CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Mindenki változást szeretne, de más-más módon.

Az MSZP-elnökjelöltek bemutatkozása Sopronban

A Magyar Szocialista Párt elnökjelöltjeit bemutató rendezvényének újabb helyszíne volt Sopron, ahol kedden a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei szervezetek is jelen voltak a meghívottak között.
A rendezvényt köszöntötte Molnár Csaba az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei ügyvezető alelnöke.
A megjelent öt elnökjelölt – Hiller István, az MSZP alelnöke, Jánosi György, az országos választmány elnöke, Lamperth Mónika, elnökségi tag, Szekeres Imre, az MSZP alelnöke és Toller László, elnökségi tag – a sorsolás szerinti sorrendben ismertette programját, amelyet a hallgatóság nyomtatott formában is kézhez kapott.

Az elsőként megszólaló Toller László, akinek jelszava: ötletesség, öntevékenység és önbizalom, kijelentette: ,,eldöntöttük azt, hogy más pártot akarunk".
Toller kifejtette: fontosnak tartja, hogy a párt elnöksége legyen az első politikai megrendelője a programoknak, és az első civil kontroll a kormány munkája felett. ,,Mindig kiváló elnökségünk volt, csak elfelejtette demokratikusan kormányozni a pártot" - jegyezte meg Toller László.
,,Amikor a változásra szavaztunk, akkor a gyorsaságra, a dinamikára, az eltökéltségre és a harcosságra szavaztunk. Önmagunkat már legyőztünk, most a Fideszt kell legyőzni Önöknél novemberben." -tette hozzá.
Olyan elnökre van szükség - mondta -, aki kellően határozott és eltökélt, és képes másokkal együttműködni.

Szekeres Imre kifejtette a pártelnöknek független, autonóm személyiségként kell partnernek lenni, ugyanakkor kompromisszumokra képesnek az együttműködésben.
,,Egy olyan pártot szeretnék, amely kifelé vonzó, és amelyik befelé magunk között megadja azt az élményt , amiért érdemes politizálni." - mondta.
Szekeres javasolta azt is, hogy a 176 egyéni körzet és az országos elnökség közvetlenül együtt hozza meg a döntéseket, és azt is, hogy évente a szocialista párt szeptemberben rendezzen ,,a politikai szezont" elindító országos pártértekezletet, ,,a demokráciának és az együttműködésnek a jegyében", ahol többek között, a költségvetéssel kapcsolatos elképzelések is terítékre kerülnének. Javasolta továbbá egy szocialista párt tagjainak szóló újság indítását, amely ,,az egymás közötti párbeszéd" tere lenne.
A politikus olyan pártéletre szeretne, amely a tagjainak büszkeséget ad, és a magyar társadalom felé jelzi, hogy az MSZP egy társadalomért cselekedni akaró, komoly, és megalapozott politikai párt.
,,Önállóságra és fegyelemre van szükség, és arra, hogy mindenki feleljen szavaiért és cselekedeteiért." - tette hozzá.

Lamperth Mónika szerint a bemutatkozó körút a Magyar Szocialista Párt közös sikere lehet, mert bemutatja, hogy a párt képes egy demokratikus jelölési procedúrát lefolytatni az elnökválasztásban.
Úgy fogalmazott: ,,Visszaadjuk a hitet és a reményt, hogy lehet sikeres baloldali politikát csinálni."
,,Ezt tudni kell konkrétumokkal kifelé is bizonyítani".- mutatott rá a politikus.
Kijelentette a sikerhez ,,belső békére és szolidaritásra is szükség van."
Lamperth Mónika a kormányzás hangsúlyait a létbiztonság, a jogbiztonság, közbiztonság hármasa köré szeretné építeni.
,, Meg kell szervezni a szocialista pártot." - jelentette ki a politikus, aki szerint ,,az alapszabályt és szervezetet úgy kell átalakítani, hogy egy jól szervezett, de a társadalom felé nyitottan működő párt legyen." ,,Erős elnökre és elnökségre van szükség, amely gyorsan hatékonyan tud döntéseket hozni, bölcs választmányra, amely stratégiát alkot, és kontrollál, és lelkes tagságra, amely hisz a MSZP győzelmében és képes azt megvalósítani." - mondta a politikus.
,,Határozott, de nem arrogáns, büszke, de nem magamutogató, hatékony, de nagyon emberi" párt kell hogy legyen az MSZP - jelentette ki Lamperth Mónika.

Hiller István, aki magát ,,radikálisan kezdeményező és radikálisan együttműködő magyar szociáldemokrataként" aposztrofálta, úgy vélte, a siker érdekében radikális változásra-változtatásra van szükség a Magyar Szocialista Pártban.
A változásnak három alapelemét határozta meg: ,,legyen az MSZP nyitott, érthető, és szerethető párt." Hiller kifejtette: egy jól működő, erős, összetartó és sikeres hálózatszerű, nyitott pártot képzel el, amely kifelé politizál, amely kapcsolódik, és amelyhez kapcsolódhatnak a szakszervezetek, a civil szervezetek, spontán kezdeményezések, és helyi egyesületekhez.
,,A modern politikának része a kommunikáció, ezért, aki kommunikációs hibát vét, politikai hibát vét." - szögezte le a politikus, aki hangsúlyozta az őszinte beszéd fontosságát, ugyanakkor rámutatott: egy fegyelmezettebb pártot is szeretne. A politikus kifejtette: híve a döntések előtti vitának, a nézetek ütköztetésének, de a döntés után ,,egy irányba kell húzni. Elég a kibeszélésből, elég a mellébeszélésből!" - jelentette ki Hiller. Kijelentését nagy tetszésnyilvánítás követte. A soproni származású Hiller beszéde végén a nézőtéren ülő édesanyját is köszöntötte.

,,Gyökeres változásra van szükség a kormányban vissza kell szereznünk a baloldali arculatunkat." mondta Jánosi György, aki szerint munkahelyteremtésre, ehhez beruházásokra, infrastruktúrára van szükség, a szociálpolitikai rendszer átalakítására, humán befektetésekre, a források decentralizálására, hogy a helyi döntéseknek meglegyen az alternatívája.
Változásokra van szükség a párt szervezeti életében a társadalmi beágyazottság, támogatottság visszaszerzésére.

Jánosi György kijelentette: Gyökeres fordulatra van szükség a szabaddemokratákkal való együttműködésben, akikkel ,,most nem jó a házasság" utalt vissza egy általa előzőleg elmondott anekdotára.. ,,A szabaddemokratákat meg kell tanítani: csak olyan mértékben akarják befolyásolni a kormány tevékenységét, amilyen mértében mandátumukból és társadalmi támogatottságukból ered." (...) ,, El kell érni, hogy értékeikhez ragaszkodjanak, ne pedig a pozíciókhoz." - szögezte le Jánosi György, a közönség élénk tetszésnyilvánítása mellett.
A rendezvény további részében az elnökjelöltek kérdésekre válaszoltak két-két percben.

T.É.



2004. szeptember 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület