CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Nemzetközi szociológiai felmérés és kiadvány az idősellátásról

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat – az Alpok-Adria Munkaközösség megbízásából - „Kihívások és innovatív megoldások az idősellátásban az Alpok-Adria Munkaközösség néhány tartományában” címmel szociológiai kutatást készíttetett, melynek eredményét kiadványban összegezte.

A kiadványt Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke (az Alpok-Adria Munkaközösségben a megyei önkormányzat koordinátora), illetve a kutatást végzők, Somorjai Ildikó és Török Emőke (mindketten a győri SZE oktatói) sajtótájékoztató keretében mutatták be Győrött, a Megyeházán.

(Az Alpok-Adria Munkaközösség 7 ország – Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Svájc, Szlovénia és Horvátország – 17 tartományát/megyéjét magába foglaló nemzetközi szervezet, mely a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát.)

Az alelnök elmondta: „A kutatás célja az volt, hogy a szociális ellátórendszer szempontjából vizsgáljuk az idősödés problémáját, valamint az ebből adódó kihívásokat. Ebből a szempontból kívántuk áttekinteni a kutatásba bekapcsolódott Alpok-Adria-tartományok problémái és problémakezelési módjai közötti különbségeket és párhuzamosságokat.”

A 2003 májusában kezdődött adatgyűjtésbe három ország nyolc tartományát (Magyarországról Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyéket, Ausztriából Oberösterreich és Steiermark, illetve Olaszországból Friuli-Venezia-Giulia tartományokat) sikerült bevonni.

A szociológiai felmérés számadatait grafikonok, táblázatok jelenítik meg, melyek jól kiegészítik és könnyebben értelmezhetővé teszik a szöveges magyarázatokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Alpok-Adria Munkaközösségtől 3270 Euró támogatást kapott e célra, melyet saját erőként 320.000 Ft-tal, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány pedig 380.000 Ft-tal egészített ki. A tanulmányból 860 db csak magyar nyelvű példány és 2000 db négynyelvű – magyar, német, angol, olasz - példány készült.
P.Z.



2004. október 11., hétfő 18:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület