CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Újra a nehezebb helyzetű családok terhei emelkednek – mondta el Mádi László fideszes országgyűlési képviselő, amelyen Firtl Mátyást ajánlotta a soproniaknak

Fidesz: Csapás a lakásprogramra

 Újra a nehezebb helyzetű családok terhei emelkednek – mondta el Mádi László fideszes országgyűlési képviselő a tegnapi soproni sajtótájékoztatóján, amelyen Firtl Mátyást, a Fidesz jelöltjét ajánlotta a soproni szavazóknak.

 – Se pénz, se világos jövőkép – mondta Mádi László, aki az MSZP-kormány 2002-ben tett ígéreteivel állította szembe azokat a megszorításokat, amelyekkel a szocialista kormányzat „9 csapást mért” az Orbán-kormány otthonteremtési programjára és eredményeire. A politikus számszerű adatokat sorolt fel, hogy 2002 után a bérlakásépítés „megbicsaklott.”
Emlékeztetett arra, hogy az otthonteremtés területén sok program indult el, köztük a bérlakás-építés, amire 1990 óta nem volt példa, amelyben az önkormányzatok pályázhattak. A politikus rámutatott: a Fidesz kormány a Széchenyi tervvel minden aktivitás mellé odaállt, így ösztönözte a fejlődést -  mondta a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy azok, akik önálló lakáshoz szeretnének jutni szintén restrikciókba ütköznek.

– A szocialisták választási ígéreteikben 25 ezer állami támogatással készülő önkormányzati bérlakást ígértek, miközben eddig 3000 bérlakás épült meg, zömében azon pénzügyi keret terhére, amit 2002-ben a polgári kormány határozott meg a költségvetésében – mondta Mádi László, aki szerint jövőre a bérlakásokra nulla forint áll rendelkezésre a költségvetésben.
– A következő évben a hitelek kamatplafonját eltörlik, csökken a felvehető összeg és az adókedvezmény. Jövedelemhatárhoz kötik az adókedvezményt, annak igénybevételét 5 évben korlátozzák. A bérlakásépítést leállították, a hosszú távú lakásprogramot meghiúsították, a lakásfelújítási pénzeket csökkentették, jövőre pedig az új lakásnál az illetékmentességi határt csökkentik, az eljárási illetéket pedig megemelik.
A lakásfelújításokkal kapcsolatban a gond az, hogy nagy számban vannak lepusztult, elörgedett, drasztikusan megemelkedett energiaköltségű lakások, amelyekre vonatkozó támogatási lehetőséget szintén a Széchenyi-programban indítottak el, amely mára már lényegesen kevesebb pénzt – mintegy egyharmadával kevesebbet – kap, mint az Orbán-kormány idején, két és félszeres túljelentkezés mellett - mutatott rá a képviselő.

***

Az est folyamán Firtl Mátyás vendége volt Szíjjártó Péter országgyűlési képviselő is, aki Ágfalván és Harkán lakossági fórumon vett részt, a fidesz képviselőjelöltjét ajánlva a két település választóinak.
(cyberpress)
 



2004. november 04., csütörtök 10:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület