CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Ugye, figyelemfelkeltő cím?

Eredeti másolat


Ezzel a címmel nyílik ma 18:00 órakor, majd tart nyitva október elseje és november 20. között - tehát bőven lesz idő megtekinteni - hétköznap 10:00-18:00 óráig, szombaton 10:00-13:00-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében (három teremben) az a különös kiállítás, ahol nem "hamisítványnak", nem csalás szándékával készült, hanem az ismeretterjesztést szolgáló, eleve és kinyilvánítottan másolatként megörökített csodás festményeket láthatunk, melyek valóban sokszor a megszólalásig hasonlítanak a reprodukciókból jól ismert, világhírű eredetikhez.

Épp csak kezdeget visszajönni a képzés gyakorlatába, régen azonban teljesen természetes volt, hogy a festőművész-tanulók, -növendékek mind intézményes oktatásuk részeként, mind önképzési céllal klasszikus remekműveket másoltak. Egy ilyen "újrateremtés" során a másolónak módja nyílt rá, hogy részletről részletre elmélyedjen a kiválasztott alkotás színkezelésében, festőtechnikájában, képi gondolkodásmódjában - s mesterségbeli tudása egyre inkább tökéletesedjen, ahogyan a különböző korok igazán nagy művészeinek ecsetvonásait "leutánozza".

A kiállítás művei a művészi, vagy érzékletesebben fogalmazva az 'eredeti' másolat típusába tartoznak, hiszen valamennyi bemutatott mű másolója és készülésének időpontja ismert. A válogatás a magyar festők tanulmányi utazásainak legfőbb célpontjaira, a nagy európai múzeumok (Louvre, Prado, Uffizi, Rijksmuseum) reneszánsz és barokk mestereinek alkotásaira összpontosít. A legkorábbi másolt munkák a XV. századi itáliai és németalföldi festészet remekei - Van Eyck, Rajnavidéki mester, Veneto. Ezt követik az érett reneszánsz északi és itáliai képviselői - Holbein, Raffaello, Giorgione, Tiziano, Tintoretto. A kiállítás fő tengelyét azonban a XVII. századi németalföldi és spanyol festészet jelenti, mindenekelőtt Rembrandt, Frans hals, Vermeer és Velazquez alkotásai.

Nagyon sok kép egy ember kezemunkája, s ez alkotó: Balló Ede. Ő 1877 és 1881 között a Mintarajziskolán Székely Bertalan és Greguss Imre tanítványa, 1883-tól a Benczúr-féle Mesteriskola növendéke volt. 1894-től 1923-as nyugdíjazásáig a Mintarajziskola alakrajz-tanáraként működött. Másolatait azzal a céllal készítette, hogy általuk a hazai, szélesebb közönség is csaknem eredetiben találkozhasson az európai festészet remekműveivel. E másolatokat Balló az Ernst Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban több alkalommal is nagy sikerű egyéni tárlatokon mutatta be. Műveit a fővárosi közönség 1934-től a háború kitöréséig a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításán láthatta. 1934-ben Balló 108 másolatát a Szépművészeti Múzeumnak ajánlotta fel, közülük látható 33 nagy méretű olajfestmény a jelen kiállításon, ez képezi a látnivalók fő tengelyét.

A többi? XIX. századi magyar mesterek akvarellmásolatai - ez nem azt jelenti, hogy akvarellről akvarell, hanem azt, hogy a már előbb felsorolt nagy művészek csodálatos olajfestményeit hogyan "ragadták meg", hogyan ültették át akvarellekbe, sokszor egészen kicsi méretben. Barabás Miklós, Brocky Károly és Székely Bertalan gazdag akvarellmásolat-gyűjteményéből láthatunk válogatást.

Megtekinthetünk azonban néhányat Benczúr Gyula, de Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Czóbel Béla klasszikus festménymásolataiból is! Ez utóbbiak - modern művészként ismervén őket - igazi kuriózumnak számítanak!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az Andrássy út 69-71. szám alatt található. Ha majd felmennek, tekintsék meg Lotz Károly négy mennyezetfreskóját is. Az épülettel együtt, 1877-ben készültek. Ahogy felértek a lépcsőn az első emeletre, és szemben nyílik majd a folyosó végén a Barcsay-terem, nos, mielőtt e folyosóba belehaladnának, forduljanak először balra, egy rövidebb, kicsikét sötétecske folyosóra, s ott emeljék tekintetüket a mennyezetre. A művészet allegóriáit jelképező mennyezetfreskók itt láthatók.

Cikkemet Révész Emese művészettörténésznek, a kiállítás kurátorának tájékoztatása alapján készítettem.



A kép forrása: Vermeer

Sebők Lili



2004. szeptember 30., csütörtök 15:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület