CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Hát beütöm azt, hogy Kispatakfalva, keresi, keresi a gép a falut, há' mit látok, jön ki egy kép...nézem erősen...mi a ménkű?

Az internet és a kispatakfalvi fuvaros

Minek a céget, vállalkozást az interneten is szerepeltetni? Ki talál ott rá? - gondolja sok kis-, közép- és nagyvállalkozó szkeptikusan. Nekik szól az alábbi történet, amelyben bármilyen létező személyekkel való hasonlóság csak a véletlen műve (vagy mégsem az).

Kispatakfalva egy dunántúli falu, közel 100 lakossal. Az asszonyok a vizet a kútról hordják, élelmüket a veteményes kert, a baromfi udvar, a háziállatok adják, életük a természet rendjéhez igazodik. Pihenésre télvíz idején jutna idő, ha nem kellene kukoricát fejteni, tollat tépni, szőni.

A falu életében nagy eseményt jelent a nyaranta egyszer megjelenő táborozó gyereksereg. Városi gyerekek, akikre a mindennapi paraszti munkával járó teendők az újdonság erejével hatnak...A táborvezetőnek itt nem nehéz programot szervezni: gátat építettet a patakra, biciklitúrát szervez, gyógynövényeket gyűjtet, erdei tájékozódási versenyt szervez...

Így támadt egyik évben az a nagyszerű ötlete, hogy a falu fogatosát, Máté Józsi bá't megkérje, hogy vinné el a gyerekeket egyet szekerezni a környéken. Meg is egyeztek. A gyerekek csak úgy feszítettek a szénával megrakott, lópokróccal letakart szekérben, a két ló Betti és Dolli, pedig csak húzta-húzta a zajos társaságot. Hogy pontosan miben állt a fizetség a fuvarért, arra ki-ki másképp emlékezett, tény az, hogy Máté Józsi bá' miután egész délután dombon fel, völgybe le fuvarozta a társaságot végül is elégedetlen lehetett a kapott rekesz sörrel. Ez a következő év nyarán derült ki, amikor az előző év sikeres akcióján felbuzdulva a táborvezető ismételten megkereste Máté Józsi bá't, hogy vinné körbe fogatával az újabb társaságot.
- Hát nem is tudom ... - ingatta a fejét Máté Józsi bá', - aratásban vagyunk, sok a dolog, nem érünk rá gyerekeket hordozgatni, ... meg aztán az egy rekesz sör, nem ér az nekem annyit, tudja a ló kifárad, meg a lába is fáj...
A táborvezető értette a beszédet. Most mit mondjon? Annál önérzetesebb Máté Józsi bá, mintsem alkudozást kezdeményezhetett volna vele a sörrekeszek számát illetően. Ha nem, hát nem. Teltek a napok. Éppen rászánta magát, hogy a gyerekeknek is elmondja, hogy idén elmarad a lovas-szekerezés, amikor a tábor udvarán megjelent Máté Józsi, kezében kalapjával, ostorával és egy papírlappal.
- Meggondoltam magam, - mondta, holnap délután, ha maguknak is jó, elviszem a csapatot kocsikázni.
- Nagyon köszönjük ... - a táborvezető hanghordozásában, azért benne volt a kérdés: Hogy, hogy?
De Józsi bá'n is látszott, hogy nagyon kikivánkozik belőle a folytatás.
De csak a kalapját forgatta.
- Aztán a fizettségben, csak megegyezünk - jegyezte meg a táborvezető, amúgy biztatólag, hogy akkor mondja már a fuvaros, hogy mit akar.
-Há' az már rendben is lenne - így Józsi bá'. Elmondom: A szomszéd fia városon tanulja a számítógépet, tudja, az Ág Jani, benn a főiskolán. Na a Jani gyerek oda jutott, hogy az internetet is tudja nézegetni.
- Figyeljen már Józsi bá'-mondja a tegnap- nézegettem az internetet, egyszer csak eszembe jutott, hadd nézzem meg már, ha beütöm a falunk nevét, mit ad ki a gép? Hát beütöm azt, hogy Kispatakfalva, keresi, keresi a gép a falut, há' mit látok, jön ki egy kép...nézem erősen: Mi a csuda? Há' csak nem a Máté Józsi két lova, a Betti és a Dolli?! Biza azok e! Egyből megismertem! És ott van maga a bakon Józsi bá !
-Na, elég az hozzá, hogy a Jani kiszedte a képet az internetről és hazahozta. Jobban megnéztem, hát látom, hogy a nyári táborozáskor készült a kép a tavalyi kocsikázáskor. No, mondom erre magamban, ha így vagyunk, akkor most elviszem magukat ingyen. Merthogy ott kering az a kép, ami a tavaly készült a gyerekekről. Az a torzomborz szakállas, mondta is hogy tessék mosolyogni, mert rajta lesznek az interneten!
Szombaton megint jön haza az Ág Jani, és még hoz a képekből többet is. Kiteszem a kocsmához, a telefonfülkére, hozok maguknak is. Hadd lássák a faluban, hogy Betti és Dolli rajta van az interneten. Hogyan történt, kérdezhetné valaki. Úgy, hogy a gyerekek nyári táborozását szervező egyház honlapjára felkerült a kispatakfalvi táborozásról készült kép. Innen minden egyszerű...

eto



1999. február 22., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület