CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vadgazdálkodás
A szakemberek a vadgazdálkodás aktuális kérdéseit vitatták meg

A magyar vadgazdálkodás versenyképes - hangzott el az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete, valamint az MTA Veszprém Megyei Akadémiai Bizottság Vadgazdálkodási Munkabizottsága hétfői ülésén Sopronban. A szakemberek a vadgazdálkodás aktuális kérdéseit vitatták meg.

Egészséges és jó minőségű a magyarországi vadállomány, a hazai vadgazdálkodás gyakorlata a legszigorúbb Uniós elvárásoknak is megfelel – mutattak rá a szakemberek a fórumon.

Pintér István, főosztályvezető ( FVM Vadászati és Halászati Osztály) elmondta: “Több olyan trófea is a világranglista élén van – nemcsak Európában, hanem a vadfaj szerint a legerősebb -, ami Magyarországról származik, ilyen például a dámszarvas, a gémszarvasban is ott vagyunk az élvonalban.

Az országban, főként a Dél-Dunántúlon a nagyvadak túlszaporodása okoz gondot a mezőgazdaságnak és az erdészeteknek. A kerekasztal beszélgetésen a vadgazdálkodás aktuális kérdései között elhangzott: a vadon élő állatok Magyarországon az állam tulajdonában vannak.

“Európában sok helyen más megoldást választottak, ún. uratlan jószág, vagyis “rest nullias” a vad jogállása; ezen is el kell gondolkodnunk a jövőben, hogy melyik forma alkalmasabb Magyarországon a vadgazdálkodás művelésére" - fogalmazott Náhlik András, elnök, Országos Magyar Vadászkamara Győr--Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete.

A vadgazdálkodásról szóló törvény változásával 2007-ben várhatóan növekedni fog a vadászterületek száma – hangzott el a fórumon. Hazánkban ezernél több területen mintegy 50 ezren vadásznak. A vadgazdálkodók közül tavaly minden harmadik veszteséges volt. A szakemberek szerint javulást a bérvadászat arányának növelése hozhat, emellett bizakodásra adhat okot, hogy a szakemberek szerint eredményes szezonra van kilátás.

Tóth Anita Lilla



2004. november 09., kedd 15:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület