CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Előbbre jár a pandúr? Jól látom?

Proaktív hálózati biztonság


Az akadémistákról már szóltam. ( 1. ) A távmunkáról is. ( 2. ) A biztonságról és egyéb apróságokról most fogok. Az apróságok persze akkora idézőjelbe értendők, hogy rá se fér az oldalra!

Történt ugyanis, hogy a Cisco partnerséget kötött a Trend Microval, és nagyon-nagyon biztonságos információs hálózati megoldást hoztak létre. Október 21-én bejelentették, hogy Magyarországon is együttműködnek a Cisco Network Admission Control (NAC) programban. A stratégiai együttműködés keretében a két cég átfogó hálózatbiztonsági megoldást kínál.

"Az informatikai biztonság ma már nem technológiai, hanem üzleti kérdés. A vírustámadások okozta globális károk 2003-ban meghaladták a 13 milliárd dollárt" - mondta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója. Ami miatt meg a távmunkát emlegettem, azok a következők: "A Cisco Systems Self Defending Network kezdeményezésének lényege, hogy a támadásoknak az intelligens hálózat proaktív módon vet gátat. A hálózati hozzáférést szabályozó rendszerek alkalmazásával megoldható, hogy kizárólag csak a szervezet hálózatbiztonsági szabályainak eleget tevő végberendezések - PC-k, szerverek és PDA-k - férhessenek hozzá a hálózathoz."

Márpedig a távmunkahely létrehozásához igen-igen fontos a biztonság. Olyannyira, hogy egészen nagy cégek is inkább az outsorcing megoldást választják, így csökkentve munkaerőköltségeiket, mintsem a távmunkát preferálnák. Márpedig a biztonság megteremtésével, valamint egy biztosító garanciavállalásával már nem kellene annyira tartani az otthonról végzett "irodai" munkától sem.

A Trend Micro és mások mellett már a Symantec és a CA is partner, de éppen tegnapelőtti a hír, hogy a Microsofttal is kompatibilis rendszereket alakítanak ki. A végponttól végpontig terjedő biztonság mellett ez a proaktivitás, meg kell, hogy mondjam, nekem nagyon tetszik. A vállalat hálózatára csatlakozni óhajtó munkatárs vagy ügyfél jelentkezésénél először is elemzik, hogy a megfelelő vírusvédelmet használja-e, az kellően friss-e, csak azután lehet reménye a csatlakozásra. Ezen belül is lehetséges egy alacsonyabb szintű, fokú, amolyan "csökkentett üzemmód" jogosultságú csatlakozás - az illető úgymond karanténba kerül, és csak akkor léphet be a nagyajtón, a hálózatba, ha a karanténból kikerülés biztonsági feltételeit teljesítette. (Nem kell borzalmas akadályokra, napokig tartó bénultságra, nem-hozzáférésre gondolni - az okos rendszer segít, utasít, tájékoztat, lépcsőről lépcsőre vezetve a csatlakozni óhajtót, mit kell csinálnia.)

A nagy meccs folytatódik. A tavalyi nagy SQL-támadás 15 perc alatt söpört végig a világon - hálózati kieséseket okozva, készpénz-automatákat ellehetetlenítve, légi járatok indulását akadályozva. Minden nyolc és fél másodpercben megduplázódott a támadott gépek száma. Másodpercenként 55 millió számítógépet tapogatott le. A proaktív megközelítési mód miatt a Cisconál nem fejtette ki hatását a féreg. Eljött az idő, hogy a pandúr jár előbb, mint a rabló? Őszintén remélem, nem lesz e korszak kérészéletű!! Én mint felhasználó nagyon szeretem a netet. A bankautomatákhoz is hozzászoktam. A különböző online szolgálatok, információs portálok (vonatokról, más tömegközlekedésről, moziról, tévéműsorokról, ilyen-olyan nyitvatartásokról stb.) a netet használó ember életének természetes részeivé váltak. Csak néhány példát hoztam, ahol az egyszerű polgár is a hálózatiság egyértelmű haszonélvezője. Működjenek ezek csak szépen, rendesen, mindenki megelégedésére. Akinek, hogy úgy mondjam, "szórakozni" támad kedve - tegye a virtuális valóságban! Már az is rendelkezésre áll. Élje ki károkozási szenvedélyét a cybertérben. Az élvezet ugyanaz: nyerhet, ha tud - a kár semmi. Neki sem! Nem kerül felügyelet alá, börtönbe. Én egyébként a magam részéről igen-igen helytelenítem a vírus- és féregtenyésztő nagyokosok biztonsági szakemberként alkalmazását - miután már megbánták bűnüket!!! Jutalom a rosszgyereknek? Hová vezethet ez a szokásjogban, a hétköznapok erkölcsi tól-igjaiban??

Sebők Lili



2004. október 21., csütörtök 15:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület