CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

December 5-én lesz népszavazás a kettős állampolgárságról

Üzenet haza - a népszavazási akció sikeréért

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) képeslapküldési akciót kezdeményez a kettős állampolgárságért indított népszavazási akció sikere érdekében - közölte Patrubány Miklós elnök a szervezet által tartott Bocskai-megemlékezésen péntek este Budapesten.

Az Üzenet haza elnevezésű kezdeményezés lényege, hogy a határon túli magyarok lakta településeken élőket arra szólítják fel: írjanak egy képeslapot magyarországi ismerőseiknek, rokonaiknak és kérjék őket arra, hogy a majdani népszavazáson voksoljanak a kettős állampolgárság megadására - mondta. A rendezvényt az MVSZ a Bocskai István-féle szabadságharc 400. évfordulója alkalmából tartotta meg a Hősök terén álló Bocskai-szobor előtt.

Patrubány szerint ez lesz az első lehetőség Trianon óta, hogy a magyar nemzet kinyilvánítsa határoktól független együvé tartozását. A kettős állampolgárság jelképezte testvéri segítség nélkül az országhatárokon kívül élő magyarokra beolvadás vár.

A Soproni Erdélyi Kör természetesnek, mi több kötelességének tartja

A Soproni Erdélyi Kör természetesnek, mi több kötelességének tartja, hogy csatlakozzék az Üzenet haza kezdeményezéshez. Erdélyi kötődésein és kapcsolatain keresztül a Soproni Erdélyi Kör a gyakorlatban is hatékonyan fogja támogatni a népszavazás sikerét. Az Erdélyi Kör kapcsolatai, munkája és kezdeményezése révén valósult meg, továbbá a kör immár egy évtizedes hatékony munkája is segítette Sopron és az erdélyi Medgyes testvérvárosi kapcsolatát, és többek között Szászrégennel, Marosvásárhellyel is szoros kapcsolatot ápol a kör. Ezeket a kapcsolatokat a MVSZ által meghirdetett akcióban kamatoztatni szeretné - mondta a cyberpress-nek dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke. Patrubányi Miklós a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtésben külön is köszönetet mondott a soproniaknak.



Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re kitűzte a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

Az Országgyűlés szeptember 13-án rendelt el, egyhangú szavazással ügydöntő népszavazást a kettős állampolgárságról. Az Alkotmánybíróság múlt héten, keddi ülésén utasította el a kettős állampolgárság ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozat ellen benyújtott kifogásokat, s ezzel helybenhagyta a parlament döntését.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják. "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" - szól a népszavazásra feltett kérdés.

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok részvétele a december 5-i népszavazáson
A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel határideje: 2004. november 19.

Azok a magyar állampolgárok, akiknek Magyaroszágon bejelentett lakhelyük van, de a népszavazás napján - december 5-én - külföldön tartózkodnak, a külképviseleti névjegyzék alapján szavazhatnak - tájékoztatott az Országos Választási Iroda.
A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt november 19-ig lehet igényelni. Az érvényes magyar útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása önmagában nem jogosít fel a szavazat külképviseleten történő leadására!
A választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a települési jegyző, illetve Budapesten a kerületi jegyző) kérheti nevének a külképviseleti névjegyzékre történő felvételét. Az ehhez szükséges formanyomtatványt kérésre megküldjük, illetve az letölthető a www.election.hu illetve a www.valasztas.hu internetes honlapokról, ahol a választással kapcsolatban további információk találhatók.
(MVSz Sajtószolgálat)



Az Országos Választási Iroda tájékoztatója alább olvasható.

Országos népszavazás: 2004. december 5.
Tájékoztató a választójogosultak köréről és a külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel szabályairól, a határidőkről és jogorvoslati lehetőségekről

A köztársasági elnök 2004. december 5-re országos, ügydöntő népszavazást tűzött ki. A szavazás napján külföldön tartózkodó, választójoggal rendelkező magyar állampolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein adhatják le szavazataikat.

Ki szavazhat a nagykövetségeken?
A nagykövetségen az a nagykorú, a magyarországi lakóhelye szerinti választói névjegyzéken szereplő, bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár szavazhat, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik. A szavazás feltétele, hogy a lakóhely szerinti jegyz? a választópolgárt - annak kérésére - a külképviseleti névjegyzékre felvegye. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a választójogosultságot az érvényes magyar útlevél, személyi igazolvány, magyarországi ingatlantulajdon, illet?leg a bejelentett (ideiglenes) tartózkodási hely önmagában nem alapozza meg, annak Alkotmány szerinti feltétele, hogy olyan lakóhelye legyen Magyarországon, ahol életvitelszer?en tartózkodik.

Hogyan lehet kérni a külképviseleti névjegyzékre való felvételt?
A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelmet a választópolgár lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezet?jéhez (a települési jegyz?höz) személyesen, meghatalmazott útján vagy postai úton ajánlott levélben kell eljuttatni.
A kérelmet az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével vagy a nyomtatványon szereplő adatok megadásával lehet benyújtani. A nyomtatvány jelen tájékoztató melléklete, elérhető a külképviseleteken és a választási irodákban, továbbá letölthet? a www.valasztas.hu internetes címen.

Meddig kell a kérelmet benyújtani?
A kérelmet személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2004. november 19-ig kell benyújtani a választópolgár lakóhelye szerinti jegyzőhöz.
Ajánlott levél esetében a levélnek szintén eddig az időpontig kell megérkeznie. Ezen határidő jogvesztő.

A kérelem elbírálása
Ha a kérelem teljesítésének nincsen akadálya, a jegyző a választópolgárt haladéktalanul felveszi a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törli a lakóhelye szerinti választói névjegyzékből.
A jegyző a külképviseleti-névjegyzékbe való felvétel iránt kérelmet elutasítja, ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak.
A jegyző a külképviseleti névjegyzékbe való felvételről, illetőleg elutasításáról a kérelmezőt postai úton értesíti.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel elutasításával kapcsolatos jogorvoslat
A jegyző döntése ellen az értesítés kézhezvételét követő három napon belül lehet kifogást benyújtani a jegyzőhöz.
(Országos Választási Iroda)



2004. november 01., hétfő 10:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület