CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Diplomaták szüreteltek

Szombaton benépesült a Gangl család festőien szép fekvésű szőlőse.

A több mint kilencven szüretelő, harmincnégy országból érkezett, és elsősorban nem a helyi munkaerőhiány okán.

A Határőrség Országos Parancsnoka immár negyedik alkalommal hívta meg szüretre a Magyarországon tartózkodó nagyköveteket, attasékat, követségi dolgozókat, a határőrséggel együttműködő bűnügyi szakmai szervezetek dolgozóit, azért, hogy az együttlét és szabadban eltöltött program kötetlenebb formában találkozhassanak mindazok, akiket egyébként közös munkájuk is összeköt.

Ezúttal a protokoll volt legkevésbé része a diplomaták programjának, akik egy rövid köszöntő után késekkel és vödrökkel felszerelkezve kezdték meg a jó hangulatú szüretet.

Sopron városa, a házigazda szerepében jó szívvel ajánlotta a Gangl család szőlősét, ahonnan igen felemelő kilátás nyílik a Fertő-partra


Béndek József

A diplomataszüret ötletadója Béndek József, vezérőrnagy, a Határőrség Országos Parancsnoka, aki elmondta: az hogy idén a soproni borvidékre esett a választás igen népszerű döntésnek bizonyult a diplomaták körében.


Walter Dezső

A vendégeket Walter Dezső polgármester is köszöntötte, aki Sopron városa nevében egyben a soproni bort is ajánlotta, és azt is kérte, hogy a diplomaták – akiknek városismertetőt és borkóstolót is szerveztek – magánemberként is térjenek vissza Sopronba.


Rafal Wisniewski

- Egyre híresebb Sopron a vörösborairól, tehát gondoltuk, hogy megnézzük, és meg is kóstoljuk azokat - mondta Rafal Wisniewski, lengyel nagykövet. - Régebben ,,fehérboros voltam", hiszen közismert a lengyelek vonzódása a tokaji borokhoz, de egy ideje örömmel fedezem fel a vörös borokban rejlő szépségeket - tette hozzá a nagykövet. ,,Remélem, hogy a soproniak borai eljutnak Lengyelországba is, mert biztosan sikert aratnak ott." - mondta, miközben felelevenítette a soproni igen tartalmas és kellemes élményeit, hiszen nem is régen egy, a Bányászati Múzeumban rendezett kiállítást nyitott meg Sopronban.


John Nichols

John Nichols, Nagy-Britannia és Észak-Írország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a feleségével érkezett az eseményre. Eddig még nem volt szüreten - mondta, viszont Sopronban és környékén többször járt. Ismeri ,,Eszterházát" és nagyon szereti a hely történelmi hangulatát. Nichols úr kiválóan beszél magyarul, (ez ugyan a beszélgetés végén derült ki) s míg a szépen, módszeresen szedte a Kékfrankost, azt is elmondta, hogy a hetvenes évek végén Londonban Határ Győző volt a magyartanára, ő maga pedig 1979-82 között már dolgozott Magyarországon, a brit nagykövetségen. Élménynek nevezte a Fertő-vidék panorámáját, a látványon kívül azért is, mert Magyarország és Ausztria együtt tagja az Uniónak - mondta a nagykövet, aki pontosan tudta azt is, hogy míg a vasfüggöny állott, azaz alig tizenöt éve, a hely az egyszerű halandó számára még megközelíthetetlen volt.
Ugyanezek a közelmúltbeli események foglalkoztatták George H. Walkert, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, akinek érkezése azért mégiscsak külön figyelmet keltett a sajtó, a vendéglátók és a diplomaták körében is.


George H. Walker

George H. Walker a közelmúltban már járt Sopronban. A nagykövet így a Kékfrankost már kóstolta, sőt soproni látogatása előtt külön is figyelmet fordított erre. Igényes borivóknak való - összegezte röviden véleményét a város zászlós boráról, miközben tényleg élvezettel haladt a szőlősoron. ,,Itt minden csodálatos és szép" - mutatott körbe.


Ioan Bente

Ioan Bente Románia belügyi attasé szintén láthatóan igen nagy örömét lelte a szüretben. Ő maga szereti a finom bort, kóstolt már Kékfrankost is, és abban is reménykedik, hogy néhány hónap múlva a borkóstolóra is visszajöhet.


Gangl János és felesége



Gangl János borosgazda mintegy két hektáron elterülő szőlősén az igazi szüret október végén kezdődik majd el, de az idei Kékfrankosa, mindenképpen viseli majd a ,,diplomatabor" címet.

T.É.



2004. szeptember 26., vasárnap 23:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület