CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Sopron Város Kékfrankosa 2004

Tizenkét termelő versenyezhetett az idén a “Sopron Város Kékfrankosa” címért. A nemzetközi zsűri által kiválasztott bor képviseli a Hűség Városát hazánkban és külföldön is.
A Soproni Szüreti Napokon hirdették ki az idei Sopron Város Kékfrankosa címet elnyert bort. ,
A nemzetközi zsűri döntése alapján 2004-ben a Weninger Pincészet 2002-es évjáratú Kékfrankosa viselheti mostantól fogva egy éven át a megtisztelő titulust, amelyről Walter Dezső polgármestertől tanúsítványt is kapott a borász.

***

A Weninger pincészet a Soprontól hat kilométerre fekvő Balfon működik. Szőlőterületük megközelíti a huszonöt hektárt, ahol a borvidéken honos szőlőfajták mellett több világfajtát is nevelnek. Ez a Pinot Blanc a Pinot csoporton belül többnyire együtt kerül említésre a Pinot Noir-al, és a Pinot Gris-vel. Őshonos termőterülete Elzász, Burgundia, de kis százalékban megtalálható szinte valamennyi Észak- francia borvidéken.

Kedveli a hűvösebb klímát, száraz, jól érlelhető testes borokat ad. Burgundiában egy különleges sur lie eljárással érlelik a bort, melynek a lényege a folyamatos seprőn tartás és mozgatás. Ennek következtében az érlelési idő megnyúlik, de testesebb, krémesebb ízű bort kap a gazda. Szép, zöldessárgás szín, vegetális illat jellemzi, melyben leginkább a zöldalma tűnik fel. Ízében meglepően nagy testet érezhetünk, majd egy-szerre és egyensúlyban jelennek meg a barrique hordós érlelés, a zöldalma és az egres ízjegyei.

Olyan kiváló dűlőkről származik a Weninger Pincészet bora, mint például a Spern Steiner. Különleges mikroklímájával és a Fertő tó közelségével ideális alapot nyújt a kitűnő vörösborok készítéséhez.

A széles fajtaválaszték között a maguk által beteleptett 5 hektár syrah, az első kétezres szüretelésből készült bor a 2002. évi bormustrán a Top 20 magyar bor közé került.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:
Sopron Város Kékfrankosa

A soproni bor útja
http://www.cyberpress.hu/article.php?id=4278



2004. szeptember 07., kedd 00:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület