CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Sajt

Isten ajándéka – ezt tartották az ókori görögök a sajtról. A magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú étel ma is az egyik legértékesebb és legegészségesebb táplálékunk. Magyarországon több mint százféle sajtot gyártanak, a hazai fogyasztás azonban - főként a magas árak miatt - még elmarad az Európai Uniós átlagtól. A feldolgozó üzemek - állami támogatás híján - egyre nehezebben tudják felvenni a versenyt a külföldről érkező olcsó termékekkel.

Tíz évvel ezelőtt közel hárommilliárd liter tejet termeltek Magyarországon, ma a szarvasmarha állomány évente kétmilliárd liter tejet ad, ennek körülbelül a feléből készül sajt és különböző tejtermékek. Csermajorban 115 éves hagyománya van a tejipari oktatásnak és a sajtgyártásnak. Az üzemben évente félmillió liter tejet dolgoznak fel.

A tejet mindenekelőtt 72 Celsius fokon hőkezelik, pasztőrözik. Miután a tej 30-32 fokra hűlt, ellenőrzik zsírtartalmát, pótolják a pasztőrözés alatt elvesztett, ám a sajtkészítéshez fontos tejsav baktériumokat és a kicsapódott kálciumot, mészsót, majd úgynevezett oltóenzimeket, illetve érlelőkultúrákat tesznek a tejbe, amelyek könnyebben emészthetővé teszik a tejfehérjét, a kazeint. Ezután formázzák, préselik és sózzák a sajtot, majd következik a 2-3 hétig tartó érlelés. Ekkor alakulnak ki az egyes fajták jellegzetes íz- és szaganyagai. Csermajorban Lajta, Mosoni Csemege, Tea sajt és Pálpusztai készül. Utóbbit az országban csak itt gyártják, a Pálpusztai elkészítése ugyanis rendkívül munkaigényes. A darabolt, préselt, sózott sajt minden egyes darabját ugyanis naponta - kézzel - úgynevezett rúzsos sajtflórával kenik át.

A sajt értékes fehérjéket, zsírokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek közül legjelentősebbek a kálcium, a foszfor, a magnézium és a kálium, cink és a vas, ezenkívül jelentős mennyiségű A, B1, B12, és D vitamin. A sajtok rendszeres fogyasztása segít megelőzni a csontritkulást, csökkenti a magas vérnyomás veszélyét, véd a vastagbélrák vagy a fogszuvasodás kialakulása ellen. Számos kedvező élettani hatása ellenére a legtöbb magyar család asztalán nem mindennap szerepel.

Kalmár Ákos, a csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény tanüzemvezetője szerint a magyar ember nagyon szereti a sajtot. Már nemcsak a Trappistát keresi a magyar vásárló, hanem egyre inkább a “büdös sajtokat” is, csak sajnos nálunk még mindig drágák a tejtermékek. A szakember példaként említette a nálunk jobb helyzetben lévő Hollandiát és Dániát, mint a világ vezető “tej-hatalmait”, ahol komoly állami támogatást kapnak a termelők és a feldolgozó üzemek. Ezzel szemben - mint fogalmazott - Magyarországon legfeljebb csak csordogál a támogatás. A szakember szerint a kiváló minőségű magyar sajtok bármelyik Uniós ország termékeivel felveszik a versenyt, ám a külföldről érkező, olcsó sajtokkal nem tudnak versenyezni a feldolgozók, amelyek költségeit az előállítás hazánkban különösen szigorú előírásai is növelik. Kalmár Ákostól megtudtuk, hogy egy kiló sajt elkészítéséhez mintegy tíz liter tej szükséges, sőt, akad olyan fajta is, amelyhez 13 liter tejet használnak fel. A feldolgozó üzemek jelenleg 68-70 forintért jutnak hozzá egy-egy liter extra minőségű tejhez, ehhez jön az alapanyag szállítási költsége, tehát ha a munkadíjat nem számoljuk, egy kiló késztermék bekerülési ára már ekkor legalább 700 forint, erre rakódik a feldolgozás költsége. Így tehát magyar tejüzem 900-950 forint alatt nem tud sajtot előállítani. A szupermarketekben azonban gyakran találkozik a vásárló ennél jóval olcsóbb, külföldről behozott termékekkel. A sajtkészítők szerint amíg nem kapnak állami támogatást, ez a tendencia várhatóan erősödni fog.”

Tóth Anita Lilla



2004. október 08., péntek 01:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület