CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Parkolj és Utazz (P+R) rendszer kiépítése Győr-Moson-Sopron megye 20 Fertő-tó térségi településén

Győr-Moson-Sopron megye 20 települése Fertőszentmiklós koordinálásával, illetve a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. Soproni Vasútigazgatóságával „Parkolj és Utazz” (Park+Ride: P+R) rendszer kiépítésébe kezdett a Fertő-tó térségében.
A fejlesztés célja autómentes, környezetbarát közlekedést elősegítő P+R központokat létesíteni a Fertő-tó idegenforgalmi hatósugarába eső, és a GYSEV Rt. által kezelt vasútállomások és vasúti megállóhelyek mellett.

A hosszú távú program első lépéseként a kerékpárral és az autóval érkező és továbbutazni szándékozók magas színvonalú és komfortos kiszolgálása érdekében a P+R rendszer egyes elemeinek megtervezésére kerül sor. A települések ehhez európai uniós fejlesztési forrásokat szeretnének bevonni.
A fejlesztés érdekében a települések egymással és a GYSEV Rt-vel partnerségi megállapodásokat és bérleti szerződéseket kötnek, melyek ünnepélyes aláírására Fertőszentmiklóson került sor szeptember 22-én a Polgármesteri Hivatalban.

Az aláíráson részt vett a pályázatot benyújtó település, Fertőszentmiklós és a további 19 partner település polgármestere, illetve a GYSEV Rt. részéről dr. Józan Tibor, a Soproni Vasútigazgatóság Igazgatója, illetve főtanácsadója, valamint a pályázat készítésével megbízott cég szakértői.


A fejlesztés az állomások és megállóhelyek mentén kerékpártárolók, később kerékpárkölcsönző helyek, személygépkocsi és autóbusz megállók kialakítására irányul. A ma még sokszor kihasználatlan, részben rendezetlen vasúti területek ezáltal kényelmes, biztonságos és nem utolsó sorban rendezett környezettel segítik elő a környezetbarát vasúti közlekedés elérését.
A fejlesztés egy hosszú távú koncepció részeként, a GYSEV Rt. új, környezet- és utasbarát fejlesztéseinek egyik első lépése, amelynek során a későbbiekben a vasútállomások épületei, illetve maguk a vasúti pályák is megújulnak.
A projekt különös jelentősége, hogy érvényesül benne az EU által is szorgalmazott partnerség és a fenntartható fejlődés elve, ami különösen aktuálissá teszi az aláírási ceremóniát a 2004. évi autómentes napon. Ezáltal az Autómentes Nap céljai már nem csak egy napon, hanem az év további napjain is megvalósíthatókká válnak.


Horváth Tibor fertőszentmiklósi polgármester a Cyberpress kérdésére így fogalmazott: “Közúti, vasúti és most már lassan légi közlekedésünk is van. Nagyon fontosnak tartom - és nemcsak én, de a település is -, hogy ezeket a közlekedési lehetőségeket a lehető legkulturáltabban, európai módon kiaknázzuk.A tervek szerint a Fertő tó térségének állomásai mellett kulturált kerékpártárolókat és biciklikölcsönzőket, valamint gépkocsi és autóbusz megállókat alakítanak ki - kényelmes, biztonságos és környezetbarát vasúti közlekedést biztosítva a jelenleg rendezetlen vasúti területeken. Józan Tibor, a Soproni Vasútigazgatóság igazgatója az együttműködési megállapodás aláírását megelőző tanmácskozáson rámutatott: a GySEV Rt. valamennyi osztrák vonalszakaszán már kiépült és jól működik ez a rendszer, amelynek magyarországi megvalósításához Európai Uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni. A környezet- és utasbarát vasúti fejlesztések további lépéseként a vasúttársaság az állomások épületeinek felújítását és a vasúti pályák korszerűsítését tervezi.

(Tóth Anita Lilla -www.gymsmo.hu)



2004. szeptember 22., szerda 12:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület