CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

A szelídgesztenye ünnepe a pannon régióban

"Szelídgesztenyefa ágyban olyan az álmod, mint boroshordóban az óboré. Édesdeden alszol, s oly szelíden, hogy még az álmodban reád szálló éjszakai lepkéknek sem tudsz ártani (még véletlenül sem!), s oly mélyen, hogy még az ítélet harsonája sem tudna kiugrasztani az ágyadból. S mindez azon egyszer? tényb?l fakad, hogy a szelídgesztenye fájából rendszerint boroshordókat és koporsókat készítenek a mesterek." Dudás Attila 2001.

A szelídgesztenye tehát az élet legmélyebb rétegeivel van kapcsolatban és nem csoda, hogy az akár 1000 évig élő fát bárhol termett, mindenhol kultikus áhítattal tisztelték Örményországtól hazánkig. Nekünk soproniaknak különösen kedves a gesztenye és ez a vonzalom egyrészt a régi gesztenyesütőknek köszönhető, akik a Várkerületen állva kínálták portékájukat, másrészt köszönhető a várost körül ölelő Lővereknek.

„Mi a lőver? — A lőver körülbelül a fele úton van a falusi gyümölcsöskertek és a finom úrikertek között, Ahhoz, hogy lőver legyen, hegyek kellenek, nem nagyon magas hegyek, de mégis akkorák, hogy a kert kapaszkodhasson és el lehessen belőle látni messze, lehetőleg a Fertő kék csíkjáig. A közönséges gyümölcsfákon kívül még néhány szelídgesztenyefának is kell benne lenni és a fenyők alatt erdei ciklámeneknek. Ha ehhez még hozzáteszünk két sor ribiszkebokrot, buxust, sok virágot, vadvirágos magas füvet, bogárzümmögést, gyönyörtől részeg madárdalt, a ház körül fenyőtestőröket, akkor körülbelül együtt van az a zöldfényű, arany napfénykarikákkal telehintett, gyümölcsillatú polgári paradicsom, amit lővernek nevezünk.” Becht Rezső 1942.

A kései utódok hódolnak a szelídgesztenye előtt és a pannon régióban több helyen rendeznek ünnepet, fesztivált a gesztenye tiszteletére.

2004. október 9-én a Sopron melletti Ágfalván várják a vendégeket látványos felvonulásra, gesztenyeételek bemutatójára. További info: Vadon Lovasklubban Ágfalván.

2004. október 9 és 10-én az Írottkő Natúrparkban Velemben rendeznek Gesztenyeünnepet - "A Táj öröksége" címmel. Program: Eredeti fatüzelésű gesztenyesütés, gesztenyés gasztronómiai különlegességek vására, terményjátékok készítése, népművészeti programok bemutatója. További info: www.naturpark.hu

2004. október 10-én pedig a burgenlandi Forchtenstein-ben Fraknó vára alatt rendeznek Gesztenye Ünnepet. Info: www.forchtenstein.at

A sült gesztenye mellé pedig a friss must kívánkozik, hogy teljes legyen a pannon ősz hangulata. Kalandozzanak velünk és adják át magukat a pannon táj szépségeinek.

(A SOPRONI – HEGYSÉG (NATÚRPARK) HÍRLEVELE)



2004. szeptember 28., kedd 23:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület