CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Beszámoló

Beszámoló a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete 1998. évben végzett tevékenységéről.

" Területi Vezetőségünk és alapszervezeteink 1998. évi munkájára a viszonylagos egyenletesség volt a jellemző. A munkatervekben meghatározottak zömét végrehajtottuk.[...] Eredményeinkhez nagyban hozzájárultak aktivistáink, véradóink, vöröskeresztes munkatársaink és együttműködő partnereink."

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezetének tevékenységének alapvető bázisai a családvédelmi munka, a véradások szervezése valamint az élet- és egészségvédelem.
szociális tevékenység
 A  szervezet szociális tevékenységének keretében több akciót valósított meg. Ingyenes ruhaosztást szervezett a Családsegítő Intézet hajléktalaszállásán élőknek, a József Attila Nevelési Központ, a Szocioterápiás Intézet, a Fogyatékos Gyermekek Otthona és a Jereván körzeti vöröskereszt szervezeteknek, összesen 2838 kg tömegben.
Bébiruha, Svéd-csepp és piskótatekercs adományokat juttatott a Kórház Gyermekosztáyának.
A szervezet decemberben nagy hangsúlyt helyezett a karácsonyra való felkészülésre; szaloncukor-, ruha-, élelmiszercsomag-, Béres-csepp-, farmerruha- és pénzadományokkal  próbáltak enyhíteni a rászorulók terhein.
Mind területi, mind községi szervezetei jelentős részt vállaltak az árvízkárosultak részére szervezett gyűjtésben. November 10-17 között több mint 2,5 tonna ruhaneműt és kb. 50 000.-Ft értékű élelmiszert szállított el a megyei központjába.
Tevékenységében kiemelt helyen  szerepel a mozgássérült és egészségkárosult gyermekek üdültetésének támogatása, amely keretében huszonegy gyermek és hét gondozó vett részt. A pénzeszközök előteremtésén dolgozó vöröskereszt szervezeteinek körében meghirdette az Egy nap a mozgássérült gyermekekért!, valamint iskolai szervezeteinél az Egy gombóc fagyi ára beteg gyermektársaidért! akciót május hónapban. Ezek eredményeként 1998-ban 703 402.-Ft-ot fizettek be a vöröskereszt elkülönített egyszámlájára, valamint több mint 150 000.-Ft-ot tesz ki az a nem pénzbeli támogatás melyet az üdültetéshez kapott.
véradás
A szervezet második, nagyon fontos tevékenységi köre a véradások sikeres megszervezése, melynek köszönhetően 1998-ban is a vérellátás területi rendszergazdája tudott lenni. 1998-ban 411 fő önkéntes  segítségével a közelmúlt legsikeresebb évét zárhatták, összesen 7026 egységgel. A kiemelkedő teljesítmény titka, hogy a vöröskereszt minden üzemében, intézményében, és községei 90%-ában kétszer szerveztelk véradást. Az elmúlt évben az első véradók száma 1462 fő volt, ami a véradók 20%-a. Kiemelkedő tevékenységei voltak még a Vas- és Villamosipari, az Erdészeti Szakközépiskolák V. évfolyamos, valamint a Soproni Egyetem hallgatói, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön elitéltjei körében rendezett véradásai. Nagy gondot fordított a sokszoros véradók erkölcsi elismerésére. 1998-ban 355 fő vehette át a Kiválló Véradó kitüntetés különböző fokozatait, városi, községi véradóünnepség, falunap keretében.
életvédelem
A szervezet nagy figyelmet fordít a tanulóifjúság egészségügyi ismereteinek bővítésére, ennek keretében általános(17) és kőzépiskolák(6) alapfokú elsősegélynyujtó tanfolyamainak lebonyolítására(281 fő). Március 13-án 13 csapat részvételével a Városi Ifjúsági Elsősegélynyújtó Versenyt, valamint április 27-28-29-én 16 órás munkahelyi- és közúti elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezett.A szervezet fontos feladata a közúti elsősegélynyújtó vizsgák megszervezése is.
A szervezet oktatásból és vizsgáztatásból származó nettó bevétele 466 675.-Ft volt, ez az összeg a soproni vöröskereszt működésének egyik záloga.
gazdálkodás
A szervezet 1998-as gazdasági tevékenységére az önfenntartás volt jellemző. Az állami támogatás az apparátus munkabérének járulékainak mindössze 60%-át fedezte. Az év során pályázati lehetőségeket is igénybe vett, az Önkormányzat Szociálpolitikai Alapjából 220 000.-Ft-ot, az Ifjúságpolitikai Alapból 50 000.-Ft-ot részesült.

" Szeretnénk, ha Sopron Város Önkormányzata megfelelő helység biztosításával, és szociális feladataink végzéséhez nem csak pályázati lehetőségekkel, hanem rendszeres pénzügyi támogatással ismerné el területi szervezetünk lakosság érdekében végzett tevékenységét."

Vöröskereszt: Sopron, Hátulsó utca 9.
Tel.:99/311 424

sol



1999. március 09., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület