CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sporttörténeti kiállítás a Lábasházban

“A test gyakorlására és a hon üdvére…” – ezzel a címmel nyílt a testmozgás és a szervezett sport kezdeteit bemutató tárlat a soproni Lábasházban a Soproni Múzeum szervezésében. Az időszaki kiállítás a város korabeli sportéletének bemutatása mellett - a szervező szerint - elsősorban a mozgás örömének felfedezését illusztrálja.

Sportolni jó

Kerékpár, kormányozható ródli, lábszánkó – néhány a testgyakorlás korabeli eszközei közül, amelyeket a most megnyílt tárlaton vehetünk szemügyre. A kiállított régiségeket, okmányokat a budapesti Testnevelési és Sportmúzeum, valamint a soproniak kölcsönözték, de érkeztek relikviák Szombathelyről és Győrből is – mondta Tóth Imre történész, a kiállítás szervezője, aki számára érdekes feladatot jelentett a rendhagyó időszaki tárlat rendezése.

Sportolni jó. Ezt már az ókori görögök is tudták, hiszen a testmozgás nemcsak örömforrás, de a társas élet része is. Magyarországon a test gondozásának jelentősége, ezzel együtt a szabadidő eltöltésére is alkalmas testedzés fontossága a 19. századra értékelődik fel. Az akkoriban sorra alakuló soproni egyesületek között létezett Torna-, Korcsolyázó, Vívó- és Lövészegylet, Atlétikai Klub, Tenisztársaság, Sakk Kör, sőt, Automobil Egyesület is. Kevesen tudják például, hogy az országban elsők között épült meg a Papréti Fedett Sportpálya.

A sport kétarcú közösségi élmény

A sport kétarcú - mondta megnyitó beszédében.Dr. Gimesi Szabolcs, a Fertő tavi Vitorlás Szövetség elnöki-, és a Soproni Veterán Autó-Motor Egyesület elnöki minőségében.
A sport célja egyrészt a teljesítmény elérése, a versengés (ennek sajnos manapság negatív vonulatai is vannak, hiszen esetenként doppingbotrányoktól hangos a sporttörténelem), de a kiállítás is azt sugallja, hogy a sportra jellemző a közösségi lét, az együttsportolás, a nemes versengés élménye. Ezek adják meg a sport emelkedett tartalmát, és a polgár fogalmához is kapcsolhatók.
- Hiszen az úgynevezett ,,polgárságnak” volt ideje, energiája, késztetése arra, hogy olyan együttléteken vegyen részt, ahol a közösség összetartó ereje, egyféle gondolkodásmód jelentette a közösség alapját, ahol az együttzenélés, az együtténeklés mellett az együtt -sportolás is szokás volt - mondta Gimesi Szabolcs..

Tolerancia, fegyelem, fair play

A tablókban látható csoportképeket nézve láthatjuk: az emberek a sportot művelve összekapaszkodnak, együtt korcsolyáznak, odaülnek együtt a fényképezőgép elé.
Ez az együttlét örömet okozott az embereknek, közben pedig megtanította őket az egymás iránti toleranciára, fegyelemre.
A csapatjátékok, vagy az egyéni versenyek szabályainak a betartása és önkéntes követése, rendkívül fontos tényező az ember életében, mint ahogyan a belső szabályrendszer kialakulása.

Az utánpótlás egyik fontos tényezője az, hogy a gyerekekben, a sportolni vágyókban kialakuljon egy olyan belső tartás, amely lehetővé teszi, hogy önként kövessenek bizonyos szabályokat, és korrekt módon be is tartsák azokat - fejtette ki Dr. Gimesi Szabolcs, aki szólt azokról a tanulságos dolgokról, amelyre a Fertői Csónakázó Egylet szabálykönyvét lapozgatva lelt. Azokon a szabályokon kívül, amelyeket sportoláskor kellett betartani, a csapatvezető utasításai mellett, (például: evezés után nem tanácsos rágyújtani, vagy enni, hanem inkább sétálni), a könyv a társasélet olyan apróbb szabályait is tartalmazza, hogy a Fertőre induló társaskocsira az egyesület tagjai milyen rend szerint szállhatnak fel.

A fair play-ről is szó esett a kiállításmegnyitón. Nem véletlenül ered Angliából a fogalom, amely a sport lényegét foglalja magába.
Fair: a tisztesség, a tisztes; az együttlét a tisztes versengés. Másrészt a play: maga a játék.
A sport ugyan nagyon komoly, azonban mégis a valóságnak egy játékos formája.

Soproni Sportmúzeum?

A tablókból visszaköszönő gondolatai után Dr. Gimesi Szabolcs arra is kérte a jelenlévőket, hogy őrizzék meg Sopron város sportjának tárgyi emlékeit, hogy azok mindenki számára elérhetők maradjanak, utalva arra is, hogy 2001-2002-ben létezett egy sportmúzeum létrehozását megcélzó soproni kezdeményezés, amely a soproni sporttal kapcsolatos emlékeket összegyűjtését és megőrzését szerette volna megvalósítani.
A gondolat biztosan nem megvalósíthatatlan, annál is inkább, hogy éppen a jelenlegi kiállítás bizonyítja, hogy a tárgyak, dokumentumok léteznek, és egybegyűjthetők, bemutathatók.

A sporttöténeti kiállítás október 31-ig tekinthető meg a soproni Lábasházban.

T.A L.-T.Sz.

Tóth Imre, a kiállítás rendezője és a megnyitót tartó Dr. Gimesi Szabolcs




2004. szeptember 21., kedd 19:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület