CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Modern magyar festészet 1919-1964

Ezt látni kell!!


Mindenkitől elnézést kérek az elragadtatott címért és alcímért, és mindenkit rögtön-ugyanitt haladéktalanul arra biztatok - azon mindenkit, aki kedveli a képzőművészetet, szereti a képzőművészetet, odavan a festményekért, sőt rajong a festményekért -, keresse meg Budapesten a Szent István körút 5-öt, ami Margit-híd pesti "tövénél" van majdnem, a villamos Jászai Mari téri megállójánál, ha Buda felé vagyunk arccal, akkor bal oldalon, szóval keresse meg és fel a Kieselbach Galériát, és ott: a magyarokat!!

Merthogy: ott "gyűltek össze" azon alkotók, akiknek nevét nagyon sokan ismerjük - akiknek ezen képeit viszont leginkább csak reprodukciókon láthattuk eddig, magántulajdonban lévén sokuk... - és... és lehetőleg siessen is az illető műértő, műkedvelő, művészet-rajongó, mert festőművészeink e csodás találkozója csak szeptember 18-26-ig tart, mindennap 10-18 óráig, és... és ámuldozzon, gyönyörködjön, csodálja a Kárpát-medencei szellemet, mert... mást nem tehet, ha oda belép.

Kieselbach Tamás egy reprezentatív darabot, egy kódexet, egy hihetetlen alaposságú és mélységű albumot is összeállított munkatársaival - Modern magyar festészet 1919-1964 -, s e könyvben is találkozhatunk, természetesen, a most kiállított képekkel... de... de "igaziban", élőben... Ott állni Vajda Lajos, Szabó Vladimir, Aba-Novák Vilmos, Bortnyik Sándor (Damjanich utca, 1918 - a Szombathelyi Képtárból) , Derkovits Gyula (A gazdag koporsókereskedő, 1938 - a Janus Pannonius Múzeumból, Pécsről), Kondor Béla, Szőnyi István, Rudnay Gyula, Ország Lili és a többi géniusz képei előtt... között...

Persze, persze, mit okoskodok, hogy hol a Kieselbach Galéria Budapesten, hova kell sietni szeptember 18. és 26. között, amikor meg lehet találni a neten is! Meg lehet, meg lehet, csak... csak... Ott és most oda lehet állni a sokáig külföldön volt s csak reprodukcióról ismert hihetetlen atmoszférájú, egyetemes mondanivalójú, az embert az elmúlt kétezerév legelejére, a szegletkőhöz visszarántó Vajda Lajos-mű, a Felmutató ikonos önarckép elé... és... és át lehet érezni mindent, ami az univerzumban él és mozog, nem él és mozdulatlan, viszont egyetemesen létezik...



A kiállításmegnyitóra megérkezett Losonczi Tamás művész úr, aki nemrégen volt 100 éves - s hogy a képek láthatásának rangját, a megtekintésre bocsátás kivételes mivoltát még inkább érzékeltessem Önökkel, elmondom még, hogy a megnyitó beszédet nem kisebb személyiség tartotta, mint a Mephisto, a Napfény íze és a többi nagyszerű film Oscar-díjas rendezője: Szabó István.

Mégegyszer elnézésüket kérem az elragadtatott fogalmazásért, igen, nem tagadom, nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy lehetővé vált a zivataros XX. században alkotott volt művészek kézmozdulatait, lelki lenyomatait így egybegyűjtve, ilyen közel hozva meglátnom, egyet-kettőt újra meglátnom, hiszen némelyikükkel "találkoztam már" így a valóságban... Olyan érzésem van, mint amikor valamelyik Nobel-díjasunk neve elhangzik... nagy zeneszerzőnk műve felcsendül, vagy mint amikor magyar filmművész kap Oscar-díjat... Érzem, hogy a föld, amelyen élek, nevelte föl ezen elődeinket, ezen finomlelkű, csodálatos szemű, művészi kezű ősöket... és rendkívül felemelő, hogy én is azon a nyelven gondolkodhatok, amin ők tették, akiknek gondolatai így kép formába öltöztetetten maradtak meg nekünk.

No és, persze, az album formájában is, melyről így beszélt Szabó István filmrendező: "A kultúra iránt érzett felelősségérzet, nyitottság, tudás és szeretet árad ebből a könyvből".



Abban a reményben zárom e cikket, hogy talán sikerül eljutniuk a kiállításra ez elkövetkezendő pár napban, Kedves Olvasóim!

Sebők Lili



2004. szeptember 17., péntek 14:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület