CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


"Szimpatizálok az antiglobalista mozgalmakkal, mert fontos problémákra hívják fel a figyelmet" - Berend T. Iván beszélgetése a sajtó munkatársaival a Mindentudás Egyetemének mai előadása előtt

Van világgazdaság, de nincs világkormány!


A Mindentudás Egyeteme 5. szemesztere kezdődött el a mai napon. A nyitóelőadás megtartására Berend T. Iván gazdaságtörténész professzor, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke elfogadta a meghívást, s hazalátogatott az USA-ból, ahol tanít. A téma: A globalizáció és hatása a centrum-periféria kapcsolatokra Európában.

A professzor az előadás előtt találkozott a sajtó képviselőivel. Előbb röviden összefoglalta, miről fog majd szólni az előadóteremben, azután kérdésekre válaszolt.

Bár már a XIII. századtól voltak törekvések arra, hogy a kereskedelem nemzetközivé szélesedjék (Hanza városok, ipari forradalom, a valuták átválthatóságát biztosító arany-alap intézményesítése), a történelem új fejezetéhez a XX. század utólsó évtizedeiben érkeztünk el. A globalizáció ez új korszak. Jellemző vonásai: a nemzetközi kereskedelem ugrásszerűen megnőtt, a külföldi tőkeberuházások nagymértékben szaporodtak, a nemzetközi munkamegosztás irányváltása jött el, a multinacionális vállalatok meghatározóvá váltak, a spekulatív pénzügyi tranzakciók pedig hihetetlen mértékben felduzzadtak.

A globalizáció egyéb területekre is hatást gyakorolt. A neoliberális közgazdaságtan egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg, míg a társadalom viselkedésében a 'laissez faire, laissez passer'-individualizmus (hadd menjenek a dolgok a maguk útján) és a posztmodern kulturális nihilizmus kerekedett felül.

A professzor gazdaságtudományi és társadalomfilozófiai vitákból kiindulva taglalja a globalizáció előnyeit és hátrányait, összehasonlítva az irány híveinek és ellenzőinek álláspontját, s elmondja, hogy a globalizációt nem lehet egyoldalúan megítélni. Azon országok esetében, melyek politikailag stabilak, infrastruktúrájuk elfogadható, oktatási színvonaluk jó, rendelkeznek képzett munkaerővel, s a helyi kultúra értékrendje és vallási tradíciói nem ellenkeznek a nemzetközi beilleszkedés követelményeivel és munkaetikájával, ott a globalizáció pozitív hatással lehet a korábban elmaradott ország fejlődésére.

Gondolatok a sajtóbeszélgetésben elhangzottakból

A globalizációtól hívei a legjobbat várják - ellenzői már a fogalmat magát az imperializmus, a kizsákmányolás helyett használt eufemizáló kifejezésnek tartják...1970-ben 7000 multinacionális vállalat volt, ma 44 000... Olyan cégek tehát, melyek legalább két vagy több orszában rendelkeznek termelőüzemekkel, illetve kereskedelmi hálózattal. Az ipar egyharmadát, a kereskedelem háromnegyedét a multinacionális cégek képviselik, míg a kutatásra és fejlesztésre fordított pénzforrások hetven százalékát birtokolják.

Az ideológiai globalizáció a '70-es években indult, ez pedig a neoliberális konzervativizmus. Soros György is ellene van a piaci fundamentalizmusnak! Szükség van szabályozásra. A neoliberális konzervativizmus hatalmas térnyerésében a '80-as években Ronald Reagannek (USA) és Margaret Thatchernek (Nagy-Britannia) volt kiemelkedő szerepe. Ők jelentős politikai tevékenységükkel szélesítették, tették világméretűvé ezt a felfogást.
Következtében a polarizáció folyamata felerősödött, nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok, a kárvallottak és a haszonélvezők között. De! Berend professzor: "Nem értek egyet azzal a szemlélettel, ami a globalizációt ennyire egyirányú utcának tartja". A fejlődő országok ugyanis nem egyformán reagálnak a globalizációra. Egyesek (ázsiai kistigrisek) gyors fejlődést mutattak és felzárkóztak, míg mások leszakadtak, és a teljes stagnáció állapotába kerültek. Európai példa a globalizáció segítségével felzárkózókra Írország, Finnország és a mediterrán országok. "A legnagyobb tragédia egy országnak, ha kimarad a globalizációból!" Másrészről még Európáról: "Ugyan zsugorodnak az európai perifériák, van lélegzetellállító fejlődés sok helyen, de a perifériák nélküli Európa még távoli."

Egy kérdésre adott válaszát e mondattal nyitotta a professzor - majd bővebben ki is fejtette, amit ez alatt ért: "Szimpatizálok az antiglobalista mozgalmakkal, mert fontos problémákra hívják fel a figyelmet".

Arra a kérdésre, mely arra mutatott rá, hogy az internet, a mobilkommunikáció a globalizáció nyújtotta hihetetlen eszköztár - s a globalizáció ellenzői is ugyanúgy használják, ezt jegyezte meg Berend T. Iván: "1950-ben egy New York - London telefonbeszélgetés 50 dollárba került - ma pár fillér. A technikai lehetőségeket mindenki ki tudja használni - az antiglobalizációs mozgalmak is globalizálódnak ezek segítségével".

Személyes kérdésre, miért ment ki tanítani: "Hadd ne beszéljek arról, hogy miért mentem el - elmentem... Ennek személyes és történelmi okai voltak egyszerre. A XIX. századi kivándorlás okaiként a "pull effect" és a "push effect" hatásokat szokták megnevezni. Itt is ez volt..."

Újságíró kolléga a szinte már terrorba hajló antiglobalista tüntetéseket hozta fel... Berend professzor a kérdés kifejtésében egy érdekes vonást is megemlített: "Minden ilyen tüntetésben van egy happening elem...".

Felvetődött a kérdés, mely szerint a gazdasági globalizációval párhuzamosan politikai globalizáció is zajlik. A professzor úr reakciója összefoglalva. Érdekes kérdés, érdekes folyamat. Globális hatalmak mindig voltak. Olyan is volt már, hogy egy - mint ma. A Római Birodalom. Berend T. Iván nem vonná egy kalap alá a globalizációt és a birodalomépítést. Ötven évvel ezelőtt a multinacionális vállalatok nagy része amerikai volt, ma: európai, amerikai és japán globális vállalatok egyaránt vannak. Ennek alakulását nem kis mértékben befolyásolja, persze, hogy milyen politikai és katonai erők vannak mögöttük. Két szuperhatalom jobb? Nem mondaná... Három? Akkor kettő mindig összefog a harmadik ellen...

Kína kérdése. A professzor úr októberben volt ott két hétig. Fantasztikus. Meggyőződése, hogy Kínából is lesz szuperhatalom. Ügyesen politizálnak. 1990-ben a kínai gazdaság a Szovjetunió és utódállamai gazdasági teljesítményének 60 százalékát adta. Ma az arány éppen fordított... Kínában úgy állnak át, hogy nem volt visszaesés. "Hogy ők 'kireformálják' magukat a rendszerükből, az biztos, előbb-utóbb."

Mindjárt párhuzamként hozta fel a velünk szomszédos Szlovéniát, mely ország ugyancsak másként csinálta, nem sietett a privatizációval, s amit privatizált, azt is úgy, hogy: először feljavította az állami vállalatokat, s csak aztán magánosította! Nem hagyta leromlani az állami szektort.

Más téma. A jóléti állam. Két fontos tényező van: a demográfiai helyzet és a gazdasági verseny. A növekvő számú idős nyugdíját és egészségügyi ellátását egyre fogyatkozó számú fiatal kell, hogy kitermelje. A gazdasági versenyben pedig meg kell küzdeni olyan országokkal, ahol a bérszínvonal alacsony. Svédország a jóléti állam tekintetében eltúlzott dolgokat csinált, ilyen például, hogy a korlátlan átképzés lehetőségét biztosítja államköltségen mindenkinek. Ez nem megengedhető, és talán nem is szükséges. ÁM: legalább 15 éve beszélünk a jóléti államok válságáról, DE a jóléti kiadások nem csökkentek, azt mutatják a statisztikák. "Én azt hiszem, hogy a jóléti állam túléli ezt a krízist" - jelentette ki a professzor.

A legszegényebbek és a leggazdagabbak helyzetéről esett szó legvégül Berend T. Iván és a sajtó képviselői közötti kötetlen sajtóbeszélgetésen. 1970-ben a leggazdagabb ország 29-szer volt gazdagabb, mint a legszegényebb. Ma negyvenszer... "Tehát bár van felzárkózás - közben nagy tömegek leszakadnak; a különbség óriásira nőtt." Osztja azok nézeteit, akik világméretű szabályozást kívánnak, mert ma: "Van világgazdaság, de nincs világkormány".


A kép forrása: www2.arnes.si

Sebők Lili



2004. szeptember 06., hétfő 23:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület