CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


7350 munkaállomás, közel 350 szerver - hallottuk a közös sajtótájékoztatón

EU-konform szint a bíróságoknak


SSO - Single Sign On. A felhasználók kényelmét biztosító egypontos bejelentkezés. Ez az az informatikai megoldás, amivel a bíró, az írnok, a fogalmazó stb. amint leül az asztalához, bekapcsolja a számítógépét - mindjárt szembesül munkája során, mely munkát már lényegesen megkönnyíti, és nem kisebb jelentőséggel összehangolja az a szerteágazó, mindenre kiterjedő informatikai rendszer, amelynek felállítását és működtetését az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) és a Novell Magyarország közötti hároméves stratégiai keretszerződés teszi lehetővé. Erről tájékoztatta ma a sajtót Horváth János, az OITH informatikai főosztályvezetője és Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Csak azért kezdtem az SSO-val, mert ez az a pont, ahol az igazságszolgáltatásban dolgozó 2800 bíró és a többi alkalmazott érintkezésbe lép azzal a hatalmas volumenű informatikai infrastruktúrával, mely a maga 7350 munkaállomásával, közel 350 szerverével stb. arra hivatott, hogy minket, állampolgárokat szolgáljon. Igaz, közvetve szolgál, hiszen az igazságkeresésünkben közbenjáró illetékesek munkáját könnyíti, de ezáltal a mi ügyeink intéződnek hamarabb. Hogy úgy mondjam: mi vagyunk a külső fogyasztók. A mi dolgainkban járnak el a "belső fogyasztók" (az infrastruktúra használatára értve a "fogyasztást"), az igazságszolgáltatásban dolgozó sokezer ember, akiket, ugye... lépten-nyomon szokás emlegetni, ha az ügyek vontatottan, döcögve, kínosan lassan haladnak.

De most már nem így haladnak. Horváth János, az OITH informatikai főosztályvezetője ugyanis a következőket mondta.

Az OITH célja egy az EU elvárásainak megfelelő, biztonságos és innovatív informatikai infrastruktúra és az azon futó alkalmazás-portfólió kialakítása. A rendszer átadásával, valamint a bírók korszerű informatikai eszköz-ellátottságának EU-konform szintre emelésével a bíróságok kiszámítható, hatékony és költségtakarékosan üzemeltethető informatikai háttérrendszer segítségével végezhetik napi munkájukat.

Hogy a méretekről is tájékoztassak egy kicsit, értve itt méretek alatt a forintosítást: a PHARE-tender keretében az OITH számára értékesített licencek, a kapcsolódó szolgáltatások stb. díjai, valamint a hároméves keretszerződés értéke együtt meghaladja az 1 milliárd forintot.

Miben áll az együttműködés? Olyan felügyeleti rendszer felállítása, amely a problémák megelőzésének, illetve gyors elhárításának köszönhetően elősegíti az OITH országos informatikai rendszerének megbízható, magas rendelkezésre-állású működését, másrészt 158 önálló bírósági szervezet számára biztosítja az alap hálózati szolgáltatásokat, felelős a teljes felhasználói adminisztrációért, illetve a rendszer biztonságát és a felhasználók kényelmét biztosító egypontos bejelentkezés megvalósításáért, valamint megteremti az intézmény jövőbeni távmunka-terveinek biztonsági alapjait.

Szittya Tamás kiemelte: Az OITH-ban megvalósított rendszer jelenleg a legnagyobb Novell installáció Magyarországon. A rendszer lehető legmagasabb szintű rendelkezésre állása érdekében egy Novell Kompetencia Központot hoztunk létre a helyszínen". Bármi komolyabb probléma adódik tehát, amivel az OITH saját informatikusai nem tudnának esetleg megbirkózni, a Novellesek azonnal rendelkezésre állnak.


A kép forrása: www.lb.hu

Sebők Lili



2004. szeptember 07., kedd 16:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület