CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megyei Irodalmi Hét 2004.

November 5-13. között, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Megyei Irodalmi Hét rendezvénysorozat, melynek részleteiről dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke, Szabó József, a Radnóti Irodalmi Társaság elnöke és Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesülete Megyei Szervezetének elnöke adott tájékoztatást csütörtökön délelőtt Győrött, a Megyeházán.

Dr. Medgyasszay László elmondta: A megyei önkormányzat a rendkívül szűkös gazdálkodási körülmények ellenére is 1,1 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Az alelnök a Megyei Irodalmi Hét kapcsán kiemelte: az idei rendezvények Radnóti Miklós halálának 60. évfordulója köré csoportosulnak. Rendkívül fontosnak és értékesnek tartja azt a programot, mely november 12-én a megyében tanító irodalomtanároknak ad lehetőséget egy szakmai találkozóra. Medgyasszay László elmondta: annak különösen örül, hogy sok olyan program is van az egy hét alatt, amely az ifjúság irodalom iránti szeretetének növelését célozza.

Szabó József a záróprogramra, a Költészeti Biennáléra hívta fel a figyelmet, Popper Ferenc pedig a Kormos István Regionális és Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt és a Radnóti Miklós Országos Vers- és Prózamondó Versenyt emelte ki a rendkívül gazdag programkínálatból.
(A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a www.gymsmo.hu honlapon.)

Öt évvel ezelőtt, 1999-ben a Radnóti Irodalmi Társaság tagjai a hagyományteremtés szándékával, a kortárs magyar irodalom népszerűsítésének igényével hívták életre a Megyei Irodalmi Hét intézményét.

Azóta minden év őszén magyarországi és határainkon túli magyar írók, költők látogatnak megyénk oktatási és művelődési intézményeibe, s engednek bepillantást alkotóműhelyük titkaiba az érdeklődő diákoknak, felnőtteknek egyaránt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdettől fogva jó szívvel támogatta - mind erkölcsileg, mind anyagilag - a kezdeményezést.
Ponty Zita
 



Az ünnepelt: a Győri Balett

Ünnepi estet rendezett november 4-én a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban az alapításának negyedszázados jubileumát ünneplő Győri Balett részére az alapító jogutódja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Az est folyamán dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte elsőként az egykori alapítókat és a társulat jelenlegi tagjait. A közgyűlés elnöke köszöntő gondolataiban kiemelte:

„Azon az estén elnémultak az ajkak, csak a mozdulatok beszéltek. Azon az estén a szó művészete átadta helyét a tánc művészetének. Azon az estén 18 ifjú mágus egy merész tollvonással, „A nap szerettei” címmel, új fejezetet nyitott a magyar balettművészet krónikájában. Azon az estén csoda született. ........Negyedszázaddal ezelőtt, november 2-án győriek százai ünnepelték a szemük láttára megszülető csodát, a halhatatlanság ígéretével világra jövő, legfiatalabb magyar balett-társulatot, a Győri Balettet. A balettet, amely szélsebesen hódította meg a világot, Budapesttől Bécsig és Athéntől Párizsig. A társulatot, amely később fellépett a Milanói Scalában éppúgy, mint a Bayreut-i Ünnepi Játékokon, vagy a szöuli olimpián, s amely társulatot hangos sikerrel ünnepelték Amerikában éppúgy, mint Európában, Japánban, Kínában vagy Indiában.”

Dr. Szakács Imre az egykori alapítóknak "Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét" nyújtotta át, a 25 éves jubileumát ünneplő társulatnak pedig a megyei önkormányzat ajándékaként Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, egy bronz domborművet adott át, melyet a későbbiekben a Győri Nemzeti Színház aulájában láthatnak majd az érdeklődők.

Az ünnepi program keretében - ősbemutatóként - tekinthette meg a közönség Pozsgai János és Molnár G. Tamás "Stációk" című filmjét, amely a művészeti együttes történetét dolgozza fel egy közel egyórás dokumentumfilmben. A filmről készült DVD-t minden alapító és jelenlegi társulati tag szintén ajándékként vehetett át dr. Szakács Imrétől.

A megyei önkormányzat további - talán a legnagyobb meglepetéssel fogadott - ajándéka volt az est folyamán a társulat tagjai és a meghívott vendégek számára Presser Gábor érkezése, aki "meglepetés vendégként" 30 perces koncerttel köszöntötte a társulatot.

A jubileumhoz kapcsolódóan a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ aulájában „Fejezetek a Győri Balett történetéből” címmel nyílt kiállítás.
Ponty Zita



2004. november 05., péntek 23:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület