CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az Ágfalvi Emléktúra

Tizennégy éves hagyomány az ágfalvi csata évfordulóján


Az Ágfalvi Emléktúra 1990 óta hagyomány a soproni egyetemi diákság körében. A firmák és balekok, a hagyományt évről évről átörökítve, az ágfalvi csata évfordulóján a Baracsi emlékműnél idézik fel a történelemformáló eseményeket, majd onnan elindulva az ágfalvi csata helyszíneinek áttekintése céljával a falu fölé magasodó kilátóról szemlélik végig a környéket. Útközben az ágfalvi temetőben megkoszorúzzák Baracsi László és Kelle Artúr sírját.

Az Ágfalva bejáratánál található Baracsi-emlékművet 1928-ban emeltette Kecskemét városa a Nyugat-Magyarország szabadságáért hősi halált halt szülöttje emlékére.
Baracsi László azok közé tartozott, akik a trianoni döntés utáni idők eseményei között hősies elszántsággal, önfeladással és hazafias szeretettel harcoltak, akik nem tudtak belenyugodni Magyarország nagyhatalmak általi szétszaggatásába, a mérhetetlen igazságtalanságba. Ráadásul Nyugat-Magyarország egy részét éppen a fegyvertárs Ausztriának kellett volna átadni.
A nyugat-magyarországi harcok első hősi halottja Baracsi László, aki 1921. augusztus 28-án, a felkelőharcok első lövésének elhangzását követően esett el.

Szemerey Tamás, az emléktúra hagyományát a diákság körében meghonosító tanár, felidézte az ágfalvi csata eseményeit, azt ahogyan a maroknyi, javarészt főiskolásokból álló felkelőcsapat bebizonyította, hogy ,,a meg nem alkuvó hazafias lelkesedés és intelligencia minden képzeletet meghaladó áldozatra és feladatmegoldásra képes."
A szeptember 8-ára virradóra véget érő véres ütközet, a két ágfalvi csata pedig, eldöntötte Sopron sorsát.

Az idei emléktúra a kb. huszonöt egyetemista, és a tizenöt ágfalvi általános iskolás közös koszorúzásával kezdődött a Baracsi- emlékművet, majd az egyetemi hallgatók elindultak a temető irányába. A túrának idén már eggyel több állomása lett. Eggyel több emlékhellynél állt meg a csapat rövid tiszteletadásra: Kelle Artúr, Baracsi László nyughelyénél egy-egy rövid megemlékezést követően felcsendült az Erdészinduló is, majd a közelmúltban elhunyt Wágner Géza sírjánál a volt ágfalvi polgármester példaadó életének néhány momentumát elevenítették fel, azt ahogyan önfeláldozó módon több mint egy évtizedeken át tett a közösségért.

Az ősi napsütéses délutánon az ágfalva fölé magasodó tetőre felérve, ahonnan az egész vidék belátható, a főiskolások, egyetemisták elődeikre emlékeztek, azokra, akik önként áldozták fel életüket a közel 4000 négyzetkilométernyi talpalatnyi földért, amelynek háromszázezer lakója feje fölött a nagyhatalmak nyugatabbra tolták volna el a határt.
A túrát vállalók jelenléte azt (is) jelentette, hogy létezik az ifjúságnak az a rétege, amely az önként vállalt áldozat értékét, és tiszteletet parancsoló erejét érti és érzi. Vannak, akik fontosnak tartják az eleikre való emlékezést, önként, és akár áldozatot vállalva, akik fontosnak tartják a hagyomány továbbéltetését; tehát a túra továbbélése, a fiatalok önként vállalt jelenléte jót jelent, mi több biztatást a jövőnek.

Az ágfalvi csaták története:
80 éve volt a Nyugat-magyarországi fölkelés, az ágfalvi csaták és a Sopronkörnyéki népszavazás

Képriport


x



2004. szeptember 13., hétfő 00:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület