CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Mozgáskorlátozottak közlekedése
Új parkolási igazolványok, akadálymentesítés január elsejétől

2005. január elseje kétszeresen is fontos dátum lehet a mozgáskorlátozottak számára, onnantól ugyanis már csak az új közlekedési igazolványokkal vehetik igénybe a közlekedési kedvezményeket. Jó hír, hogy bővül az új okmányra jogosultak köre. Emellett egy törvényi rendelkezés is született érdekükben: az év végére valamennyi középületet akadálymentesíteni kell. Ennek azonban sok helyütt nem tudnak eleget tenni. A szakemberek szerint Magyarországon ma mindössze minden tizedik épület akadálymentes.

Érvényes parkolási igazolvánnyal a mozgássérültek bárhol ingyen parkolhatnak, egyes helyekre a tiltó tábla ellenére is behajthatnak – egyebek mellett erre jogosít sokak által jól ismert emblémájú kis kártya, amelyet évek óta többen használnak, mint a ténylegesen rászorulók. Cseh Józsefné, a Mozgáskorlátozottak Sopron Városi Egyesületének titkára szerint a jelenleginél háromszor több mozgáskorlátozott parkoló is kevésnek bizonyulna a városban, hiszen az aktívan dolgozó mozgássérültek gépjárművei rendszerint reggeltől délutánig állnak a parkolókban.

Ezév július elsejétől új parkoló igazolványt bocsátanak ki az okmányirodák a mozgáskorlátozottak részére. Használatukra Magyarországon mintegy háromszázezren jogosultak; mostantól a gyengénlátók, az értelmi sérültek és az autisták is igényelhetik.

Becher Rezső, a soproni Okmányiroda vezetője kérdésünkre így fogalmazott: “Valószínűleg a jogalkotónak szándéka az volt, hogy megakadályozza vagy csökkentse a visszaéléseket. Ez egy biztonsági okmány, amely fényképes, fóliázott, nehezen hamisítható és a használat jogosultsága könnyebben azonosítható.

Az azonosító jellel, hologrammal is ellátott irat az Európai Unió valamennyi tagországában érvényes. A közlekedési kedvezményekre jogosító korábbi engedélyeket 2005. Január elsejéig kell lecserélni. A soproni Okmányirodában a nyár közepére várt roham elmaradt – tudtuk meg Becher Rezsőtől. A városban és a vonzáskörzetébe tartozó községekben élő mintegy 1200 jogosult közül eddig 270-en váltották ki a parkolási engedélyt.

A mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedése érdekében szorgalmazzák a középületek akadálymentesítését is, amit a törvény szerint az év végéig mindenütt meg kell valósítani. A soproni Okmányirodát nemrég akadálymentesítették. A város többi fontos épületébe azonban továbbra sem, illetve csak nehezen jutnak be az érintettek, akiknek egyelőre az útpadkákkal is naponta meg kell küzdeniük.

Cseh Józsefné elmondta, hogy a város kapott egy, a kerekesszékesek által is használható, akadálymentesített autóbuszt, amelynek útvonalát úgy igyekeztek kialakítani, hogy azzal a legjobban segítség a rászorulókat, akik így üzletekbe, kórházba vagy temetőbe juthatnak el. A szakemberek és az érintettek szerint hiába a törvényi rendelkezés, ha annak megvalósítására a legtöbb helyen nincs pénz, így a határidőre, 2005. Január elsejéig várhatóan számos intézmény nem tud eleget tenni az előírásnak. Azután akár pert is indíthatnak a mozgáskorlátozottak azok ellen az önkormányzatok, hivatalok ellen, amelyeket kerekesszékkel nem tudnak megközelíteni. Magyarországon csak minden tizedik középület 90 akadálymentes.

Tóth Anita Lilla



2004. október 14., csütörtök 19:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület