CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Hosting, outsourcing, bizalom, biztonság, üzleti érdek


A nagyvállalatok már kikövezett úton járnak, évek óta alkalmazzák az outsourcing megoldást. Azok a cégek pedig, melyek keresik a piacon maradás lehetőségét az igazán erős versenyben, s gondolkodnak, hogyan tudnák nyereségessé tenni vállakozásukat vagy vállalatukat - azon az alapon, hogy a szolgáltatások magasabb nyereséghányaddal rendelkeznek: úgy döntenek, szolgáltatást kell nyújtani. A keresleti oldal együtt fejlődik a kínálatival. Kölcsönösen erősítik egymást.

Mivel az erősen elektronfüggő világban - világítástól az internetig minden az elektromos energián alapul - az informatika, a számítástechnika nélkül már nem igazán terem babér: az outsourcing mellett mindig ott a hosting-igény is.

Magyarul beszélek ám - magyar olvasóknak!! Csak a szóhasználat még nem teremtette meg a bevett, megszokottá vált magyarítást: a jelenség nálunk ehhez túlzottan új. Az outsourcing: erőforrások igény szerinti kihelyezése. Azaz: amikor egy gazdálkodó szervezet a hagyományos, saját maga által végzett munkát külső szolgáltatóra bízza. Speciális formája például az informatikai erőforrás kihelyezés, az IT-outsourcing - de az informatikán túl könyvelési és humán ügyviteli szolgáltatásokat is végeztetnek outsourcing cégekkel. A hosting-szolgáltatás magába foglalja a szoftverek hálózaton keresztüli elérhetőségét, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges hardverek működtetését és az alkalmazás-karbantartást.

Bár a tevékenység eltér - a jelenség igen hasonlít ahhoz, amikor egy nagy, bonyolult, látványos rendezvényt tervez egy vállalat - nagy évforduló, piaci bevezetés, vagy bármi más okból - és az egész lebonyolítását egy ismert, rangos, már bizonyított rendezvényszervező cégre bízza. A könyvelés, az informatikai háttér, a lehető legmegfelelőbb munkatárs megkeresése, kiképzése igazi szakértelmet kíván, s gyakran nem kifizetődő, ha eme szak-irányokra a cég saját munkatársaknak fizet piaci bért. A call-centeres szolgáltatások szintén ilyesfélék, de természetesen lehetne még idevenni a logisztikát vagy egyebet is.

Szakosodunk, magyarán. Aki a térségünkben, a Nyugat-Pannon Régióban zajló piaci mozgásokat, üzleti életet figyelemmel kíséri, annak azonnal adódik az Integris példája. Az Integris (előzőleg: Rába Szolgáltatóház Kft.) korábban a Rába Csoport szolgáltató leányvállalataként működött, és nyújtott különböző, többek között informatikai üzleti szolgáltatásokat a Csoport tagjainak. Az Integris Rendszerház Kft. független szolgáltatóként csak ez év őszén jelent meg az informatikai piacon, külső üzleti kapcsolatait most kezdi kiépíteni. A cég reményei szerint – elsősorban a nyugat-magyarországi régióban – az elkövetkező időszakban számos új ügyfél számára tudja bizonyítani a hosting szolgáltatások előnyeit. Ma már minden gazdálkodó szervezet hatékony működésének alapfeltétele informatikai rendszerének fejlettsége, és az informatikai infrastruktúra rendszerek működtetése jellemzően nem ágazat-specifikus tevékenység, így új ügyfelek a gazdaság minden szektorából várhatók. Természetesen a különböző gazdálkodó szervezeteknek mindig vannak tevékenység-specifikus alkalmazási rendszerei. Amennyiben ezeknek a fejlesztéséhez és a végfelhasználók támogatásához az Integris nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal, abban az esetben az Oracle-től - illetve egyéb partnereitől - kap támogatást. Az Oracle Hungary ugyanis megkötötte első magyarországi hosting partneri megállapodását az Integris Rendszerház Kft-vel. dr. Surányi Jenő, az Integris ügyvezető igazgatója elmondta: a cég a jelenlegi egy milliárd forint nagyságrendű éves árbevételét 2006-ra szeretné megduplázni.

A magyar gazdaságban - s igazán nem morzsányi rész a szoftverszabadalmi és szerzői jogi vonatkozás(!) - még mindig eléggé jelentős hányad a fekete, illetve szürke gazdaság részaránya. A buta adórendszer csak tovább erősíti e piszkos sávokat. Félő, hogy cégek - éppen adataik biztonságát féltve: ódzkodnak majd a hosting, outsourcing szolgáltatások igénybevételétől. Az Integris vezetője nem tart ettől. Ahogyan napjainkban már senkinek nem jut eszébe, hogy energia-igényének energiaszolgáltatóktól történő vásárlása veszélyt jelenthet működésének biztonságára - a gazdálkodó szervezetek arra is rá fognak döbbenni, hogy igazán biztonságos informatikai infrastruktúrát is csak arra szakosodott szolgáltató szervezetek tudnak hosszú távon biztosítani.

Sebők Lili



2004. október 28., csütörtök 15:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület