CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fertő-táj Világörökség

“Elődeink a világörökségben” címmel nyílt kiállítás Fertőszéplakon. A Fertő-táj Világörökség Egyesület Magyar Tanácsa által a Világörökségünk napja alkalmából rendezett tárlat azoknak állít emléket, akiknek munkássága a Fertő tóhoz kötődött.

A sokszínűség a Fertő-táj igazi értéke – hangzott el a tárlat megnyitóján, ahol azok előtt az emberek előtt tisztelegtek, akik munkásságukkal megteremtették a feltételeit, hogy a Fertő-táj - amely ma már a Világörökség része - ismertté legyen.

A kiállítás azoknak a tudósoknak állít emléket, akiknek munkássága Fertő tóhoz kötődött. Kitaibel Pál kutatásai európai jelentőségűek voltak – mutatott rá a tárlatot megnyitó gondolataiban Andrássy Péter, nyugalmazott középiskolai tanár, a Fertő-táj honorarius curatora. Mint mondta: “Nem ismerte az országhatárokat. A Kárpát-medence egészét úgy járta be és úgy készítette kézírásos útinaplóit, hogy azt egész Nyugat-Európa számára is ismertté tette, az addig kevésbé ismert Kárpátokat egészen a mai Horvátország területéig.

Kitaibel Pál

Az Elődeink a világörökségben című kiállítás Fászl István, Kitaibel Pál, Breuer György, Csapody István, Gombocz Károly, Aumüller István életét és munkásságát mutatja be.
A 30 települést magában foglaló Fertő-táj (a hazai oldalon 10) értékeinek védelmére a Fertő-táj Világörökség Egyesület Magyar Tanácsa elsőként alakult meg az országban. Később a Fertő ausztriai oldalán és Tokajban hoztak létre hasonló szervezetet – mondta el Ivanics Ferenc.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke a Cyberpress kérdésére azt mondta: arra a legbüszkébbek, hogy elindultak és hogy mindinkább tudatosodik az emberekben, hogy a világ egyik legszebb táján élnek.

A tárlat két héten át tekinthető meg a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület házában Fertőszéplakon, munkanapokon 9-16 óra között.

Tóth Anita Lilla



2004. szeptember 19., vasárnap 23:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület