CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Újra együtt! - Wieder zusammen! -Ponovo zajedno!
Közös értékeink nyomában - falinaptár és órarend...
...és közös, internetes játék

Hogyan történhet meg az, hogy egy naptár tizenhat hónapot tartalmaz? Miféle időszámítás szerinti az az idő, amely tizenhat hónapban méri az esztendőt?

Perkovátz Tamás: Az együvé tartozás örömének kifejezésére szerkesztettük a naptárt

Jogos a kérdés, mert a közelmúltban megjelent Újra együtt! - Wieder zusammen! -Ponovo zajedno! háromnyelvű falinaptár 2004 szeptemberétől 2005 decemberéig vezeti végig az időn az olvasót, és közben arra is rádöbbent, hogy évtizedeken keresztül micsoda időszámítás szerinti éveket éltünk meg! Olyankat, amelyek alatt a tájat mesterséges határok szabdalták, olyanokat, amelyek alatt az addigi szomszédok alig találkozhattak egymással.

A 16 hónapos időszakot végigkísérő naptár kitalálója Perkovátz Tamás a Perkovátz-ház Baráti Körének vezetője.
- Szeretett szülőföldünket őseink akarata ellenére szakította szét a történelem. Most végre, 80 év után olyan történelmi változásokat éltünk meg, amelyek segítenek abban, hogy egymásra találjunk. Kötelességünk ezért tenni is valamit. Egymásra kell találnunk!
A naptárt a régióban 3000 fiatalhoz juttattuk el, egy órarenddel együtt, azért, mert elsősorban az ifjúságnak szeretnénk üzenni vele: ez a szülőföld, amit ismerned kell, fel kell fedezned kincseit, gyönyörködnöd kell szépségeiben, amelyeket immár nem zár el határ előled.
Csak akkor szeretheted szülőföldedet, ha ismered és bejárod azt! Üzenünk a fiataloknak, és üzenünk az idősebbeknek is; ez utóbbiaknak azt, hogy segítsék gyermekeiket abban, hogy az évtizedeken át elhallgatott történelmi igazságokat megismerhessék, segítsék abban a felnövekvő generációt, hogy e régió, aközös haza szépségeit felfedezhessék!
Az együvé tartozás örömének kifejezésére szerkesztettük a naptárt, melynek minden képe térségünk értékeit mutatja be - teszi mindezekhez hozzá az ízig-vérig soproni lokálpatrióta.
2004. június 6. : Perkovátz Tamás bemutatja az ,,Újra együtt!" naptár nyomdakész tervét

Újra együtt!: az időseket emlékezteti, a fiatalabbakat tájékoztatja, a diákokat tanítja

A kiadvány azért ölel fel 16 hónapot, 2004. szeptemberétől a tanév kezdetétől 2005. decemberéig, mert órarenddel kiegészítve minden, a térségben lakó iskolás egész iskolai évben használhassa. Hogy nap mint nap, tanulás, vagy kikapcsolódás közben szobája falán láthassa a felnövekvő nemzedék a közös értékeinket.

Tizenhat hónap: tizenhat helyszín. Megfordulhatunk az amúgy nem túl nagy területű, de annál viharosabb korokat megélt földrajzi helyeken. A Fertő tó partján, Sopron, Kismarton, Felsőpulya, Ruszt vidékén, az évtizedekig egymástól elzártan is összetartozó tájakon, ahol magyarok, osztrákok és horvátok évszázadok óta élnek együtt.

,,A Schneeberg hófödte látványa egész évben uralja térségünket."

Tizenhat fotó, tizenhat helyszíne, nem csak időbeli, de térbeli utazásra is hív. a múltból ismerősen csengő helységnevek, történelmi személyiségek válnak így minden diák előtt ismertté. Az utazás (amely lehet akár valóságos is) kötelékeket köttet újra. Közeli, ismeretlenül ismerős tájak mutatják meg magukat a naptár felvételein, és az útraindulóknak
A képeket lapozva és a megszűnő határok révén a kis távolságok a valóságban is eltűnnek.
Burgenland mondják ma, de többen szebbnek, és talán szívhez szólóbbnak tartják a Várvidéket.

Kerekedjünk útnak a naptárral, és utána mindenki aki teheti, kerekedjen útra a valóságban is!
A naptár átlapozgatása után az olvasó biztosan kedvet érez majd a helyszínekkel egyenként való alaposabb megismerkedésre. A tájakat, helyeket bemutató fotók mellé mintegy hangulatteremtőként, lírai elemként egy-egy régi fotó, metszet is társul a maga egyéni patinájával.

A közelinek látszó, tekintélyes Schneebergnek a csodaszép látványa indítja és zárja a naptárban bemutatottakat.
Elsőként a Fertő-tájat a napfényes szeptemberi szőlőssel és a Pihenőkereszttel ajánlja a kiadvány.

,,A szőlőből hazatérő soproniak gyakran megpihentek a Pihenőkeresztnél."

Koraőszi, szellemiekben is tartalmas kirándulási célpontnak ígérkezik az októberi képen bemutatott helyszín: Liszt Ferenc doborjáni szülőháza. S ha már a határon átkeltünk, akkor a naptár szerint a sorban következő Fraknó vára vár. A 17. századtól Esterházy-birtok, amelyet a magasból vigyáz az alig egy órányi járásra lévő Rozália-kápolna.

A decemberi fotón a várfal és a Szent Mihály templom. Sopron védőszentje Szent Mihály, a templombelső fotóját Diebold Károly készítette.
Január egy lőveri erdei havas sétára hív, február pedig díszes horvát népviseletbe öltözötteket mutat be, együtt a kópházi búcsú hangulatát idéző Wosinski-akvarellel.
Felsőpulya, a három nemzetnek otthont adó térség központja és a IV. Béla korát idéző kaboldi vár márciusi kirándulási célpontnak kínálja magát.
Az áprilisi fotó a legkorszerűbb GySEV-mozdony látványát is magában foglaló képi kompozíció. A GySEV 125 éves vonalával még a vasfüggöny idején is szünet nélkül kapcsolta össze a térség településeit.
A májusi Lőver látványa, az egykor festői szépségű, faverandás villákkal századfordulós hangulatot lop vissza a monarchiás időkből.
Június már a Fertőre invitál.
Kismartonban – a Várvidék tartományi központjában – az Esterházy-kastély jellegzetes tornyai, és a városháza az egykori szabad királyi város történelmi hangulatát idézik, és szintén jellegzetesen történelemidéző helyszín az augusztusi: a nagycenki Széchenyi kastély. Ehhez egy század eleji képeslapon a Széchenyi tér hangulata adódik és maga Széchenyi szellemisége.
A nevében a királyné emlékét idéző, magát a szeptember színeiben mutató Erzsébet-kert, majd október az egyetem képével, amellyel együtt az egykori Teológia a jelenlegi egyetemi városi jelleget hivatott bemutatni, egyben a múltra, a hagyományokra is utalva.
November a Fertő parton? - különleges élmény lehet.
Decembert pedig a havas soproni Fő tér délelőtti napsütéses nyugodt képe idézi, majd újból a Schneeberg.
Az Újra együtt naptár szerkesztője Dr. Kubinszky Mihály, a fotókat Duics Pál készítette. A GySEV-fotó szerzője Prohászka Csaba. Az archív felvételek magángyűjteményekből származnak. A grafikai munkákat a Grafik Dekor végezte, a szép kiadvány a Hillebrand Nyomdában készült.

T.É.



Közös játék

A Perkovátz-ház Baráti Köre és a cyberpress.hu szerkesztősége közös játékot indít.

Az Újra együtt! - Wieder zusammen! -Ponovo zajedno! naptárban szereplő helyszínekkel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel öt héten keresztül.
A helyes válaszokat beküldők között, hetente egy-egy falinaptárt sorsoluk ki, a Perkovátz-ház Baráti Köre ajándékaként.

Az első kérdés még ma felkerül a cyberpress oldalaira!

Kapcsolódó cikk:
A tudás presztízse, a művelt ifjúság, azaz, a jövő érdekében



2004. szeptember 13., hétfő 11:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület