Szőlő, bor, egészség – avagy igyunk-e egy-egy
pohárkával?
Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság – tartja a mondás
az alkoholtartalmú italokról, hiszen a szervezet számára fontos alapanyagokat
is tartalmaznak. Összefoglalónkból megtudhatják, milyen összetevői vannak
a szőlőnek, miért érdemes belőle sokat fogyasztanunk ilyenkor, szüret idején;
illetve azt is, milyen jótékony és káros hatásai vannak a sokak által kedvelt
bornak.
Egyik legegészségesebb őszi gyümölcsünk, a szőlő minden szeme szépséggel,
egészséggel tölti fel szervezetünket. Méregtelenítő, emésztést javító hatása
évszázadok óta ismert. Olyan létfontosságú nyomelemeket, ásványi anyagokat
tartalmaz, mint a kalcium, a jód, a magnézium, a vas, vagy a foszfor. 100
gramm szőlőben mindössze 73 kalória van, így néhány napos szőlőkúrával
akár több kilót is fogyhatunk amellett, hogy anyagcserénk javul, erősödik
immunrendszerünk, megtisztulunk, felfrissülünk, sőt, A, B1, B2 és C vitamintartalmának
köszönhetően akár meg is fiatalodhatunk.
A szőlő növényi zsírsavakat, cseranyagokat és egyéb, a szépségipar
számára is hasznos növényi savakat is tartalmaz. Magas cukortartalma miatt
a fehér szőlő jótékonyan hat a száraz, vízhiányos bőrre, emellett lassítja
az öregedést. A magas csersavtartalmú kékszőlőt pedig elsősorban a sobhorrea-s
bőrök regenerálására alkalmazza a szépségipar – tudtuk meg Horváth Henrietta
kozmetikustól.
Szőlőfajta, borvidék, évjárat, kezelési eljárás, a tárolás körülményei
– mind-mind meghatározzák a szőlőből készült bor harmóniáját. A bor a víz
mellett legnagyobb mennyiségben etil-alkoholt tartalmaz, de van benne fruktóz,
glükóz, glicerin, különböző savak, ásványi sók és vitaminok. Illatát, zamatát
aldehidek, észterek és zsírsavak adják.
Dr. Kárpáthy Zoltán körzeti orvos szerint kis mennyiségben, étkezések
mellé akár naponta elfogyaszthatunk egy-egy pohár bort, ami így nem ártalmas
az egészségre, hiszen az alkoholnak vannak kedvező élettani hatásai: például
vérbőséget okoz és a gyomorban kialakuló átmeneti vérbőség megkönnyíti
az emésztést, de hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében,
illetve csökkentheti a koleszterinszintet. Nem szabad azonban megfeledkeznünk
arról - teszi hozzá -, hogy az alkoholt a máj bontja le szervezetünkben,
így ha naponta nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk, az egészen biztosan
májkárosodáshoz vezet, néhány év alatt pedig kialakul az alkoholbetegség.
Ennek elkerülésére az orvos azt ajánlja, hogy a bort inkább alkalomszerűen,
társaságban és lehetőleg az étkezések mellé fogyasszuk.
Hasonlóan vélekedik Taschner Kurt is. A fiatal borász szerint - aki
jó szívvel ajánlja a bor akár rendszeres, ám mértékkel történő fogyasztását
- nem mindegy, mennyit fogyasztanak belőle a hölgyek és a férfiak. Egy
felnőtt férfi akár 4 - 4 és fél deciliter bort is elfogyaszthat naponta,
míg véleménye szerint a nők számára másfél deciliter bőségesen elegendő,
a hölgyek szervezetében ugyanis kevesebb található az alkohol lebontásában
fontos enzimből, ezért hamarabb “fejübe szállhat” az ital. Taschner Kurt
szerint a bor általában közelebb hozza az embereket egymáshoz, egy-egy
kellemes palack bor mellett barátság, üzlet köttethet vagy akár szerelem
is születhet…
Tóth Anita Lilla
2004. szeptember 25., szombat 17:55
|