CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A BSA egyesület. Az egyesületeknek nincs hatósági jogkörük.

Tíz éves a BSA


Közös sajtótájékoztatót tartott november negyedikén Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország (BSA - Business Software Alliance) főtitkára, és Barta Sándor rendőr-őrnagy, aki az ORFK munkatársa, azon belül is az Elemző Értékelő és Internetfigyelő Osztályé.

Több témakört ölelt fel a tájékoztató. November 19-én lesz tíz éve, hogy megalakult a BSA Magyarország Egyesület. A tíz év eredménye: a kezdeti 90 %-os illegális szoftverhasználat tavalyi évre már 42 %-osra csökkent le, ami erősen közelít az Európai Unió 36 %-os mutatójához. Ezek az adatok az üzleti szférára értendők. A magánemberek nem voltak, ezután sem lesznek a BSA "célközönsége". Jó azonban, hogy az átlagember is tud létezésükről, ismeri, minek elérésére egyesültek, hiszen az iskolai oktatásból, sajnos, javarészt kimaradtak az alapvető jogi ismeretek, s a fiatalok úgy kerülnek ki a dolgozói életbe. (Nem minden iskolára igaz ez, szerencsére! - a szerk. megjegyzése.)

Megtudtuk, hogy ez az év sem telik el BSA-kampány nélkül. Az Egyesület folytatja szoftverfelhasználással és szoftvergazdálkodással kapcsolatos felvilágosító tevékenységét. Idén novemberben tízezer kis- és közepes vállalatot keresnek meg levelükkel. Az akcióval a BSA Magyarország célja, hogy tudatosítsa az üzleti szoftverek üzleti célú felhasználóiban a szoftverek jogtisztaságának fontosságát. További célkitűzése az Egyesületnek a szoftvergazdálkodás és -nyilvántartás fontosságának és előnyeinek ismertetése.

A szoftvergazdálkodás segítségével a gazdálkodó szervezetek hatékonyan szervezhetik, ellenőrizhetik és fejleszthetik szoftverparkjukat. A rendszeres és szakszerű szoftvergazdálkodással pénzt takaríthatnak meg. A naprakész szoftvernyilvántartó segítségével könnyen átlátható, hol van szükség új programokra és frissítésre. A BSA Szoftvernyilvántartó kiadánya a www.bsa.hu weboldalról letölthető. Kérdéssel lehet a forródróton is (06 80 272 000), illetve e-mailben is hozzájuk fordulni: info@bsa.hu

Barta Sándortól megtudtuk, hogy a 18 fős "internet-osztály" szaktanácsadással foglalkozik - a rendőr-kollégák számára. A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény. Ha a bűncselekmény tényállásilag megvalósult, a rendőrségnek le kell folytatnia az eljárást. A nyomozás helyi hatáskörű, a rendőrkapitányságok folytatják - ám szaktanácsadóként, a nyomozásban részvevőként megkérhetik az ORFK Elemző, Értékelő és Internetfigyelő Osztályát a helyi kapitányságok, hogy folytassák le az eljárást.

Barta Sándor elmondta: a bűnüldözés során nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre. A BSA és a rendőrség között hagyományos a jó viszony - ám tény, hogy a szoftverkalózkodás és hasonló jellegű bűncselekmények körében csak nagyon-nagyon kis hányad az, amikor a BSA feljelentése alapján kezdték meg a nyomozást, az eljárást.

A rendőrség idei ezirányú tevékenységéből: házkutatást tartott a tatabányai, az ajkai, a várpalotai, valamint a Budapest VI-VII. kerületi rendőrkapitányság számítástechnikai szolgáltató, illetve kereskedelmi cégeknél, mivel felmerült annak gyanúja, hogy az eladott számítógép merevlemezére illegálisan telepítettek szoftvert.

Végezetül, információképpen a BSA Magyarország tagja: Autodesk, Borland, Corel, Ingram Micro, Lotus, Microsoft, Novell, Symantec, Számalk, Trans-Europe (Adobe).

Sebők Lili



2004. november 08., hétfő 14:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület