CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fidesz Sopronban Hillert idézi: ,,A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói.'

Pártpropaganda az órarenden?
A Fidesz Sopronban Hillert idézi: ,,A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói."

“A politikának semmi keresnivalója az iskolákban. A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói. Merénylet minden olyan lépés, amely arra irányul, hogy politikai befolyást gyakoroljon a gyermekeken keresztül.” - hangzik a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soproni önkormányzati frakciójának nyilatkozata, amelyet a frakció nevében Sass László, a Fidesz önkormányzati képviselője a soproni postaládákban a napokban megjelent ,,órarendnek álcázott" szórólapokkal kapcsolatosan tett.

A mai soproni sajtótájékoztatón Sass László önkormányzati képviselő arra is ráirányította a figyelmet, hogy a fenti kijelentés a nyilvánosság előtt 2002. szeptember 20-án Hiller István, az Oktatási Minisztérium akkori politikai államtitkára szájából hangzott el, Sopron akkori szocialista polgármesterjelöltje és Kránitz László, szocialista országgyűlési képviselő jelenlétében.

A Fidesz által kifogásolt, a soproni postaládákba kiszórt szórólap egyik oldalán ártalmatlan órarend van, a másik oldalán, mint általában: reklám, amelyek a gyereket – mint kiszolgáltatott és könnyen befolyásolható fogyasztót – veszi célba.

,, Most egy új műfaj megjelenését “üdvözölhetjük”: a diákokat is célba vevő politikai reklámét." - mutatta meg az órarendet Sass László, aki a Fidesz nevében azt is nehezményezte, hogy órarend szövege a “szocialista többségű” soproni önkormányzat ,,bámulatos, népbarát cselekedeteire" hívja fel a célközönség figyelmét.

Az ,,órarend" olyan ,,rókalelkű politikai propaganda", amilyenre még nem volt példa Sopronban - jelentette ki a Fidesz képviselője, aki, arra is felhívta a figyelmet, hogy az iratnak nincs aláírója. ,,Az egyik fotó a városházát mutatja, tehát az önkormányzatra utal, a jobb alsó sarokban az MSZP logoja látható, ami szocialista pártra."

,,Mintha az MSZP székházából akarnák irányítani az önkormányzatot" - mondta a politikus, aki meghökkentőnek tartja, azt ahogy a “szocialista többségű” önkormányzat jótéteményének nyilvánítanak olyan szociális kedvezményeket, melyek már a korábbi önkormányzatok idején is léteztek, vagy melyeknek biztosításához – úgymond – semmi közük nincs"

Sass László a felsorolt példák között rámutatott, hogy a szociális alapon történő tankönyvvásárlási támogatás, más technikával ugyan, de hosszú évek óta működik, az étkezési hozzájárulás kérdésében pedig szintén hosszú évek óta semmi nem változott, sem a háromgyermekesek, sem a rászorulók tekintetében.
,,Mindkét támogatás olyan, hogy az önkormányzatnak – akár “szocialista többségű”, akár nem, – nincs mérlegelési lehetősége, hogy adja-e vagy nem, hiszen törvény kötelezi erre."
A helyi utazási kedvezménnyel kapcsolatban a képviselő elmondta: ,,a döntés a közgyűlés egyhangú szavazatával történt", ráadásul ,,a szociálison túlmutató logikája is van".

A Fidesz reméli, hogy a szerinte ,,órarendnek álcázott – felkiáltójelekkel megbombázott kijelentő mondatokkal terhelt – agit-prop nyomtatvány nem jut a gyerekek kezébe".

Mint Sass László fogalmazott: két okból, egyrészt ,,nem volna szerencsés, ha a szöveg stilisztikai és helyesírási hibái megzavarnák anyanyelvük fejlődését. A nagyobbik, súlyosabbik ok: ne szaladgáljanak a tanulók pártjelvényes propagandakiadványokkal az iskolában. Van még idejük, hogy felnőjenek, s tájékozott felnőttként ítéljék meg, hogy kinek és mit higgyenek."

A kifogásolt órarend hátlapja:

T.É.



2004. szeptember 07., kedd 23:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület