CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megjelent a Vermes Évkönyv idei, ezúttal ünnepi száma

A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány kiadásában jelent meg a 2003/2004-es tanév versenyeinek eredményét tartalmazó Vermes Évkönyv.
A kiadvány ünnepi szám is egyben, mert oldalain külön megemlékezik az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportja alakulásának 30. évfordulójáról.

A csoport három évtizede szolgálja a fizikát, és teret ad a tehetséges, fizika iránt érdeklődő fiatalok felkutatásához és tehetségük kibontakoztatásához. Több jelentős fizikus származtatja e helyről érzelmi és szellemi indíttatását.
Működése alatt a csoport tevékenysége mindinkább a tehetséggondozás irányába fejlődött, és mára már Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány néven működik, azaz szervez versenyeket, tűz ki feladatokat és megállapítja a megmérettetés utáni győztesek névsorát.
Több, országos merítésű versenynek a szervezője: amelyek közé sorolható a Fényes Imre Olimpiai Válogatóverseny, a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny, a Békésy György Fizika Emlékverseny, és a nagy hírű Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Verseny.

Jelentős és hiánypótló kiadványokat jelentet meg az alapítvány: hosszú évre visszamenően a Mikola-versenyek feladatgyűjteményét, és az évente megjelenő Vermes-évkönyvet.
A versenyek hatékonyságát mi sem igazolja jobban, mint hogy a nemzetközi fizikai diákolimpiákon a magyar csapat rendszeresen fényes sikereket ér el, megelőzve a világ műszaki fejlettségben vezető országait is. Vezető szakemberek véleménye szerint a ,,soproni műhely" jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az ország műszaki színvonala magasabbra emelkedjen.

A fizikatanárok szakmai felkészítésének segítésére az alapítvány évente három napos Őszi Tehetségápoló Konferenciát szervez a versenyekben résztvállalók számára, a csoport többször volt házigazdája az országos fizikatanári Ankétnak, és imár háromszor gyűjtötte össze a Mikola-díjas tanárokat.
A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány több díjat is alapított fizikatanárok és fizikusok részére, azok munkájának elismerésére, akik a fizikaoktatása, -művelése területén kiemelkedő eredményeket értek el.

Az 1974 október 16-án alakult társulat alapító elnöke az a Nagy Márton gimnáziumi tanár, aki azóta is fáradhatatlan szervezője az országos és nemzetközi fizika tehetségápoló tanulmányi versenyeknek, és aki fizikatanárként, társulati- és versenyszervezőként számos jelentős kitüntetésben is részesült. Ő maga a három évtizedes tehetségápolói munkáról azt vallja:  ,,A vetélkedőkön nem titkolt szándék a szakmai rész mellett a kulturális együvé tartozás tudatosítása, ezért a versenyken részt vesznek a környező országok magyar anyanyelvű tanulói. (...)  Ez a befektetés a nemzet számára hasznos, bizonyosan megtérül, hiszen a felfedezett tehetségek lesznek a jövő magyarságának tudósai, vezetői."

A Vermes Évkönyv ünnepi száma az események képes melléklete mellett a Sopronban tartott tehetséggondozási konferencia beszámolóját és a 12. Természet-tudomány Diákpályázat díjazott pályaművét, (Poór Péter Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium ) is közli.

A fizikát értőknek, művelőknek nagy kincset jelent a tehetségkutató versenyek feladatgyűjteménye, és külön szellemi élményt jelentenek  Dr. Wiedemann László fizikus, a kiadványhoz írt bevezető gondolatai.
,, Ha a fizikatanítás hanyatlását tekintjük, akkor a Rend, a Tisztaság, a Fegyelem és a Ráció hanyatlására kell gondolnunk. Mindezeket társadalmi méretekben kell elképzelnünk. Ezt igyekszünk a szellem kis szigetein kivédeni."

T.É.


Kapcsolódó cikkek és oldalak:

Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny
Nemzetközi fizikaverseny Sopronban
A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás avagy a fizika megmentése
A Vermes Miklós Országos Fizikai Tehetségápoló és Kutató Alapítvány missziója
A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése
Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok
Fényes Imre Olimpiai Válogató Fizikaverseny a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban
Rangos szakmai elismerés a Berzsenyi fizikatanárának
Berzsenyi Dániel Evangéliku Gimnázium (Líceum) - Nagyjaink
Verseny, csak nyertesekkel



2004. szeptember 10., péntek 20:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület