CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 19., kedd, József, Bánk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Felavatták Walter Mihály szobrát

A Soproni Városszépítő Egyesület elnöke, Kubinszky Mihály Walter Dezső polgármester jelenlétében avatta fel a Handler Nándor Szakképzőiskola egykori tanár-igazgatójának, Walter Mihálynak, Kutas László alkotta mellszobrát a Vitnyédi utcai sétányon.

Nyitóbeszédében Hegyi Ferenc a Vas és Villamos Ipari Szakközép Iskola és Gimnázium igazgatója reményét fejezte ki, hogy Walter Mihály szobra az első lépés egy, a Vas Villa mellett kialakítandó, a város nagyformátumú tanárainak emléket állító szoborparknak. Hozzátette: “Fontos, hogy megbecsüljük múltunkat, megbecsüljük múltunk nagyjait.” Az intézményvezető kiemelte, Sopron legfiatalabb, alig több mint 15 éves iskolája a Vas Villa, ezért megkülönböztetett figyelemmel fordulnak elődeik felé, hiszen a gyökereket, kapaszkodókat ők jelentik. Ezért is állították pár évvel ezelőtt az iskola előtti kandelábert Sopron első villanyszerelő mestere, Schilling János emlékére. Hegyi szerencsésnek tartotta, hogy kezdeményezésük találkozott a Soproni Városszépítő Egyesület és a Walter család kezdeményezésével. “Ezek az egyéni, civil kezdeményezések teszik polgárvárossá Sopront, és nagyon szeretném, ha sok követője lenne a kezdeményezésnek.” – mondta. Zárásként megköszönte a segítséget, a terveket készítő Winkelmann Barnának, és a környezet szépítését végző Lippay Szakközépiskolának.

Walter Dezső polgármester Kubinszky Mihállyal, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökével együtt leplezte Walter Mihály mellszobrát

Az avatón Szilágyi Tibor színművész elszavalta a bolgár költő Vlagyimir Kamparov, Rab Zsuzsa fordította, Az ember című versét.

Megemlékező beszédében a Handler Nándor Szakközépiskola igazgatója, Králik Tibor a szobrot egyfajta, a múltból a jövőnek és jelennek szóló üzenetként titulálta. “Vannak állandó pontok, állandó értékek, és Walter Mihály szakma iránti mélyreható tisztelete, valamint a szakma iránti szeretete állandóságot szült.” – vélte. Visszaemlékezésében elmondta, az 1884-es, majd 1922-es törvények letették a magyar szakoktatás és tanoncképzés alapjait, amely 1945-ig a magyar, illetve soproni iparostársadalmat nevelte és képezte. “Ebben az időben kezdte meg pályafutását Walter Mihály is.” A rövid életút bemutatásból megtudhattuk: Walter Mihály 1902. szeptember 17-én született. Családja Sopron elismert cipészmestereit adta. Walter Mihály is ezt a mesterséget tanulta 1917 és 1919 között, majd 1923-ban a Soproni Evangélikus Tanítóképző Intézetben magyar-német szakát elvégezve a Soproni Fiú- és Leány Iparos Tanonciskolában kezdte meg a tanári működését. Fiatal tanárként megalakította a tanoncotthonokat, amelyek célja volt, hogy a szakmai tudás gyarapításán kívül a növendékkel foglalkozzanak, szervezzék a szabadidejüket, és vallásos, erkölcsös életre neveljék a tanulókat. 1939-ben A Handler Nándor Szakképző Iskola igazgatójává választották, és egészen ’44-ig töltötte be ezt a tisztet. Majd behívták katonának; és a hadifogságból ’45-ben betegen tért vissza, így lemondott az igazgatói kinevezéséről. Az iskola címzetes igazgatói tisztel jutalmazta tetteit, ahova visszatért tanítani egészen 1962-ben bekövetkezett nyugdíjba vonulásáig. “Sopron iparosságáért dolgozott egész életében, hogy szolgálják városukat” – mondta Králik. 16 éven keresztül nyugdíjba vonulása után még óraadó tanárként dolgozott.

A beszédek sorát Kubinszky Mihály folytatta. “A hazának talpig derék, tisztességes, vallásos, erkölcsös, Szent István és a többi nagyok szellemében élő munkás polgárokra van szüksége. Ez lebegjen a szeme előtt mindenkor, és meglesz a biztos iránytűje. Ezekkel a szavakkal engedte útjára a kinevező bizottság elnöke” – folytatta Walter Mihály életútjának rövid bemutatását a bizottság elnöke. Kijelentette: a tanoncok oktatása az egyik legnehezebb pedagógusi munka, ugyanis fel kell készíteni a tanulót a társadalmi felemelkedés lehetőségére. Kiemelte: a háborús időkben, és az azt követő még nehezebb időkben hat gyermeket nevelni, elismerést érdemel, és tanúsítja az erkölcsi elkötelezettséget. “Ahogy nevelte hat gyermekét, úgy nevelte tanítványait.”
Kubinszky reményét fejezte ki: olyan tanárok is szobrot kapnak majd, mint Rozsonday Kálmán, Németh Sándor, Mihályi Ernő. “Hogy a város fiataljai emlékezzenek azokra, akik tisztességre, erkölcsre és vallásra nevelték, oktatták szüleik és nagyszüleik” – zárta beszédét.

Zárásként Walter Dezső mondott köszönetet a szobrászművésznek, és a jelenlévőknek.

StD



2004. október 10., vasárnap 21:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület