CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Miniszteri látogatás - megszépül a Deák tér

650 millió forintból újítják fel a soproni Deák teret. A beruházás az önkormányzat sikeres pályázata alapján indulhat meg jövő tavasszal. A Közép-Európa egyik leghosszabb terének rekonstrukciójáról szóló nyilatkozatot Dr. Kolber István területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter adta át pénteken a városnak.


Hamarosan munkagépek zaja veri fel a soproniak évtizedek óta egyik legkedveltebb, ám mára igencsak leromlott állapotú, parkosított területét, a Deák teret, amelynek felújítását már évek óta szorgalmazza az önkormányzat. A szükséges forrásokat az Unió, az állam és az önkormányzat együttesen biztosítja. A Regionális Operatív Program pályázatán 600 millió forintot nyert a város – hangzott el azon a pénteki ünnepségen, amelynek vendége volt Dr. Kolber István. Az új, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter rövid beszédében rámutatott: az Európai Unió 2007-ig támogatásával összesen 1300 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai, humán erőforrás és infrastrukturális fejlesztések hazánkban. Ennek részeként újulhat meg a soproni Deák tér is - Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának egyik első eredményeként.
Walter Dezső polgármester átvette a tér teljes felújításáról szóló nyilatkozatot, majd köszöntőjében hangsúlyozta: az elnyert pénz önmagában nem elég, emberi akarat és szorgalom is kell ahhoz, hogy ez a Sopron számára igen jelentős beruházás megvalósuljon. A város első embere külön köszöntötte a Harkáról, Fertőrákosról, Kópházáról és Ágfalváról érkezett polgármestereket, akikkel – mint mondta – együtt gondolkodnak a térség jövőjét, fejlesztéseit illetően, hiszen, mint fogalmazott: „A lehetőségek megnyíltak, élnünk kell vele.” Walter Dezső egyben a soproniak türelmét is kérte a téren márciustól kezdődő „rumli” elviseléséhez.

A felújítás során egy, a 21. század elvárásainak megfelelő, multifunkcionális és nem utolsósorban akadálymentes teret alakítanak ki – mondta el az érdeklődő soproniaknak Buzgó Csanád építész-tervező, aki az épülő park látványterve mellett készséggel válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Többen azt nehezményezték, hogy a tér felújításáról nem kérdezték meg előzetesen a soproniak véleményét, mások túlságosan modernnek találták a készülő létesítményt. Buzgó Csanád erre úgy reagált: „A 21. században élünk. Ha nem modern teret csinálunk, az hazugság. Próbálunk előretekinteni. Ez nem azt jelenti, hogy nem őrizzük a hagyományokat, hiszen azzal, hogy egy ilyen modern hangvételű, semleges anyaghasználatú teret hozunk létre, ezzel talán jobban hangsúlyozhatjuk a környező épületeket.”
A megújult tér egyebek mellett sétányokkal, játszóterekkel, szökőkúttal bővül, továbbá botanikus kert és egy földbe süllyesztett, közel 200 fő befogadására alkalmas szabadtéri létesítmény is helyet kap a téren, amelynek szobrait és fáit „nem bántják, sőt, zöldterületét mintegy 15 %-kal megnövelik. A munkálatok tavasszal kezdődnek és várhatóan 2006 őszére fejeződnek be.

Tóth Anita Lilla



2004. október 08., péntek 22:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület