizetik, miután Sopron városa és a Sopron Környéki Víz- és Csatornamű Rt. két évvel ezelőtt sikeresen pályázott az uniós támogatásért. A fejlesztés másik feléből negyven százalékot az állami büdzsé, tíz százalékot pedig az önkormányzat biztosít.
 

Nem lesz többé szennyvíz a Fertő-tóban

A csatorna- és szennyvíztisztító-beruházás korszakhatárt jelent: 2006 után nem kerülhet szennyvíz a Fertő-tóba, még tisztítva sem. A meglévő Fertőrákosi Szennyvíztisztító Telep a jövőben csak egy olyan előtisztítási feladatot fog ellátni, amelyből a kezelt szennyvizet utótisztításra a soproni csatornahálózaton keresztül a Soproni Szennyvíztisztító Telepre vezetik, ahol a ma legkorszerűbbnek tartott tisztítási és iszapkezelési módszerekkel biztosítják majd a víz- és az iszap környezetkímélő kezelését.
 

8 kilométer nyomóvezeték

A csatornázás során a Soprontól északra fekvő területeket egy 4.400 méteres nyomóvezetékkel, a dél-keletre eső településeket pedig egy 3.800 méter hosszú nyomóvezetékkel kötik be a város  szennyvízelvezető rendszerébe. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27.000 m3-t, ami több mint 13 db olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg. A tisztítótelep kapacitása napi 21.000 m3, ami távlatilag is elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására.

A kivitelezők

A csatornaépítési beruházás megvalósítására kiírt pályázatot a BETONÚT Rt és a DÉLVIÉP Rt alkotta Gardens of Sopron nevű konzorcium, a szennyvíztisztító megvalósítási tenderét pedig az Alterra Rt. nyerte. A beruházással kapcsolatos kommunikációs feladatokban a Double Decker Kft. működik közre.

A Betonút Rt a Betonútépító Vállalat teljes jogú utódaként alakult 1993-ban. A társaság útépítésen túl otthonosan mozog a hídépítés, vasútépítés, környezetvédelem, mélyépítés, szennyvíztisztító- és hulladéklerakó-telepek építése, magasépítés területein is.

A kaposvári központú DÉLVIÉP Rt már több hasonló beruházás, egyebek mellett a Pécs – pellérdi, a siófoki, a veszprémi, a tatabányai regionális, a dunaújvárosi, a székesfehérvári, valamint a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepek kivitelezőjeként szerzett gyakorlatot.

Az 1991-ben alapított Alterra Rt. szintén nagy gyakorlatot szerzett már víz-, gáz-, valamint csatornaépítésekben. A vállalat bővítette és újította fel például az aszódi szennyvíztisztító telepet.

A Double Decker Kft. a Media Consulta Network nemzetközi ügynökséghálózat részeként az Európai Unió Brüsszeli Bizottsága megbízásából jelenleg is több összeurópai társadalmi célú kampány hazai lebonyolítását végzi.
 



2004. szeptember 02., csütörtök 19:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület